Mihanpostپزشکیپژوهشیپیشنهاد سردبیر

بيماران ديابتي اين توصيه ها را جدي بگيرند ؟

به گزارش ميهن پست – دیابت یا بیماری قند، یک اختلال متابولیک (سوخت و سازی) در بدن است. در این بیماری توانایی تولید انسولین در بدن از بین می‌رود و یا بدن در برابر انسولین مقاوم شده و بنابراین انسولین تولیدی نمی‌تواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. نقش اصلی انسولین پایین آوردن قند خون توسط مکانیزم‌های مختلفی است. دیابت دو نوع اصلی دارد. در دیابت نوع یک تخریب سلولهای بتا در پانکراس منجر به نقص تولید انسولین می‌شود و در نوع دو مقاوت پیشرونده بدن به انسولین وجود دارد که در نهایت ممکن است به تخریب سلول‌های بتای پانکراس و نقص کامل تولید انسولین منجر شود. در دیابت نوع دو مشخص است که عوامل ژنتیکی، چاقی و کم‌تحرکی نقش مهمی در ابتلای فرد دارند.

پزشکان با بیان اینکه افراد بالای 70 سال بویژه مبتلایان به دیابت معمولا احساس تشنگی نمی کنند، توصیه کردند، مسافران نوروزی دیابتی که در این گروه سنی قرار دارند به مصرف روزانه آب توجه جدی داشته باشند.

رژیم غذایی و تغذیه افراد در تعطیلات و سفرهای نوروزی دچار تغییر می شود و این مساله می تواند برای بیماران بویژه مبتلایان به دیابت مشکل ساز باشد، از این رو لازم است این افراد نسبت به کنترل قند خون خود توجه لازم داشته باشند.

توجه نکردن به میزان قند خون سبب بروز آسیب به اندام های مختلف بدن از جمله کلیه ها، پاها و چشم ها می شود که در برخی موارد این عوارض غیرقابل جبران و بازگشت است.

پزشکان توصیه می کنند، مبتلایان به بیماری دیابت نوع یک یا دو در هنگام سفر یا دید و بازدیدهای نوروزی همواره به میزان قند خون خود توجه و لوازم مورد نیاز برای اندازه گیری و کنترل قندخون را به همراه داشته باشند.

در صورتیکه قندخون فردی زیر 100 میلی گرم درصد پیش از صرف غذا و زیر 140 میلی گرم درصد دو ساعت پس از صرف غذا باشد، آن فرد دیابت ندارد.

همچنین مبتلایان به دیابت که پس از صرف غذا، قند خونی بین 90 تا 130، دو ساعت پس از صرف صبحانه و ناهار قندخونی زیر 160 و پیش از خواب قندخون 180 میلی گرم درصد داشته باشند، بیماری خود را به خوبی کنترل کرده اند و به اصطلاح به آنها دیابتی های خوب کنترل گفته می شود.

رییس انجمن دیابت ایران در گفت وگو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: با تغییر رژیم غذایی در سفر، نوساناتی در میزان قند خون بیماران دیابتی ایجاد می شود، از این رو لازم است این افراد برنامه منظم غذایی و کنترلی را در سفرهای خود درنظر بگیرند.

دکتر اسدالله رجب افزود: افراد دیابتی باید لوازم کنترل و اندازه گیری قندخون شامل انسولین، داروهای خوراکی پایین آورنده قندخون، سرنگ و قلم انسولین، نوار برای کنترل قندخون، باتری دستگاه اندازه گیری قندخون و الکل یا پد الکی را در سفر به همراه داشته باشند.

وی ادامه داد: کودکان و نوجوانان دیابتی معمولا به دلیل افزایش فعالیت های جسمی در سفر دچار افت ناگهانی قندخون می شوند که آنها را با خطر بروز تشنج روبرو می کند.

رجب توضیح داد: این افراد باید همیشه آمپول ‘گلوکاگن’ را به همراه داشته باشند تا در صورت بروز افت قند خون بلافاصله آن را تزریق کنند تا دچار تشنج نشوند.

وی ادامه داد: این افراد همچنین می توانند در شرایط سفر حدود 30 میلی گرم درصد انسولین کمتری مصرف کنند.

موارد قابل توجه رانندگان دیابتی

رییس انجمن دیابت ایران گفت: رانندگان دیابتی باید پیش از سفر قند خون خود را اندازه گیری کنند و در صورتیکه قند خون آنها کمتر از 120 میلی گرم درصد باشد باید مقداری موادغذایی قندی مصرف کنند تا قندخون آنها متعادل شود.

رجب افزود: این افراد باید هر دو تا سه ساعت یک بار قند خون خود را اندازه گیری و در صورت نیاز با توقف در مسیر مقداری مواد غذایی مصرف کنند تا دچار افت قندخون در حین رانندگی و مواجهه با خطرات احتمالی نشوند.

وی گفت: افرادی که با اتوبوس یا قطار سفر می کنند بویژه در مسیرهای طولانی لازم است هر چند وقت یکبار در راهروی قطار یا اتوبوس قدم بزنند تا دچار عوارض ناشی از یکجانشینی طولانی مدت نشوند.

رییس انجمن دیابت ایران افزود: افرادی که با هواپیما نیز سفر می کنند لازم است ساعت رسیدن به مقصد را بدانند و به نسبت فاصله مبدا تا مقصد، مصرف انسولین را زمان بندی کنند.

وی گفت: همچنین افرادی که به کشورهای دیگر سفر می کنند باید متناسب با اقامت خود در آن کشور، انسولین به همراه داشته باشند زیرا ممکن است انسولینی که در آن کشور است با انسولینی که آنها مصرف می کنند، همخوانی نداشته باشد.

ممنوعیت مصرف تنقلات برای دیابتی های بد کنترل

رجب به افرادی که قندخون آنها بالای 180 است (بدکنترل)، توصیه کرد: این افراد به منظور پیشگیری از ابتلا به عوارض ناشی از قند خون بالا، مواد قندی که سریع جذب می شوند را که در بیشتر تنقلات نوروزی است، مصرف نکنند.

وی گفت: برای دیابتی ها خوب کنترل ممنوعیت غذایی وجود ندارد اما برای دیابتی های بد کنترل ممنوعیت های غذایی زیادی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

رجب ادامه داد: دیابتی هایی که میزان قند خون آنها کمتر از 180 است، می توانند بطور محدود از این تنقلات استفاده کنند اما باید قند خون خود را پیش از مصرف اندازه گیری کنند.

سالمندانی که بیش از 70 سال سن دارند آب بیشتری مصرف کنند

رییس انجمن دیابت ایران گفت: در مورد میزان مناسب مصرف روزانه آب، پزشکان و متخصصان نظرهای متفاوتی دارند. برخی معتقدند افراد زمانی که احساس تشنگی کردند باید آب بنوشند اما عده ای دیگر معتقدند هر فرد باید برای حفظ سلامت خود روزانه هشت لیوان آب بنوشد.

رجب افزود: با این حال به افراد دارای سن بالای 70 سال بویژه مبتلایان به دیابت توصیه می شود میزان زیادی آب مصرف کنند، این افراد معمولا احساس تشنگی نمی کنند و از همین رو آب کمتری مصرف می کنند اما باید بدانند بدن آنها به آب نیاز دارد و باید به مصرف مناسب روزانه آب توجه داشته باشند.

گیاهان مفید برای بیماران دیابتی
امروزه دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است که نیمی از جمعیت جهان به آن مبتلا هستند. به گزارش سایت «Readers Digest» در بیماری دیابت به علت ترشح ناکافی انسولین که یکی از مهم ترین هورمون های بدن به حساب می آید، میزان قند خون از حد طبیعی خارج می شود.

این بیماری با ایجاد مشکلات و اختلالاتی مانند بیماری قلبی عروقی، حمله قلبی، آسیب به اعصاب و قانقاریا می تواند زندگی فرد را به خطر اندازد. بنابراین برای داشتن زندگی بهتر و سالم تر، باید از بدن خود خوب مراقبت و برای پیش گیری از این بیماری مهلک میزان متعادل قند خون را حفظ کنیم.از زمان قدیم، گیاهان متفاوتی برای درمان این بیماری به کار می رفت که از نظر علمی نیز تاثیر آن ها ثابت شده است. در این مطلب به تعدادی از این گیاهان اشاره خواهیم کرد.

● آلوئه ورا؛ آلوئه ورا به عنوان گیاه شفابخش شناخته شده است. شیره خشک شده و ژل که از قسمت داخل برگ ها به دست می آید در کاهش میزان گلوکز خون بسیار موثر است.

●دارچین؛ این ادویه دسترسی سلول های چربی را به انسولین آسان تر می کند و تبدیل گلوکز به انرژی را چند برابر افزایش می دهد. علاوه بر آن دارچین مانع ایجاد رادیکال های آزادخطرناک می شود.

● پیاز؛ این گیاه تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش قند خون دارد. پیاز روی سوخت و ساز گلوکز در کبد تاثیر می گذارد و باعث افزایش ترشح انسولین می شود.

● سیر؛ این گیاه بهترین درمان برای کاهش مستقیم قند خون، بازسازی سلول های لوزالمعده و تحرک آن برای تولید انسولین به حساب می آید.

● برگ های انبه؛ برگ های انبه درمان موثری برای بیماری دیابت است. کافی است برگ های انبه را به مدت ۲۴ ساعت در آب خیس کنید. سپس برگ ها را بفشارید و آب به دست آمده را بخورید یا برگ های انبه را خشک و سپس آسیاب کنید و روزی ۲ بار با آب مصرف کنید. این ۲ روش عوارض دیابت را از بین می برد.

● قره قاط؛ این میوه اختلالات پرخطر دیابت مانند آسیب های چشمی و آب مروارید را کاهش می دهد.

● جینکو بیلوبا؛ عصاره این گیاه برای پیش گیری و درمان مراحل اولیه ناراحتی عصبی ناشی از دیابت موثر است.

● شنبلیله؛ شنبلیله یکی از پرمصرف ترین گیاهان برای کنترل بیماری دیابت به حساب می آید. شنبلیله مقاومت انسولین را در بدن کاهش می دهد و با افزایش تعداد گیرنده های انسولین در گلبول های قرمز، میزان قند خون را کنترل می کند. این گیاه با به کارگیری گلوکز در بافت های پیرامونی، میزان گلوکز خون را کاهش می دهد. کافی است دانه های شنبلیله را یک شب کامل در یک لیوان آب خیس کنید و روز بعد آب آن را بخورید و دانه ها را بجوید.

● اسفرزه؛ این گیاه خاصیت کاهش دهنده کلسترول و قند خون را داراست. فیبر بالای موجود در آن، یبوست را از بین می برد و با کاهش کلسترول، خطر بیماری قلبی را نیز کاهش می دهد.

● ریحان؛ این گیاه، روند ترشح انسولین را آسان تر می کند. به طور عمومی هر گیاهی که لوزالمعده و کبد را تقویت کند، در درمان دیابت مفید است. اما اگر دیابتی هستید و دارویی برای کنترل میزان خون مصرف می کنید، بهتر است با پزشک مشورت و به طور منظم میزان قند خون خود را کنترل کنید تا با افت ناگهانی قند خون مواجه نشوید.

منبع:ايرنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا