پارکینگ اتومبیل و استراحتگاههای موقت، از مهمترین دغدغههای امروز شهروندان شیرازی و مسافرانی است که به این شهر سفر میکنند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه فارس، علیرغم توسعه شهر و افزایش چندبرابری تعداد اتومبیل و تلاش مسئولان برای جذب مسافر در بخشهای مختلف گردشگری، اما هنوز کمبود پارکینگ خصوصا در نقاط مرکزی شیراز بهشدت آزار دهنده است.
اگرچه فرهنگ استفاده از فضاهای پارک ایجاد شده، که باید بهازای توقف خودرو، از سوی راننده، هزینهای پرداخت شود، هنوز در کلانشهر شیراز نهادینه نشده است، اما تعداد واحدهای پارک بهازای تعداد خودروهای موجود، با توجه به ممنوعیتها و محدودیتهای اعمال شده در توقف اتومبیلها در حاشیه معابر، هیچگونه تناسبی ندارد.
به گزارش ایسنا، استفاده از خودروی شخصی بهجای وسایل نقلیه عمومی، نبود احساس امنیت تردد برای گروههای مختلف مردم و نداشتن این اعتماد که میتوانند بهموقع و با استفاده از وسایل نقلیه عمومی، در مسیری مشخص و بهشکل روزانه تردد کنند، کمبود وسایل نقلیه، نبود نظارت کافی و موثر بر روند ارائه خدمت توسط صاحبان وسایل نقلیه عمومی و همچنین پایین بودن کیفیت خدمات در این بخش، از جمله مهمترین عواملی است که از سوی شهروندان بهعنوان دلیل استفاده از وسیله نقلیه شخصی عنوان میشود.
البته شهروندان در شیراز اعتقاد دارند که هزینه توقف اتومبیل در پارکینگها، گران است و بهدلیل نبود نظارت کافی، خدمات ارائه شده از سوی پارکینگداران نیز، در حد هزینه دریافتی آنان نیست!
به گزارش ایسنا، شهردار شیراز اما اعتقاد دارد که در تمام جهان، هزینه استفاده از خودروی شخصی، بیش از هزینهای است که فرد برای خرید یک خودرو باید بپردازد، اما این موضوع در ایران متفاوت است.
علیرضا پاکفطرت با بیان اینکه در ایران رانندگان بهشکل منظم و متناسب با هزینهها، عوارض خودرو، آسفالت، پارکینگ و سایر هزینههای رایج در جهان را پرداخت نمیکنند، گفت: شهرها در هر نقطهای از جهان برای زندگی انسان طراحی و آماده سازی میشود نه برای اتومبیلها.
وی در عینحال گفت: توسعه معابر در شهرهایی نظیر شیراز بهدلیل آن است که از گذشته در این موضوع سرمایهگذاری مناسبی انجام نشده و شهروندان ایرانی هزینههای واقعی استفاده از وسایل شخصی را پرداخت نکردهاند.
به گزارش ایسنا و به اعتقاد کارشناسان، یکی از راههای کنترل ترافیک در کلانشهرها، افزایش هزینههای استفاده از خودروی شخصی است، بهطوری که افراد استفاده از وسایل نقلیه عمومی را بهواسطه پایین بودن هزینهها، به وسیله نقلیه شخصی ترجیح دهند.
اما این موضوع زمانی میتواند بهعنوان یک الگو در کشور ما مدنظر قرار گیرد، که تمام زیرساختها برای استفاده از حمل و نقل عمومی فراهم باشد.
اتوبوسهای نهچندان مناسب خطوط اتوبوسرانی، تاکسیهای رنگارنگی که هر کدام نرخی برای خود دارند، کندی تردد وسایل نقلیه عمومی حتی در زمانهای خلوت روز، در دسترس نبودن این وسایل نقلیه در تمام نقاط و تمام ساعتها و نبود زیرساخت حمل و نقلهای پیشرفته نظیر مترو و منوریل و … از جمله موضوعاتی است که باید بیش از پیش مورد توجه برنامهریزان شهری قرار گیرد.
مدیرعامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز در این موضوع اعتقاد دارد که تعداد پارکینگهای بخش خصوصی در شیراز افزایش چهاربرابری را طی یکسال گذشته داشته است.
علی مصلینژاد پیش از این گفته بود که یکی از دلایل این افزایش، ایجاد امکان کسب درآمد منطقی متناسب با سرمایهگذاری از محل ساخت پارکینگ برای بخش خصوصی بوده است.
مصلینژاد با بیان اینکه بخش خصوصی میتواند تا سهبرابر قیمتهای دریافتی بخش دولتی، بابت توقف اتومبیلها از افراد هزینه دریافت کند.
البته این مقام مسئول در خصوص اینکه آیا بهرهبرداران از پارکینگها تنها موظف به ایجاد فضای پارک بوده و هیچ مسئولیت دیگری در مورد خودروی متوقف شده و مالک آن دارند یا نه، مطلبی عنوان نکرده است.
مصلینژاد شاید نمیداند که پارکینگها با درج تابلوهای بزرگ مسئولیت اشیاء داخل خودرو، وقوع هرگونه حادثه برای خودرو، آسیب به بدنه و … را از خود سلب کردهاند و بعضا حتی از ایجاد تسهیلات ترددی برای افرادی که قصد متوقف کردن اتومبیلشان در پارکینگ را دارند، امتناع میورزند.
مصلینژاد اقدامات انجام شده در ایجاد فضاهای پارک را به یک نهضت پارکینگسازی!! تشبیه و اعلام کرده بود: بسیاری از پارکینگها از روزهای انتهایی سال قبل و روزهای ابتدایی امسال، وارد مدار شده است.
او ایجاد پارکینگهای مکانیزه را نیز یادآور شده و تاکید دارد که میتوان از فضاهای بسیار کوچک در حد 30 متر مربع نیز برای ایجاد واحدهای پارک با سرمایهگذاریهای مناسب، استفاده کرد.
او البته تجهیز پارکینگها به سیستمهای هوشمند و کنترل مکانیزه، سیستمهای اطفا حریق، سیستمهای نظارت تصویری و … را از دیگر اقدامات انجام شده همراه با توسعه پارکینگها اعلام و این امیدواری را ایجاد کرده است که در آینده شاهد ارائه خدمات مناسبتر از سوی پارکینگداران به افراد در قبال هزینههای دریافتی خواهیم بود.
مدیر عامل سازمان حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز همچنین با انجام یک مقایسه عددی بین شهرهای تهران، مشهد و شیراز، گفته بود: در تهران با مساحت بیش از 3.5 برابری شهر شیراز و تعداد خودروهای حداقل چند ده برابر شیراز، ظرفیت پارکینگهایش حدود 35 هزار تا و در مشهد 15 هزارتاست و ما امروز در شیراز ظرفیت 20 هزار تایی در قالب 45 پارکینگ در اختیار شهرداری و مدیریت سازمان ترافیک و 65 پارکینگ بخش خصوصی با نظارت سازمان داریم که به مردم سرویسدهی میکنند که با توجه به بقیه کلان شهرها آمار مطلوبی را نشان میدهد.
به گزارش ایسنا، معاون فنی و امور عمرانی فرمانداری شیراز نیز با اشاره به تشدید نظارت بر پارکینگها در این کلانشهر، گفته است: این اقدام با هدف رفاه حال شهروندان و مسافران و با تشکیل اکیپهای بازرسی و نظارت با همکاری سازمانهای حمل و نقل و ترافیک شهرداری و سازمان صنعت و معدن و تجارت فارس اجرایی شده است.
طهماسبی حضور محسوس و نامحسوس این ناظران را یادآور و متذکر شده است: در صورت مشاهده هرگونه تخلف مسئول پارکینگ جریمه و به مراجع ذیربط معرفی میشود.
به گفته معاون فرمانداری شیراز، نصب نکردن تابلو نرخ نامه در ورودی و خروجی پارکینگها، نداشتن لباس فرم کارکنان و درج نشدن تلفنهای رسیدگی به شکایات بر روی قبوض پارکینگ از جمله مواردی است که تخلف محسوب شده و مسئول پارکینگ جریمه خواهد شد.
دبیر شورای ترافیک شهرستان شیراز البته در خصوص مسئولیت نداشتن پارکینگداران در وارد شدن صدمه به بدنه خودروها یا مفقود شدن اموال از درون خودرو بهواسطه سرقت یا … مطلبی عنوان نکرده است.
به گزارش ایسنا، براساس نرخنامههای مشخص شده از سوی شورای اسلامی شهر شیراز، تفاوتهایی بین پارکینگهای مسقف و فاقد سقف دیده شده است که در اجرا، کمتر پارکینگداری به آن پایبند است.
از طرفی علیرغم آنکه هر پارکینگ طبق ضابطه دریافتی از شهرداری، تعداد مشخص واحد پارک در اختیار دارد، اما با نزدیک کردن فاصله خودروها و کم کردن عرض معبر ورود و خروج و استفاده از سایر فضاها بهعنوان محل توقف خودرو، در عمل پارکینگداران تعداد بیشتری خودرو را پذیرش میکنند.
البته یکی از توجیههای انجام شده در این موضوع، تقاضای زیاد است!! حال آنکه سایر استانداردها خصوصا ایمنی خودروها و سلامت اموال مردم، کمترین ضرورتی برای بهرهبردارن ندارد.
به گزارش ایسنا، در کنار تمام این مسائل، لزوم ارتقا آگاهیهای شهروندان در خصوص استفاده از پارکینگهای مجاز برای متوقف کردن خودروها، یک ضرورت است که شاید در این بخش رسانهها مهمترین تاثیر را داشته باشند.
بیتوجهی به این موضوع خصوصا در شهری نظیر شیراز که بهواسطه خصوصیت گردشگر پذیری آن روزانه شاهد حضور تعداد زیادی مسافر است که برای دریافت خدمات گردشگری در بخشهای زیارتی، توریستی و خصوصا درمانی و پزشکی به این شهر سفر میکنند، یک ضرورت است.
در این روزها هر رهگذری که در ساعتهای مختلف روز از مقابل بیمارستانهای خصوصی و دولتی عبور کند متوجه ازدحام بیش از حد خودرو و افراد میشود، ازدحامی که بهواسطه نبود پارکینگ مناسب، اطلاع نداشتن از محل پارک مناسب، نبود استراحتگاه و توقفگاههای موقت افراد به تناسب مراجعان و … موجب بروز ترافیک نسبتا سنگین در این مسیرها میشود.
اینروزها در اغلب ساعتهای روز، حتی پیادهروهای اصلیترین خیابان شیراز، خیابان زند، مملو از خودرو و رفوژ میانی و هر گوشه از دیوار که سایهای باشد، مملو از افرادی است که از نقاط دور و نزدیک برای دریافت خدمات مختلف درمانی به بیمارستانها مراجعه کردهاند و نیاز به استراحت موقت دارند.
اینروزها چهره شیراز به این واسطه، به هیچ عنوان شبیه شهرهای گردشگرپذیر و توریستی نیست و تمام زیباییهای آن پشت صحنههایی از حضور دائمی مسافرانی که روی چمنهای وسط خیابان خوابیدهاند و اتومبیلهایی که در گوشه گوشه خیابان و حتی معابر پیاده، متوقف شدهاند، گم شده است.
انتهای پیام