Mihanpostپزشکیپژوهشیپیشنهاد سردبیر

خوراکی‌هایی که به سالم ماندن کبد شما کمک می کند؟

میهن پست – این روزها به لطف پیشرفت علم پزشکی حتما شما نیز درباره سلامت جـِـگَر یا کَبـِد بزرگترین غده بدن مطالبی در رسانه ی چاپی و آنلاین مطالعه و یا از طریق رادیو و تلویزیون مستند هایی سنیده و دیده اید که این غده حیاتی نقشی اساسی در  فعالیت‌های سوخت‌وساز بدن مانند گوارش دارد.

برای شناخت کبدی سالم و یا بیمار روش های گوناپونی وجود دارد مثلا محققان دانمارکی بر این باورند که پوست قادر به برقراری ارتباط با کبد است. آنها می گویند که بیماری های پوستی می تواند بربقیه بدن تاثیر بگذارد.هنگامی که کار کبد ضعیف است سوخت و ساز بدن به آرامی انجام می گیرد. سوخت و ساز اهسته بدن باعث می شود که پوست خشک شود، درست همانطور که کاهش وزن نادرست سیستم سوخت گردش خون را کندتر می کند و پوست خشک می شود .

البته نباید فراموش کرد که عادت های غذایی نادرست در طولانی مدت مشکلات جدی برای سلامتی ایجاد می‌کنند. چرا که کبد، یکی از مهمترین اندام های بدن است که تحت تأثیر همین عادت ها قرار دارد.

بنابراین اطمینان داشته باشید که از مصرف غذاهای پرچرب و پر کلسترول اجتناب می‌کنید، و اقلام غذایی سالم و روغن‌های غیر اشباع چند زنجیره‌ای مفید برای بدن را مصرف می‌نمایید. تغذیه سالم به حفظ سلامت و عملکرد مطلوب کبدتان کمک شایانی می‌کند.

خوراکی‌هایی مفید برای سلامت کبد 

کبد

آووکادو

مصرف روزانه نصف آووکادو عادت غذایی بسیار سالمی است و برای کبد بسیار مفید خواهد بود. این تأثیر به خاطر مقدار گلوتاسیون موجود در این میوه است که یکی از بهترین آنتی اکسیدانها محسوب می‌شود. این ماده به کبد کمک می‌کند تا از شر همه مواد مضری که به آنها نیاز ندارد، راحت شود.

سیر
خوردن یک حبه سیر تازه همراه با یک لیوان آب در صبح راهکاری ساده است که به شما برای حفظ سلامتی کمک می‌کند. سیر به کبد کمک می‌کند تا آنزیمهایی را برای دفع ترکیبات سمی و مواد سنگین فعال کند. افزون بر این، آلیسین و سلنیوم موجود در سیر به عملکرد مطلوب کبد برای پاکسازی و سنتز آنزیمها کمک می‌کند.

مصرف روغن‌های گیاهی سالم و مفید
این روزها انواع مختلفی از روغن های گیاهی در بازار وجود دارد که بعضی از آنها می‌توانند به سلامت کبد کمک کنند. روغنهای ارگانیک در اولین فشار سرد مانند روغن زیتون، روغن شاهدانه و روغنهای گرفته شده از انواع دانه‌ها، بهترین روغنها هستند.
توصیه می‌شود، انواع این روغن ها مصرف شود؛ زیرا چربی‌های بسیار سالمی را به کبد می‌رسانند تا به کبد برای دفع مواد سمی بدن کمک کنند و مانع تجمع زیاد این مواد شوند. البته باید توجه داشت، نباید در مصرف این روغنها نیز زیاده روی کرد. افزودن به سالاد یا غذا باید با احتیاط باشد. توصیه می‌شود هنگام مصرف یک قاشق روغن زیتون، دو قطره آب لیمو ترش تازه نیز افزوده شود. این توصیه پزشکی برای مراقبت از سلامت کبد است که باید هفت روز متوالی در هر ماه انجام شود.

کبد به عنوان یک سیستم بافری مهم برای گلوکز خون عمل می‌کند به این معنی که هنگامی که گلوکز خون بعد از صرف یک وعده غذا تا غلظت زیادی بالا می‌رود میزان ترشح انسولین نیز افزایش می‌یابد و در حدود ۳/۲ گلوکز جذب شده از روده بلافاصله به گلیکوژن تبدیل شده و در کبد ذخیره می‌شود. در طی ساعات بعد که غلظت گلوکز خون و نیز در این ترشح انسولین کاهش می‌یابد، کبد گلیکوژن را تجزیه و به گلوکز تبدیل می‌کند.

سبزی‌های چلیپایی
باید گفت که کلم بروکلی، کلم بروکسل و گل کلم جزو گروه سبزی‌های چلیپایی هستند. این سبزی‌ها منبع غنی از ویتامینها، پروتئینها و ترکیبات ارگانیکی هستند که هضم را تسریع می‌کند و کبد را تقویت می‌کند. این سبزی‌ها برای حفظ سلامتی بسیار مفید و بی نظیر هستند. پس بی‌تردید مصرف آنها را دو بار در هفته در برنامه غذایی بگنجانید.

گریپ فروت
اگر عادت دارید که هر روز صبح یک لیوان آب گریپ فروت بنوشید، می‌توانید مطمئن باشید که بدن پاکسازی می‌شود و به تقویت کبد کمک می‌کند. در واقع، این میوه مقدار بالایی ویتامین C و آنتی اکسیدان دارد.

لیمو
لیمو یکی از بهترین میوه‌ها برای کبد است؛ زیرا منبع طبیعی ویتامین C است که این ماده عالی می‌تواند به کبد برای رهایی از مواد سمی بدن کمک کند. این خاصیت همچنین عامل بهبود روند هضم غذاست. آب لیمو ماده‌ای بی نظیر برای تقویت آنزیمهای کبد و تنظیم هیدرات کربن موجود در خون است.

گردو
یکی از تأثیرات گردو بر سلامتی، مقدار بالای امگا ۳ و گلوتاسیون موجود در آن است. این دو ترکیب ضروری برای بدن، به کبد برای سم زدایی و پاکسازی بدن کمک می‌کند.

سیب
هیچ میان وعده‌ای بهتر و سالم تر از سیب نیست تا هنگام گرسنگی جزئی میل شود. برای بهره مندی از تمام خواص این میوه بی نظیر بهتر است با پوست میل شود؛ زیرا پوست سیب دارای مقدار زیادی پکتین است که ماده‌ای ضروری برای سلامتی محسوب می‌شود. این ماده همچنین برای کبد نیز بسیار عالی است؛ زیرا به دفع و تصفیه مواد سمی کمک می‌کند. همچنین به هضم کمک می‌کند و از قلب نیز محافظت خواهد کرد.

چای سبز
چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان‌هایی است که می‌توانند به کبد کمک کنند تا اصلی ترین وظایف خود را به خوبی انجام دهد. اگر روزانه چای سبز می‌نوشید می‌توانید مطمئن باشید که نیاز بدن به کاتچین را تأمین کرده اید که این ماده بسیار سالم به سلامت کبد کمک می‌کند.

زردچوبه
برای افزودن زردچوبه به همه غذاها تردید نداشته باشید. حتی اگر مایلید، می‌توانید دمنوش آن را همراه با کمی عسل میل کنید. این ادویه برای هضم چربی‌ها عالی است و ترشح صفرا را تحریک می‌کند. افزون بر این، برای کمک به سم زدایی کیسه صفرا نیز که مانند کبد اندامی مهم است، مؤثر خواهد بود.

غذاهای غنی از بتاکاروتن

غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان به پاک‌سازی اثر رادیکال‌های آزاد و مواد مضر در کبد کمک می‌نمایند. سبزیجاتی نظیر چغندر و هویج حاوی آنتی‌اکسیدان‌های کاروتنوئید و بتاکاروتن می‌باشند. تمام آنتی‌اکسیدان‌ها به پروسه‌ی سم زدایی کبد کمک نموده و از کبد در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کنند. جالب است که متذکر شویم بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) موجود در هویج، یک آنتی‌اکسیدان مفید و موثر می‌باشد؛ لذا مفید است که مصرف هویج را در الگوی رژیم غذایی خود بگنجانید.همچنین سیر نیز مفید است و سلنیوم و گلوتاتیون موجود در سیر دارای عملکردی مشابه با آنتی‌اکسیدان‌ها می‌باشند.

کبد

غذاهایی مضر برای کبد

غذاهای پرچرب و حاوی چربی حیوانی اشباع شده

این را فراموش نکنید که غذاهای پرچرب و حاوی چربی اشباع بالا، می‌توانند موجب افزایش سطح آنزیم ALT (آلانین آمینو ترانسفراز) کبدی گردند. سطح بالای آنزیم ALT نشانگر تخریب کبدی است. این در حالی است که بسیاری از شیرینی‌جات، فست‌فودها و غذاهای رستورانی حاوی محتوای چربی اشباع بالایی هستند.

کافئین و الکل

باید توجه داشت که غذاهای غنی از کافئین و الکل، می‌توانند به عملکرد کبدتان آسیب برسانند. مصرف کافئین، پاک‌سازی کبد را دشوار می‌کند.توصیه می‌شود از مصرف بی رویه نوشیدنی‌های غنی از کافئین (به ویژه قهوه و مانند آن) اجتناب کنید و به جای آن‌ها از نوشیدنی‌های سالم و مفیدتری مثل چای سبز استفاده کنید. چای سبز به تقویت ایمنی بدن کمک می‌نماید و محتوای کافئین آن در حداقل است.

در پایان باید گفت که انتخاب غذاهای سالم تأثیر بسزایی را در تقویت و حفظ سلامت کبدتان دارد. فراموش نکنید که کبد مانند قلب اهمیت بسیاری را در ارتقای سلامت شما بر عهده دارد. بهتر است برای بهبود رژیم غذایی خود در جهت حفظ سلامت کبدتان از رهنمودهای یک متخصص تغذیه بهره‌مند باشید. در پایان خاطرنشان می‌کنیم اگر شرایط بالینی یا بیماری خاصی دارید، هرگز خودسرانه و بدون تایید پزشک معالجتان اقدامی را در جهت تغییر الگوی زندگی یا رژیم غذایی خود انجام ندهید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا