گوناگون

80هزار فرصت شغلی کرمانی‌ها برای افاغنه

هم‌زمان با آغاز برداشت پسته، در شهرستان‌های پسته‌خیز استان کرمان ورود افاغنه و کارگران غیربومی در شهرستان سیرجان رو به افزایش است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی کویر، استان کرمان سال‌هاست که بعلت بحث کاشت پسته و نیاز به نیروی کار پذیرای مهاجران افغانی بوده و در برخی شهرهای استان و از جمله رفسنجان و سیرجان این حضور بیشتر احساس می‌شود.

«حمید ملانوری»، فرماندار رفسنجان می‌گوید: تدابیر ویژه‌ای برای جلوگیری از ورود متکدیان و به‌کارگیری اتباع بیگانه در فصل برداشت پسته به شهرستان رفسنجان اتخاذ شده است و با توجه به حجم زیاد برداشت محصول پسته در فاصله‌ی زمانی دو ماهه شمار فراوانی کارگر نیاز است که امسال از کارگران این شهرستان و دیگر نقاط استان استفاده می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: ورود تبعه‌ی غیرمجاز به کشور آسیب‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیتی را به‌دنبال دارد و با توجه به وجود نیروهای بومی جوان متقاضی کار، خودداری از بکارگیری اتباع غیرمجاز به مصلحت شهرستان است و باعث اشتغال و کارآفرینی شده و به برطرف کردن مشکلات معیشتی می‌انجامد.

فرماندار رفسنجان با بیان اینکه در فصل برداشت پسته عده‌ای متکدی از اتباع بیگانه پاکستانی و افاغنه در این شهرستان تکدی‌گری می‌کنند، می‌افزاید: اهمیت توجه به مستمند و فقیر بر کسی پوشیده نیست و امری اعتقادیست و باید اجرا شود، اما در این فصل شاهد حضور افرادی از خارج کشور یا شهرهای داخلی هستیم که فقیر نیستند و ورود آنها به بازار، مشکلات فرهنگی و اجتماعی را به‌وجود می‌آورد و .

ملانوری مردم به سبب اعتقاداتی که دارند نمی‌خواهند آنان را دست خالی رد کنند در نتیجه مقداری کمی از محصول خود را به این متکدیان می‌دهند و این متکدیان نیز با نگهداری این محصول در شرایط بد بهداشتی سبب آلودگی آن شده و سپس آن را به بازار عرضه می‌کنند ضمن آنکه خندان کردن پسته‌های دهانه بسته از دیگر اقداماتی است که اتباع بیگانه به‌ویژه افاغنه انجام داده و بهداشت پسته را به خطر می‌اندازند.

وی با بیان اینکه روزانه ۴۹۰هزار کارگر در مدت زمان برداشت محصول پسته در رفسنجان فعالیت می‌کنند، می‌گوید: آمارهای رسمی از اشتغال ۱۷ هزار فرصت شغلی در رفسنجان توسط افاغنه و برآوردهای غیررسمی از اشتغال بیش از ۲۳ هزار فرصت شغلی توسط آنها حکایت می‌کند. در کنار این سکونت 30 ساله آنها در منطقه هم باعث شده در برخی حوزه‌ها به جای کارگر افغانی، استادکار افغانی وجود داشته باشد. چنین پدیده‌ای در بخش‌های مختلف صنعت و عمران به کرات وجود دارد. جدای از اینها هم‌اکنون افاغنه در بحث تجارت هم ورود کرده‌اند و ما شاهد قوت گرفتن برخی تجار افغانی در منطقه هستیم .

فرماندار رفسنجان ادامه می‌دهد: از این‌رو با برنامه‌ریزی‌ها با دستگاه‌های امنیتی و نیروهای انتظامی از ورود این افراد به شهرستان جلوگیری می‌شود تا شاهد امنیت و آرامش خاطر در فصل برداشت پسته باشیم.

ملانوری ادامه می‌دهد: جلسات مختلفی را با شورای تأمین و دیگر نهادهای نظامی و امنیتی شهرستان رفسنجان برای برخورد با ورود اتباع و متکدیان بیگانه در فصل برداشت پسته برگزار کردیم و به شدت با حضور اتباع بیگانه غیرمجاز در این شهرستان مخالف هستیم و کار کردن این افراد در این شهرستان نیز ممنوع است ضمن آنکه با نهادهای نظامی و انتظامی هماهنگ شده تا مبادی ورودی شهرستان رفسنجان را به شدت کنترل کرده تا از ورود متکدیان و کارگران غیرمجاز اتباع بیگانه جلوگیری کنند.

وی می‌گوید: آمارهای رسمی هم‌اکنون جمعیتی بیش از ۲۰ هزار نفر را برای افاغنه ساکن رفسنجان تخمین می‌زند و ارزیابی‌های غیررسمی هم حکایت از حضور بیش از ۵۰ هزار افغانی در مناطق شهرستان رفسنجان دارد و این در حالی است که جمعیت کل شهرستان چیزی حدود 300 هزار نفر می‌شود. بدین ترتیب چنین شرایطی جای حساسیت و تأمل جدی دارد.

و اما شهرستان سیرجان، پس از رفسنجان مهم‌ترین ذخیره‌گاه پسته در کشور است که در زمان برداشت می‌تواند زمینه‌ی شغلی برای چندین هزار نیروی کار را تأمین کند.

به گزارش ایسنا، «مسعودی»، رئیس اداره‌ی جهاد کشاورزی شهرستان سیرجان می‌گوید: هر سال با آغاز برداشت پسته موج ورود افاغنه و غیربومی‌ها به این شهرستان آغاز می‌شود و مهم‌ترین مسأله امنیت مردم در زمان ورود این نیروها به شهرستان سیرجان است پارسال، بیش از ۱۰۰۰نفر نیروی کار در ورودی‌های شهر سیرجان سکنا گزیدند که مهم‌ترین نکته آن نارضایتی مردم را به همراه دارد.

وی ادامه می‌دهد: با توجه به ممنوع‌الورود شدن افاغنه به هرمزگان و سیستان و بلوچستان تمایل برای ورود به کرمان افزایش یافته و براین اساس بخش قابل توجهی از فرصت‌های شغلی به این افراد اختصاص یافته است و بیشترین اشتغال نیز در بخش کشاورزی برای این افراد ایجاد می‌شود.

رئیس اداره‌ی جهاد کشاورزی شهرستان سیرجان می‌گوید: با هماهنگی‌ با فرماندهی نیروی انتظامی، تنها اتباع خارجی می‌توانند در عرصه‌ی اشتغال حضور داشته باشند که مجوز کار داشته باشند در غیر این صورت با افرادی که به صورت غیر قانونی در زمینه‌های مختلف مشغول به کار هستند برخورد می‌شود.

دکتر «جوانمرد» رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی استان‌ها نیز می‌گوید: وجود جمعیت بالای افاغنه در استان کرمان به دلیل شرایط جغرافیایی و ظرفیت بالای بخش کشاورزی، معدن و صنعت ساختمان استان در به کارگیری این افراد، مشکلاتی را در زمینه های مختلف ایجاد کرده است.

وی می‌افزاید: متأسفانه از چند سال گذشته، ورود غیرقانونی افاغنه به کرمان سیر صعودی داشته و براساس آمارهای غیررسمی بالغ بر 200 هزار تبعه افغانی در استان کرمان حضور دارند که عمدتاً در بخش کشاورزی به‌ویژه در باغ‌های پسته و مرکبات و امور ساختمانی فعالیت می‌کنند.

رئیس کمیسیون فرهنگی شورای عالی استان‌ها ادامه می‌دهد: در شهریور و مهرماه که فصل جمع‌آوری محصول پسته است، حضور افاغنه در کرمان بیشتر می‌شود، به شکلی که بر اساس آمار غیررسمی فقط در شهرستان رفسنجان بالغ بر 50هزار افغانی مشغول به کار هستند.

جوانمرد خاطرنشان می‌کند: با برخورد بیشتر نیروی انتظامی با افاغنه بدون مجوز و کنترل شدیدتر مرزها نباید اجازه دهیم ایران به اردوگاه بزرگ مهاجران غیرقانونی افغان تبدیل شود.

به گزارش ایسنا، حدود 280 هزار تبعه خارجی در استان کرمان زندگی می‌کنند که این آمار 10 درصد جمعیت استان کرمان است و طبق بررسی‌ها حدود 80 هزار فرصت شغلی استان کرمان در اختیار افاغنه قرار دارد ضمن آنکه حضور افاغنه در استان کرمان پیامد‌های نامطلوب اجتماعی، امنیتی، فرهنگی و بهداشتی متعددی به همراه دارد به‌گونه‌ای که بیشترین آمار بروز جرائم خشن در استان کرمان توسط افاغنه غیرمجاز انجام می‌شود.

گزارش از: «فرزانه لشکری»، خبرنگار ایسنا منطقه کویر

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا