به گزارش خبرنگار مهر، افراد زيادي را ميبينيم كه براي يافتن مسكن مناسب، به بنگاههاي معاملاتي در سراسر شهر مراجعه ميكنند به اين اميد كه خانهايي در خور شأنشان و با قيمت مناسب پيدا كنند ولي پاي درد و دل آنها كه مينشيني ميگويند پيدا كردن مسكن خوب با اجاره بهاي مناسب هر سال سختتر ميشود.
هر سال با شروع فصل تابستان و بخصوص شهريور ماه كه فصل جابه جايي مستأجران است با افزايش نرخ اجاره بها و سرگرداني و شكايت مستأجران روبه رو مي شويم مستأجراني كه گناه آنها نداشتن خانه است و همواره محکوم به پرداخت اجاره هاي سنگين هستند.
وقتي سري به بنگاههاي معاملاتي براي رصد كردن نوسان قيمت خانه در استان سمنان ميزني با مستاجران خواهان جابجايي روبرو ميشوي كه از ميزان وديعه و اجاره خانهها گله ميكنند. اغلب مستأجران معتقد هستند هزينهاي كه براي اجاره كردن يك واحد مسكوني پرداخت ميكنند بسيار بيشتر از آنچه است كه بايد باشد و بار اين روند هر ساله بر دوششان سنگينتر ميشود.
افزایش اجاره بها بر گرده بسیاری از سرپرستان خانواده سنگینی می کند
یکی از شهروندان سمنانی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: این روزها بار افزایش اجاره بها بر گرده بسیاری از سرپرستان خانواده سنگینی و آنان را وادار میکند از خرید بسیاری از مایحتاج روزانه برای تأمین هزینه اجاره خانه صرف نظر کنند.
هوشنگ حبیبی میافزاید: باتوجه به افزایش اجاره مجبور شدم بخش اعظمی از میوه را از فهرست خریدهای روزانه ام حذف کنم.
وی اظهار کرد: گرانی اجناس، توان خرید بسیاری از خانواده ها را کاهش داده و گرانی بازار مسکن و اجاره بهاء نیز فشار مضاعفی است که بر مستأجران تحمیل میشود.
حبیبی میافزاید: افزایش هزینه های زندگی و ثابت ماندن درآمدها از یک سو و افزایش اجاره بها از سوی دیگر زندگی را بیش از پیش سخت تر کرده است و امروزه مستاجران نسبت به بقیه اقشار آسیب پذیرتر شدهاند.
250هزار تومان کرایه برای خانه 60 متری
یکی دیگر از شهروندان مستاجر نیز در حالی که دست های پینه بسته اش پیرتر از سنش نشان می دهند، می گوید: من یک کارگر جوشکارم و درآمد ماهانه ام کفاف مخارج خانواده ام را به سختی می دهد.
محمد پیوندی با بیان اینکه 250هزار تومان کرایه برای 60 متر جا سرسام آور است، گفت: حال شما بگویید من چطور می توانم با این حقوق هم خرج خانواده ام و هم پول آب و برق و گاز و هزار جور مخارج دیگر را نیز بدهم.
مهران داوودی مستأجر دیگری که دل پردردی از افزایش اجاره ها دارد، میگوید: 12 سال است با سه سرعائله مستاجرم و با افزایش هرساله اجاره ها به حاشیه شهر رانده شده ام.
وی میگوید: زندگی در حاشیه شهر مشکلات زیادی را برایم فراهم کرده و افزایش هزینه های رفت و آمد نیز بر مشکلاتم افزوده است
داوودی تصریح میکند: حقوقی که دریافت میکنم فقط تا حدودی کفاف تامین معاشم را میدهد و از اینکه بتوانم خانهای را اجاره کنم عاجز هستم.
مبلغ اجاره بها مطابق هیچ معیاری تعیین نمی شود
یکی از بنگاه داران املاک در سمنان با بیان اینکه مبلغ اجاره بها مطابق هیچ معیاری تعیین نمی شود و صاحبان خانه خود هر مبلغی را که صلاح بدانند مشخص می کنند گفت: بنگاه دار را به عنوان یک واسطه برای آوردن مستاجر تلقی می کنند، نه به عنوان کسی که در تعیین اجاره بها نقش داشته باشد.
صفرآلبویه می افزاید: البته بنگاه دار قیمت حدودی نرخ ها را به صاحب خانه ها عنوان می کنند.
وی تصریح کرد: اجاره بهای مسکن این روزها وضعیت بحرانی خود را سپری می کند چرا که امروز صاحبان خانه به دلیل فشار اقتصادی برای تامین معاش خود مبلغ اجاره خانه خود را افزایش می دهند.
این بنگاه دار ادامه می دهد: هر صاحب خانه ای خود نرخ تعیین می کند و دیگران هم تا مشاهده می کنند کسی اجاره را بالا برده همین کار را تکرار می کنند و ناگهان این عامل سبب می شود تا قیمت اجاره خانه افزایش یابد.
عامل گراني اجاره بهاي مسكن بنگاه داران نیستند
جباری که سابقه ای طولانی در مشاور املاك دارد نیز در پاسخ به اين سؤال كه مردم مي گويند عامل اصلي گراني اجاره بهاي مسكن بنگاه داران هستند اين طور توضيح را مي دهد: “اين شايعه از زمان قديم وجود داشته و مربوط به امروز و ديروز هم نيست، مردم هميشه به زعم خود ما بنگاه داران را عامل افزايش اجاره بهاي مسكن مي دانند، درحالي كه ما هنگام عقد يك قرارداد هميشه دنبال منافع مستأجر بوده و هستيم و با توجه به شرايط آنها از صاحب خانه تخفيف مي گيريم و چانه زني مي كنيم.
وی، اضافه مي كند: ما دوست داريم اجاره خانه ها ارزان تر باشد تاحق كميسيون بيشتري بگيريم چون وقتي كرايه ها گران باشد و معامله اي صورت نگيرد ما سودي نمي كنيم طبيعي است مثلا وقتي 10 تا معامله صورت گيرد ما سود بيشتري مي بريم تا وقتي كه يك معامله صورت گيرد.
به درباره اینکه بنگاه داران درصدي حق كميسيون مي گيريد، ضمن اينكه به هر ميزان كه اجاره ها بالاتر باشد، پول بيشتري نصيب آنهاا مي شود، می گوید این فکر اصلا صحیح نیست.
اين بنگاه دار هم با اشاره به اينكه وضعيت اجاره بها خيلي وحشتناك است و در برخي از مناطق قيمت ها اصلا واقعي نيست به اين مسئله تأكيد مي كند كه اگر مسئولان نقش هاي نظارتي خود را بيشتر كنند وضعيت اجاره بهاي مسكن بهتر مي شود.
شهروندان در هنگام عقد قرارداد به واحدهای مجاز و دارای کد رهگیری مراجعه کنند
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: آموزش کد رهگیری و سیستم ساماندهی املاک به مشاوران املاک به طور کامل صورت گرفته است و از نظر اتحادیه مشاوران املاک و شورای حل اختلاف، معاملاتی را معتبر میدانند که در متن مبایعه نامه کد رهگیری صادر شده باشد.
حسین ابراهیمی از مستاجران خواست در بنگاه هایی قرارداد ببندند که کد رهگیری دارند.
مردم تخلفات بنگاه داران را به اتحادیه مشاوران املاک گزارش دهند
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان گفت: بنگاه داران موظف به دریافت حق کمیسیون قانونی هستند و در صورتی که بیش از آن دریافت کنند، مردم می توانند تخلف ها گزارش دهند.
وی گفت: بر اساس دستورالعمل اتحادیه مشاوران املاک، برای فروش حق کمیسیون تا 30 میلیون تومان مبلغ 150 هزار تومان دریافت می شود و از 30 تا 50 میلیون تومان معادل 75 صدم درصد گرفته می شود و از50 تا 100 میلیون تومان نیم درصد است.
ابراهیمی افزود: معامله 100 میلیون تومانی؛ 550 هزار تومان حق کمیسیون دارد که خریدار و فروشنده با هم پرداخت می کنند.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان تصریح کرد: در معاملات بیش از 100 میلیون تومان هم 25 صدم درصد یعنی برای هر صد میلیون تومان 250 هزار تومان دریافت می شود.
وی افزود: حق کمیسیون بنگاه داران در عقد قرداد اجاره یک چهارم اجاره بها یک ماه است.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: مالیات بر ارزش افزوده از حق کمیسیون گرفته می شود و معادل هشت درصد است که مالک و مستاجر یا خریدار و فروشنده به صورت مشترک آن را پرداخت می کنند.
کاهش تعداد معاملات ملكي طي دو سال اخير در بازار مسكن
رئیس اتحادیه مشاوران املاک شهرستان سمنان گفت: در حالي كه تعداد معاملات ملكي طي دو سال اخير در بازار مسكن به شدت كاهش داشته است، بازار اجاره بها در ماه پايان بهار به شدت داغ ميشود و نبود توان خريد سبب رشد بيشتر قيمتها در اين بازار شده است.
وی با بیان اینکه بصورت عرف سالانه 10 تا 15 درصد قیمت اجاره بها افزایش می یابد اظهار داشت: قانون و قوانین خاصی برای افزایش اجاره بها وجود ندارد و خود مالکان قیمت را تعیین می کنند.
در شهرستان سمنان330 بنگاه بطور فعال فعالیت دارند.
……………………………..
گزارش از عصمت سالار