Mihanpostپیشنهاد سردبیرتغذيهعلمی و فناوری

راز طعم چای در پژوهش ژنتیکی محققان چینی فاش شد !

همانطور که می دانید طعم چای بسیار متنوع و گوناگون است. برگ های این گیاه با نام علمی کاملیا سیننسیس شناخته می شوند و انواع چای سیاه و سبز نیز از جمله زیر مجموعه های همین گیاه است. اما پژوهشگران چینی به تازگی با بررسی ژنتیکی کاملیا سیننسیس در صدد کشف راز طعم چای هستند. در ادامه با میهن پست همراه شوید.

طعم چای به دلیل ساختار و ترکیبات منحصر بفرد موجود در برگ های این گیاه بیش از ۶ میلیون سال است که این چنین باقی مانده و به همین دلیل پژوهشگران برای پیدا کردم راز این طعم ۱۵ سال است که پروژه علمی بزرگی در این زمینه را آغاز کرده اند.

پروفسور لیژی گائو، گیاه‌شناس که مدیریت این پروژه را بر عهده دارد، می‌گوید:

طعم‌ چای بسیار متنوع است، اما آنچه که مسؤول طعم چای است یا منشا ژنتیکی آن همچنان ناشناخته باقی مانده است.همزمان با ترسیم نقشه‌های ژنتیک و استفاده از تکنولوژی‌های جدید تعیین توالی دی‌ان‌ای، ما برای بررسی بعضی از طعم‌های چای بر روی آخرین نسخه از ژنوم گیاه چای کار می‌کنیم.

گروه گیاهان کاملیا بیش از ۱۰۰ گونه را شامل می‌شود که گیاهان تزئینی باغچه نیز در این سرده قرار دارند، اما تنها کاملیا سیننسیس است که به صورت تجاری برای تولید چای کشت می‌شود.

طعم چای

پژوهشگران دریافته‌اند که برگ‌های گیاه چای حاوی مقدار زیادی از مواد شیمیایی است که طعم خاص چای را ایجاد می‌کند. فلاونوئیدها یا زردینه و کافئین از جمله این مواد شیمیایی هستند.دیگر گونه‌های گیاهی که در سرده کاملیا قرار دارند، دارای سطح پایینی از این مواد شیمیایی هستند.

دکتر مونیک سیموندز از مدیران علمی باغ سلطنتی گیاه‌شناسی کیو در انگلیس، درباره این پژوهش در مورد طعم چای گفت:

نتایج این مطالعه می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر روی صنایع کشت و پرورش چای داشته باشد، اما همچنین پرورش گیاهانی که مصارف دارویی و زیبایی دارند، از این پژوهش تاثیر می‌گیرد. به این دلیل که ترکیبات شیمیایی چای با ویژگی‌های زیست‌شناختی گیاهانی ارتباط نزدیک دارد که در صنایع دارویی و زیبایی استفاده می‌شوند.

رمزگشایی از ژنوم گیاه چای بیش از پنج سال طول کشیده است. نقشه ژنتیکی گیاه چای که دی‌.ان‌.ای آن سه میلیون “جفت باز” دارد، چهار برابر ژنوم گیاه قهوه و بسیار بزرگتر از ژنوم بیشتر گونه‌های گیاهی است که توالی دی‌ان‌ای آنها مطالعه شده است.دانش ژنتیک درباره گیاه چای می‌تواند به بهبود کیفیت و قیمت چای کمک کند، چرا که تولیدکنندگان می‌توانند برای کشت و پرورش چای انتخاب داشته باشند.

گای بارتر از اعضای ارشد انجمن سلطنتی باغبانی علمی در انگلیس، رمزگشایی ژنوم چای را یک “ابزار جدید قوی” برای صنایع کشت و پرورش این گیاه توصیف کرده است.

طعم-چای-(۳)

۶ نوع اصلی چای از گیاه کاملیا سیننسیس تولید می‌شود که شامل چای سفید، چای زرد، چای سبز، چای اولونگ، چای سیاه و چای تخمیرشده هستند. هر کدام از این انواع چای بو، طعم و ظاهری متفاوت و خاص دارند.طعم‌های متفاوت هر کدام از این انواع چای حاصل ترکیب شیمیایی متفاوت آنهاست.

به گفته دکتر سیموندز اطلاعات به دست آمده از رمزگشایی ژنوم گیاه چای کمک کرده تا بفهمیم این گیاه چگونه تکامل یافته است. دکتر سیموندز با اشاره به یکی دیگر از یافته‌های پژوهشی مهم درباره چای، افزود:

ساز و کار بیوشیمیایی که در ساخت ترکیبات موثر در طعم چای نقش دارد، در برگ‌های گیاه چای به قدمت بیش از ۶ میلیون سال هم مشاهده شده است.

رمزگشایی از ژنوم گیاهان حدود ۱۵ سال پیش شروع شده است و تا کنون توالی دی‌ان‌ای بیش از ۵۰ گیاه شامل موز، سیب‌زمینی و گوجه‌فرنگی شناسایی شده است.

منبع     phys

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا