به گزارش میهن پست – زنبورداری یکی از حرفه هایی است که به دلیل تنوع آب و هوایی و اقلیمی گلستان طرفداران زیادی در این استان دارد، اما مشکلات فراوان این حرفه و عدم حمایت مسئولان مربوطه باعث دلسردی زنبورداران منطقه شده است.
به نقل از مهر، زنبور یکی از آفریده های مهم خداوند برای پایداری انسان و کره زمین است. اهمیت زنبور تا حدی است که خداوند سوره ای از قرآن را به آن اختصاص داده و خواص زنبور و عسل را در آن تاکید کرده است.
استان گلستان هم به دلیل تنوع اقلیمی و شرایط مختلف آب و هوایی از نظر پرورش زنبور عسل بسیار مستعد است و به همین دلیل افراد زیادی به این حرفه مشغول هستند اما، متاسفانه در سال های گذشته، مشکلات زنبورداران به حدی زیاد شده که بسیاری از آن ها دیگر به زنبور داری به عنوان حرفه نگاه نمی کنند و یا اگر هم درآمدی از این طریق دارند به عنوان شغل دوم آن ها است.
نمی شود از پرورش زنبور عسل دل کند
با این حال بسیاری از زنبورداران معتقدند لذتی که در پرورش و تکثیر این خلقت خداوند وجود دارند اجازه نمی دهد تا آن ها از این کار دست بردارند و حتی اگر شده به صورت تفریحی هم خود را مشغول این کار می کنند.
زنبور از شهد گلها تغذیه می کند و به دلیل کمک به گرده افشانی و تقویت گیاهان تاثیر زیادی در حفظ گونه های گیاهی و حتی رشد محصولات کشاورزی دارد، به همین دلیل کشاورزان گلستانی هم از این موجود پرفایده سوی می برند.
از سویی دیگر استفاده از شهد زنبوردار را مجاب می کند تا برای تولید عسل با کیفیت مدام محل اقامت کندوهای زنبور را تغییر دهد تا زنبور همواره از شهد تازه برای تولید عسل خود استفاده کند. به همین دلیل به صورت فصلی مکان اقامت زنبوران را تغییر می دهند.
در این میان مشکلاتی مانند کمبود دارو، هزینه های بالای تولید عسل ، جابه جایی زیاد زنبورها در طول سال، تولید عسل های قلابی و عدم حمایت مسئولان در حوزه زنبور داری چالش های زیادی را به وجود آورده است.
یکی از تولید کنندگان عسل در استان که حدود ۳۰ سال است کار زنبور داری را انجام می دهد، تشکیل شرکت تعاونی ها را یکی عاملی برای حل مشکلات در گذشته دانست و گفت: مشکلات ما در گذشته توسط شرکت تعاونی ها حل می شد، آن ها پیگیر تسهیلات و دارو و سایر موارد بودند و چون نماینده خود ما بودند عملا مشکل خاصی نداشتیم تا این که این شرکت ها در سال های گذشته تعطیل شدند.
محمدمهدی محمودی مقدم گفت: در حال حاضر جهاد کشاورزی تلاش دارد تا دوباره تعاونی ها را در استان فعال کند اما هیچ کدام از زنبور داران رغبتی ندارند تا در این تعاونی ها عضو شوند چرا که این تعاونی ها به وسیله بخش خصوصی اداره می شود.
وی بیان کرد: از جمله خدماتی که قبلا تعاونی ها به زنبور داران ارائه می کردند ارائه لوازم زنبور داری از جمله کندو و دارو بود و همچنین وارد کردن ملکه و فروش آنها به زنبور داران بود که البته بر روی نژاد این ملکه ها نیز تحقیق و بررسی می شد ولی در حال حاضر هیچ گونه ملکه ای وجود ندارد.
وی ادامه داد: مدتی بود که جهاد کشاورزی خود ملکه تولید می کرد و من خودم یکی از خریداران ملکه بودم ولی متاسفانه با وجود اینکه ملکه باید بارور می بودند ولی بعد از ۴۸ ساعت بارور نشد و و عمل تخم ریزی انجام نشد.