سریعترین پردازنده نورومورفیک اپتیکی جهان در حالی توسط دانشمندان ساخته شده که این پردازنده می تواند دنیای هوش مصنوعی را دگرگون کند.
گروهی از محققان به رهبری دانشگاه فناوری Swinburne استرالیا سریعترین و قویترین پردازنده نورومورفیک نوری جهان برای هوش مصنوعی را ساختند.
پردازنده یاد شده با سرعت بیش از ۱۰ تریلیون عملیات در هر ثانیه (TeraOPs/s) عمل کرده و قادر به پردازش دادههای فوق العاده بزرگ مقیاس است. این دستاورد جهش بزرگی در زمینه شبکههای عصبی و پردازش نورومورفیک به شمار میرود. سریعترین پردازنده نورومورفیک اپتیکی
محققان در این تحقیق که نتایج آن در ژورنال معتبر Nature منتشر شده، عملکرد یک پردازنده نورومورفیک اپتیکی با سرعت ۱۰۰۰ برابر بیشتر از پردازندههای قبلی را نشان دادند. این پردازنده همچنین توانایی پردازش تصاویر فوق العاده بزرگ مقیاس برای دستیابی به تشخیص چهره کامل را دارد که پردازندههای قبلی از انجام آن ناتوان بودند.
پردازندههای پیشرفتهای همچون پردازنده TPU گوگل میتوانند سریعتر (بیش از ۱۰۰ ترا عملیات در هر ثانیه) عمل کنند، ولی دستیابی به چنین عملکرد سریعی با استفاده از قرار دادن هزاران پردازنده کنار یکدیگر به صورت موازی انجام میشود. اما سیستم اپتیکی جدید تنها با استفاده از یک پردازنده و به کمک تکنیک برگی کردن همزمان داده (interleaving) در زمان، طولموج و ابعاد فضایی (spatial dimensions) از طریق یک منبع micro-comb یکپارچه به سرعت بالا دست یافت.
micro-combها دستگاههای نسبتاً جدیدی هستند که همانند یک رنگین کمان متشکل از صدها لیزر فروسرخ باکیفیت روی یک چیپ عمل میکنند. آنها بسیار سریعتر، کوچکتر، سبکتر و ارزانتر از تمام منابع اپتیکی هستند.
محققان میگویند از این پردازنده میتوان در تمام دستگاههای نورومورفیک (اپتیکی یا الکترونیکی) استفاده کرد و از ارتقا چشمگیر سرعت پردازندهها با استفاده از فناوری microcomb خبر میدهند. به گفته آنها این فناوری برای تمام اشکال پردازش داده و ارتباطات کاربردی است و در طولانی مدت ساخت سیستمهای یکپارچه روی چیپ را امکان پذیر میکند که به طور قابل توجهی هزینه و مصرف انرژی را کاهش خواهند داد.