گوناگون

آزار کودکان به پایان می‌رسد؟

سلامت نیوز: آزار و اذیت روحی و جسمی کودکان واقعیت تلخی است که در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد و با آمار تکان‌دهنده‌ای همراه است.

با وجود آنکه کنوانسیون‌های حقوق کودک بارها بر تامین حقوق کودکان و وضع و اجرای قوانین حمایت از کودکان از سوی دولت‌ها تاکید کرده‌اند، مساله کودک‌آزاری همچنان یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های فعالان کودک محسوب می‌شود. آمار مربوط به کودک‌آزاری در بسیاری از جوامع به‌طور دقیق مشخص نیست چراکه در اغلب موارد کودک‌آزاری در محیط خانه و از سوی والدین صورت می‌گیرد. ضمن اینکه در برخی از جوامع که قانون جامع و مشخصی برای دفاع از حقوق کودک و مجازات والدین در صورت کودک‌آزاری وجود ندارد، آزار کودکان در قالب ضرب و شتم برای تربیت کودک اغلب از سوی جامعه قابل قبول است. البته تمامی موارد کودک‌آزاری به محیط خانواده محدود نمی‌شود. در بسیاری از موارد، کودکان در اماکن آموزشی چون مدرسه یا مهدکودک از سوی معلمان و مربیان مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرند.

44 درصد کودک‌آزاری‌ها خارج از خانواده

در ایران به‌دلیل فقدان نگاه جدی قانونگذاران به آسیب کودک‌آزاری و عدم تدوین قانونی مبنی بر ثبت کودک‌آزاری به همراه قبح اجتماعی انتشار اخبار مربوط به این مساله، آمار دقیق و رسمی از میزان کودک‌آزاری وجود ندارد. با این وجود، در دی سال گذشته، محمدعلی اسفنانی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس درباره شرایط کودک‌آزاری در ایران، گفت: بر اساس آمار غیررسمی، حدود 56 درصد از کودکان آزار دیده در کشور دختر و 44 درصد پسر هستند و از این تعداد 44 درصد توسط پدر، 12 درصد توسط مادر و مابقی توسط آشنایان و سایرین مورد آزار واقع شده‌اند و این موضوع بیانگر این است که زمینه‌ها و عوامل کودک‌آزاری در ایران علاوه بر ضعف قانونی، ریشه فرهنگی نیز دارد. پیش‌تر نیز معاون پیشگیری از آسیب‌های سازمان بهزیستی از رسیدگی اورژانس اجتماعی به 7400 مورد کودک‌آزاری در سال 89 خبر داد.

کودک‌آزاری در مهدکودک

به‌تازگی اخباری مبنی بر آزار یک کودک توسط مربی مهدکودک در اردبیل و انتشار فیلم این رویداد در رسانه‌های اجتماعی بسیار خبرساز شد. این اتفاق در شرایطی رخ داد که تمامی مهدکودک‌های کشور تحت نظارت سازمان بهزیستی قرار دارند و با مجوز این سازمان فعالیت می‌کنند. انتقاد به عملکرد سازمان بهزیستی به‌عنوان سازمانی دولتی و کودک‌آزاری در مراکز تحت نظر این سازمان موجب شد تا همایون‌هاشمی، رئیس سازمان بهزیستی کشور در واکنش به این اتفاق اظهار کند: 15 تیرماه متوجه این تخلف شدیم و 16 تیرماه از طرف خانواده برای مجرم طرح شکایت کردیم. در این مورد به عنوان نماینده حکومتی شکایت کردیم و از آن کوتاه نمی‌آییم. او افزود: این مهدکودک را در فاز اول پلمب کردیم و مربی تحویل مقامات قضایی شده است. پرونده قضایی مربوطه تشکیل شده و مابقی مراحل توسط دادستان و مقامات قضایی استان طی می‌شود. رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به فیلترهای نظارتی برای ورود مربیان به مهدهای کودک، تصریح کرد: از چهارسال پیش گزینش مربیان تمام مهدهای کودک به‌رغم اینکه متعلق به بخش غیردولتی هستند، از منظر اخلاقی، صلاحیت علمی و رفتاری انجام می‌شود، اما روح و روان و شخصیت انسان‌ها همواره در حال تغییر است و این امکان وجود دارد که خطای انسانی اتفاق بیفتد. البته باید خطاهای انسانی را با مراقبت و آموزش به کمترین حد ممکن رساند.‌ او ادامه داد: همین مهد کودک از ابتدای فروردین تا ابتدای تیرماه چهار مرتبه مورد بازرسی قرار گرفته بود. عجیب آنکه این مرکز به عنوان یکی از بهترین مهدهای کودک اردبیل شناخته می‌شود و فرزندان مقامات هم به آنجا سپرده می‌شدند. در همین رابطه، ناصر عتباتی، دادستان عمومی و انقلاب اردبیل از صدور کیفرخواست در پرونده کودک‌آزاری در یکی از مهدکودک‌های اردبیل و ارسال این پرونده به دادگاه خبر داد و گفت: اکنون برای این پرونده کیفرخواست صادر شده و پرونده به دادگاه جزایی استان اردبیل ارسال می‌شود. درحال حاضر، پرونده دو متهم – مربی و مدیر مهد – دارد. کسی که مرتکب ضرب و شتم در این پرونده شده، مربی کودک بود که اکنون وی و مدیر بازداشت هستند. کمال‌الدین پیرموذن، نماینده مردم اردبیل در مجلس نیز در واکنش به این اتفاق، اظهار کرد: لازم است نظارت‌های هفتگی و سرکشی به مهدهای کودک به صورت جدی در دستور کار باشد تا کسی به خود جرأت ندهد چنین رفتاری را از خود نشان دهد .این رفتارها یا تنبیه‌های بدنی به هیچ‌وجه قابل قبول نیست .بنده از طریق مدیریت بهزیستی استان اردبیل این موضوع را پیگیری می‌کنم و قطعاً تمام تلاش ما بر این است تا از طریق مقررات و ضوابط قانونی و دستگاه‌های قضایی با متخلفان برخورد شود.

فرار رو به جلوی مسئولان بهزیستی

علی‌اکبر اسماعیل‌پور، عضو هیات‌مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان با اشاره به حادثه کودک‌آزاری در مهدکودک اردبیل می‌گوید: به‌طور کلی، مساله کودک‌آزاری با دو عامل فقدان قانون و فقر فرهنگی در جامعه تعریف می‌شود. در مواردی که کودک‌آزاری ازسوی خانواده صورت می‌گیرد، تاکید ما بیشتر بر فقر فرهنگی است. او تصریح می‌کند: به اعتقاد من اما در این مورد نمی توان از فقر فرهنگی صحبت کرد. چرا که این اتفاق نه از سوی خانواده بلکه در مکانی که تحت نظارت سازمان بهزیستی قرار دارد، صورت گرفته است. اسماعیل‌پور عنوان می‌کند: در دو سه روز گذشته، مسئولان بهزیستی به جای آنکه به‌طور رسمی از مردم عذرخواهی کنند یا به دلیل جرمی که صورت گرفته است، از مقام خود استعفا دهند مانند همیشه مسئولیت را از خود سلب می‌کنند و فرار رو به جلو دارند. به طوری که بارها بر نظارت سازمان بر مهدکودک مورد نظر و سه ستاره بودن آن تاکید می‌کنند. او خاطرنشان می‌کند: به نظر من، بهزیستی به جای آنکه سعی کند از خود رفع مسئولیت کند باید بازنگری بر بانک‌های اطلاعاتی، شرایط استخدام نیروی انسانی و صلاحیت افرادی که مجوز تاسیس مهدکودک را دریافت می‌کنند، انجام دهد. دادستان عمومی و انقلاب اردبیل از صدور کیفرخواست در پرونده کودک‌آزاری در یکی از مهدکودک‌های سه ‌ستاره اردبیل و ارسال این پرونده به دادگاه خبر داد. کودک‌آزاری واقعیت تلخی است که در بسیاری از کشورهای دنیا با آمار تکان‌دهنده‌ای همراه است. در ایران نیز به دلیل فقدان قوانین جامع برای حمایت از حقوق کودکان و مقابله با کودک‌آزاری، گاه اخبار ناگواری در این باره شنیده می‌شود. با وجود آنکه آمار دقیق و رسمی از میزان کودک‌آزاری در کشور وجود ندارد، رسیدگی به پدیده کودک‌آزاری از سوی سازمان بهزیستی درحالی است که در سال‌های اخیر اخباری مبنی بر کودک‌آزاری در مراکزی که تحت‌نظر سازمان بهزیستی اداره می‌شوند، شنیده شده است. ناصر عتباتی با بیان این مطلب اظهار کرد: کودک‌آزاری بسیار مهم بود، سعی کردیم تا در سریع‌ترین زمان ممکن تحقیقات را انجام دهیم. وی افزود: اکنون برای این پرونده کیفرخواست صادر شده و پرونده به دادگاه جزایی استان اردبیل ارسال می‌شود. عتباتی درباره متهمان این پرونده، گفت: این پرونده دو متهم – مربی و مدیر مهد – دارد. کسی که مرتکب ضرب و شتم در این پرونده شده، مربی کودک بود که اکنون وی و مدیر بازداشت هستند. دادستان عمومی و انقلاب اردبیل یادآور شد که درحال حاضر مهدکودک پلمب است.
منبع:روزنامه آرمان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا