Mihanpostپزشکیپیشنهاد سردبیر

آیا باید ام پاکس یا آبله میمون را جدید بگیریم + توضیحات

ویروس ام پاکس یا آبله میمون از طریق تماس مستقیم با مایعات یا زخم های بدن فرد مبتلا به آبله میمون یا از طریق تماس مستقیم با وسایلی که در تماس با مایعات یا زخم های بدن مانند لباس یا ملحفه قرار گرفته اند، منتقل می شود.

آیا باید ام پاکس یا آبله میمون را در ایران جدید بگیریم ؟ این شاید پرسش شما هم باشد که آیا خطر ابتلا به این ویروس در کشورمان وجود دارد یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت مه تا این لحظه گزارشی کبنی بر ابتلا به این بیماری پوستی ویروسی در کشور گزارش نشده و جای نگرانی نیست.

تاریخچه ام پاکس یا آبله میمون

آبله میمون اولین بار در سال 1958 زمانی که شیوع دو بیماری شبیه آبله در بین میمون‌هایی که برای تحقیق نگهداری می‌شدند، کشف شد. از این رو آبله میمون‌ها نامگذاری شد. اولین مورد انسانی آبله میمون در سال 1970 در جمهوری دموکراتیک کنگو ثبت شد. از آن زمان به بعد، آبله میمون در سایر کشورهای آفریقای مرکزی و غربی در انسان‌ها گزارش شده‌است.

بیماری ام پاکس یا آبله میمون چیست ؟

ام پاکس یا آبله میمون در حقیقت یک بیماری نادر ویروسی است که شروع آن در بدن همراه با علائم خفیفی مانند آبله یا آنفولانزا است. فرد مبتلا به این ویروس، دچار بثورات پوستی می‌شود و نشانه‌ها و علائم ظاهری ام پاکس رفته رفته در نواحی صورت و حتی کل بدن فرد مبتلا گسترش پیدا می‌کند.

ام پاکس یا آبله میمون بیشتر در مناطق خاصی از جهان، به ویژه در آفریقا، مشاهده می‌شود و به دلیل شرایط خاص حیات وحش، افرادی که با حیوانات مبتلا به این ویروس در تماس هستند، بیشتر در معرض خطر قرار دارند. علائم بیماری شامل بثورات پوستی، تب، سردرد و خستگی است که ممکن است با شدت بالایی بروز کنند.

البته شایعه شده است که شاید یکی از سوگیری‌ ها یا ابهاماتی که پیرامون ام پاکس یا آبله میمون وجود داشته باشد، ارتباط میان ویروس کرونا و ویروس ام پاکس باشد، برخی از مردم تصور می‌کنند منشا آبله میمون نیز همان کرونا ویروس است یا نحوه آلودگی و میزان بیماری‌زایی ام پاکس نیز با کرونا مقایسه می‌شود،

باید اذعان کنیم که میان ام پاکس یا آبله میمون و کووید 19 هیچ گونه ارتباطی نیست و آبله میمون یا ام پاکس، از خانوده ویروس‌ های آبله‌ ای هستند.

ام پاکس یا آبله میمون چیست؟

در انسان علائم آبله میمون مشابه علائم آبله است اما خفیف تر از علائم آبله است.

عفونت آبله میمون معمولا با علائمی مانند تب، سردرد، درد عضلانی، کمردرد، لرز یا خستگی شروع می شود.

پس از چند روز، بثورات پوستی ظاهر می شود که ممکن است روی صورت، کشاله ران یا دست ها شروع شود و سپس به بقیه بدن سرایت کند.

دوره کمون، از زمان عفونت تا شروع علائم، معمولاً ۶ تا ۱۳ روز است، اما می تواند بین ۵ تا ۲۱ روز باشد. این بیماری ۲ تا ۴ هفته طول می کشد.

تفاوت اصلی بین علائم آبله و آبله میمون در این است که آبله میمون باعث تورم غدد لنفاوی (لنفادنوپاتی) می شود در حالی که آبله اینطور نیست.

ام پاکس یا آبله میمون

ام پاکس یا آبله میمون ، تنها بزرگسالان را هدف قرار می‌دهد یا برای کودکان نیز پرخطر است؟

متاسفانه باید گفت که ریسک ابتلا به کودکان به ویژه خردسالان در قیاس با انسان‌های بالغ بیشتر است و حتی خردسالان در زمان ابتلا علائم شدیدتری از ام پاکس را تجربه می‌کنند.

چگونه از ابتلا به ام پاکس یا آبله میمون جلوگیری کنیم ؟

برای پیشگیری از ابتلا به آبله میمون باید نکات بهداشتی را رعایت کرده و از تماس با سطوح آلوده و افراد دارای علائم خودداری کنید. از سفر کردن به مناطق بومی که گزارش آلودگی آبله میمون داشتند حتما دوری کنید، همچنین مصرف گوشت خام و نیمه‌خام را کاهش دهید. یکی از موثرترین راهکارهای پیشگیری از ابتلا به ام پاکس، واکسیناسیون است.

ام پاکس یا آبله میمون چگونه منتقل می شود؟

این ویروس از طریق تماس مستقیم با مایعات یا زخم های بدن فرد مبتلا به آبله میمون یا از طریق تماس مستقیم با وسایلی که در تماس با مایعات یا زخم های بدن مانند لباس یا ملحفه قرار گرفته اند، منتقل می شود.

آبله میمون چگونه درمان می‌شود؟

به نقل  theconversation برای درمان ام پاکس داروی خاصی موجود نیست و با توجه به این موضوع که آبله میمون همراه با علائم خفیف است، پس از گذشت زمان، همچنین دارو درمانی برای کنترل علائم و استراحت کافی، علائم به وجود آمده رفته رفته از بین می‌روند و این بیماری درمان می‌شود، البته برای پیشگیری از ابتلا به آبله میمون، واکسن‌هایی نیز تولید شدند تا روند شیوع ام پاکس را کاهش دهند.

درصورت مشاهده علائم این بیماری، موضوع را با یک پزشک متخصص عفونی یا داخلی در میان بگذارید و از خوددرمانی و مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید.

نکته:
بد نیست بدانید که هر التهاب پوستی  ام پاکس یا آبله میمون نیست 

چنگیز قیاسی

چنگیز قیاسی متولد ۱۳۶۰ و فارغ التحصیل دوره کارشناسی علوم ارتباطات - شاخه روزنامه نگاری - و دکترای مدیریت کسب و کار است. وی علاوه بر 12 سال تجربه سردبیری چند نشریه چاپی ،۷ عنوان ملی در جشنواره های مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در کارنامه خود دارد ، وی در سال 92 مجله اینترنتی« میهن پست» را تاسیس کرد .

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا