گوناگون

دانستنی های جالب و خواندنی در مورد این گوی سرشار از پروتئین

2419

تخم مرغ یکی از مواد غذایی است که در خانه ی بسیاری از ما دیده می شود ، متخصصان تغذیه بر این باورند که این خوراکی باید در رژیم غذایی همه ی افراد البته به جز کسانی که مشکلات و بیماری های خاص دارند باشد.

این روزها که قیمت تخم مرغ سیر صعودی داشته و به دانه ای ۳۰۰ تومان رسیده است، کارشناسان نیز که پیش از این تاکید می کردند مصرف زیاد این ماده غذایی مضر است، هر روز از خواص شگفت انگیز آن خبر می دهند!

وزارت بهداشت اعلام کرده است تخم مرغ یک ماده غذایی بی نظیر و سرشار از پروتئین، مواد معدنی و ویتامین های مورد نیاز بدن است که کمبود برخی از آنها موجب بروز بیماری های مختلف از جمله بیماری های ذهنی، پوستی و چشم می شود.

ارزش غذایی یک عدد تخم مرغ معادل است با ۳۰ گرم انواع گوشت (قرمز، مرغ و ماهی) معادل دو تکه متوسط خورشتی، نصف لیوان حبوبات پخته، یک چهارم لیوان حبوبات خام و یک چهارم لیوان انواع مغزها (بادام، پسته، فندق، گردو و…) تخم مرغ و شیر از معدود غذاهای شناخته شده در طبیعت هستند که می تواند نیازهای بدن را به طور متعادل تامین کنند.

عمده ترین ویژگی تخم مرغ و وجه تمایز آن نسبت به سایر مواد غذایی، ترکیب پروتئینی و مواد مغذی موجود در آن نظیر کولین، لوتئین و گزانتین و تولید بسیار کم انرژی است.

 

 

پروتئین

مواد پروتئینی بعد از آب، قسمت عمده بافت های نرم و ۱۸ درصد وزن بدن را تشکیل می دهد.

پروتئین ها مسوول ساخت، نگهداری و ترمیم بافت های بدن هستند و باید همیشه به مقدار لازم در رژیم غذایی استفاده شوند.

پروتئین مواد غذایی در دستگاه گوارش و کبد به ترکیبات ساده تری به نام اسید آمینه شکسته و جذب سلول ها می شود. آنها مولکول های درشتی هستند که از واحدهای کوچکتری به نام اسید آمینه ساخته شده اند.

۹ نوع اسید آمینه از مجموع بیستگانه آن، از اسید آمینه های ضروری بدن است، یعنی بدن انسان قادر به ساخت آنها نیست و باید از طریق غذا تامین شود.

تخم مرغ دارای تمام اسید آمینه های ضروری است. پروتئین تخم مرغ یک پروتئین کامل، قابل جذب و دارای بیشترین اسید آمینه های ضروری برای بدن است که درصد جذب بالایی دارد.

بیشترین واکنش های مهم و پیچیده شیمیایی بدن به وسیله گروهی از پروتئین ها به نام آنزیم ها و هورمون ها انجام می شود و تخم مرغ منبع بسیاری خوبی برای تامین پروتئین مورد نیاز آنهاست.

پروتئین تخم مرغ هم در سفیده و هم در زرده آن وجود دارد که نسبت آن ۶۰ درصد به ۴۰ درصد است. به دلیل کیفیت بالای تخم مرغ، این ماده نقش مهمی در ایجاد سیری به خصوص هنگامی که در وعده صبحانه مصرف شود دارد و به همین دلیل باعث کاهش وزن می شود زیرا علاوه بر القای احساس سیری، میزان کالری بسیار کمی تولید می کند.

تخم مرغ با دارا بودن حدود ۶ گرم پروتئین میزان ۱۳درصد نیاز غذایی توصیه شده در یک رژیم غذایی بر پایه ۲هزار کیلو کالری را تامین کند.

 

 

چربی

ترکیب چربی تخم مرغ به صورت یک سوم اشباع شده و دو سوم غیر اشباع است. تخم مرغ با دارا بودن ۵ گرم چربی کل که حدود ۶/۱ گرم آن به صورت اشباع شده است تنها ۷۲ کیلو کالری انرژی تولید می کند که این نکته از ویژگی های بارز تخم مرغ است.

 

 

ویتامین ها

تخم مرغ حاوی ویتامین های مهم و مورد نیاز بدن از جمله ویتامین های E، D،A ،B ، B۱۲، اسیدفولیک، ریبوفلاوین و بویژه کولین است و به لحاظ داشتن ویتامین های مختلف، منبع غذایی مغذی و مناسبی برای تامین نیازهای بدن است. به جز ریبوفلاوین که عمدتاً در سفیده است تمام ویتامین های تخم مرغ در زرده آن وجود دارند که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می شود.

 

 

کولین

کولین یکی از ویتامین های مهم موجود در تخم مرغ است. به دلیل اهمیت این ماده در ساختمان بدن، عدم مصرف منابع آن در گروه های خاص بویژه زنان باردار و شیرده می تواند آثار سوء قابل توجهی داشته باشد.

طی سال ها به دلیل محدودیت هایی که در مصرف تخم مرغ ناشی از سوء ذهنیت در مورد کلسترول آن پیش آمد، کمبود کولین نیز در جوامع خودنمایی کرد زیرا تخم مرغ غنی از کولین است و کولین هم نقش اساسی در متابولیسم بدن دارد.

تخم مرغ پس از جگر گاو دومین منبع مهم و غنی از کولین است که بخصوص باید در زنان باردار و شیرده به مصرف برسد. کولین تخم مرغ در داخل زرده آن به صورت ماده ای به نام لسیتین یافت می شود. ۲ عدد تخم مرغ با تامین حداقل ۲۵۰ میلی گرم کولین حدود ۵۰ درصد نیاز روزانه یک خانم باردار و شیرده را تامین می کند.

کولین در به هم پیوستگی ساختمان غشای سلول ها نقش دارد و همچنین منبع مهم تامین گروه های متیل است و برای انتقال پیام های سلولی، انتقال پیام های عصبی و حمل و نقل چربی ها در بدن نقش دارد و برای متابولیسم در بدن حیاتی است.

کولین نقش بسیار مهمی در تکامل مغز جنین دارد. همچنین مطالعه بر روی حیوانات ثابت کرده است کولین مناطقی از مغز را که مسوول برقراری حافظه هستند را تحت تاثیر قرار داده و توانایی یادگیری در دوران زندگی را تقویت می کند.

دریافت کولین توسط جنین از مادر نه تنها باعث رشد و تکامل مناسب مغزی او می شود بلکه باعث می شود که سطح ماده هموسیستئین در خون مادر در حد متعادل حفظ شود.

تغذیه با تخم مرغ سبب افزایش سطح لوتئین در خون و افزایش تجمع این مواد در ناحیه شبکیه چشم می شود که باعث حفاظت سلول های چشم از آسیب های مختلف به ویژه دژنراسیون و تخریب سلول های ماکالا می شود.

نوشته های مرتبط :

  1. دانستنی هایی جالب و خواندنی در مورد مربا ها
  2. دانستنی های جالب و خواندنی در مورد شاتوت
  3. نکاتی جالب و خواندنی در مورد آب
  4. دانستنی هایی جالب و خواندنی در رابطه با سرکه سیب
  5. دانستنی هایی مهم و خواندنی در مورد شیر مادر
  6. نکاتی جالب و خواندنی در مورد متابولیسم بدن
  7. نکاتی جالب و خواندنی در مورد زردچوبه
  8. نکاتی جالب و خواندنی در مورد غذا های ایرانی
  9. نکاتی جالب و خواندنی در مورد خاصیت های شلغم
  10. دانستنی هایی جالب در مورد مضرات و فواید شکلات
  11. دانستنی های بسیار جالب در مورد حافظه
  12. دانستنی های جالب در مورد خلاقیت
  13. دانستنی های جالب در مورد هوش هیجانی
  14. دانستنی هایی جالب در مورد نقاشی های کودکان
  15. دانستنی های جالب در رابطه با ویتامین B12
  16. دانستنی های مهم و جالب در رابطه با ویتامین k
  17. دانستنی هایی مهم در مورد مکمل های غذایی
  18. دانستنی هایی در مورد کودکان خردسال
  19. دانستنی های جالب درمورد فواید آبلیمو
  20. دانستنی هایی جالب در رابطه با سیر

YARPP

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا