کارشناس مسئول بهداشت حرفهای لرستان گفت: در دنیا بیش از 400 ماده شیمیایی با خاصیت حشرهکشی مشخص شده است.
ناهید شفیعیان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه لرستان، اظهار کرد: سم، ماده یا موادی است که دارای منشاء گیاهی، حیوانی و یا شیمیایی است و از یک راه خاص یا راههای مختلف در مقادیر معین و معمولاً کم، باعث اختلال و یا توقف فعل و انفعالات حیاتی بطور موقت یا دائم میشود.
وی اضافه کرد: مسمومیت نیز به هم خوردن تعادل فیزیولوژیکی، فیزیکی و یا روانی موجود زنده است که در اثر ورود و تماس با ماده خارجی سمی، از راههای مختلف اتفاق میافتد که شدت آن به نوع ماده سمی و مقدار آن و همچنین طول مدت ورود و تماس با آن بستگی دارد.
شفیعیان ادامه داد: مسمومیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم میشود که در نوع حاد معمولاً ماده سمی یک باره و به مقدار نسبتاً زیاد با شخص تماس پیدا میکند و از راه معین تأثیر میگذارد. عوارض و علائم مسمومیت حاد اغلب شدید و سریع بوده و در صورت نرسیدن کمک و یا عدم معالجه به مرگ منتهی میشود.
این محقق خاطرنشان کرد: در مسمومیت مزمن، معمولاً ماده سمی به مقادیر کم و یا جزئی در دفعات متعدد و در طول زمان طولانی به شخص میرسد و آثار علائم آن نیز به کندی و پس از گذشت زمان نسبتاً طولانی ظاهر میشود. مسمومیتهای مزمن را میتوان با انجام آزمایشات خاص (بیولوژیکی، بیوشیمیایی، رادیوگرافی و …) تشخیص داد.
وی راههای ورود سموم به بدن خوراکی، استنشاقی و پوستی دانست و افزود: جذب پوستی بعضی از مواد شیمیایی که نقطه تبخیر آنها پایین است بسیار زیادتر بوده و باعث مسمومیتهای شدیدتر خواهد شد، ترشح عرق به جذب سموم توسط پوست کمک میکند.
شفیعیان گفت: مقدار قابل قبول برداشت روزانه (ADI)، مقدار قابل قبولی از سم ( بر حسب میلیگرم/ کیلوگرم وزن بدن) بوده که ممکن است روزانه از راههای مختلف (مخصوصاً از طریق گوارش) در بدن انسان وارد شده و هیچ مشکلی در سیستم بیولوژیکی ایجاد نکند.
این پژوهشگر تصریح کرد: دوره کارنس حداقل زمانی است که باید بین آخرین سمپاشی و برداشت محصول رعایت کرد تا در این مدت سم، تجزیه شده و باقیمانده آن به حد مجاز برسد. بر چسب آفتکشها، زمان لازم مابین آخرین سمپاشی و برداشت محصول را تعیین میکنند.
وی یادآور شد: مقدار مجازی از سموم دفع آفات که ممکن است در یک محصول غذایی، کشاورزی یا دامی پس از گذشت زمان معینی از موقع سمپاشی تا برداشت محصول باقی بماند، باقیمانده مجاز نامیده میشود.
شفیعیان اظهار کرد: از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون مواد شیمیایی بسیار زیادی شناخته شدهاند که دارای خاصیت حشرهکشی و آفتکشی بوده و به مقدار فراوان به کار رفتهاند، به طوری که تاکنون بیش از 400 ماده شیمیایی را به علت داشتن خاصیت حشرهکش مشخص کردهاند که حدود 90 درصد از اینها ترکیبات آلی هستند.
این کارشناس ارشد بهداشت حرفهای استان اظهار کرد: مواد آفتکش علاوه بر چگونگی عملکردشان به دلایل دیگر نیز مورد توجه سمشناسان قرار میگیرند؛ تماس حاد یا مزمن با این مواد ممکن است در انسانها نیز تولید مسمومیت کند.
وی اظهار کرد: این سموم علاوه بر موجودات مورد نظر، برخی دیگر از موجودات زنده موجود در محیط از جمله دشمنان طبیعی آفات و نیز حشرات مفید مثل گرده افشانها را نیز مسموم میکنند که شامل حشرهکشها، علفکشها، قارچکشها و جوندهکشها هستند.
شفیعیان یادآور شد: افرادی مجاز به کار با سموم هستند که آموزشهای لازم را در این رابطه دریافت کرده و سالم و قوی بنیه باشند. همچنین افراد زیر 18 سال و زنان، افراد مسن و افرادی که دارای سابقه بیماری کلیوی، کبدی و قلبی هستند مجاز به کار با سموم نیستند.
این محقق اظهار کرد: افراد بیمار، هنگام ابتلاء به بیماری (حتی سرماخوردگی ساده) نیز نباید اقدام به سمپاشی کنند. همچنین نحوه پیشگیری از ورود آفتکشها به بدن از راه دهان و سیستم تنفسی است.
انتهای پیام