گوناگون

از زلزله وایرانگر در سلماس تا پایان جنگ جهانی دوم

 مهرداد اوستا در سرودن انواع شعر به ویژه قصیده مهارت و شهرت داشت. وی بعد
از انقلاب اسلامی ایران، سمت مشاور فرهنگی ریاست جمهوری را بر عهده داشت.
همچنین در سال‌های پایانی عمر خود به عنوان رییس شورای شعر وزارت فرهنگ و
ارشاد اسلامی فعالیت می‌کرد. از این شاعر گرانقدر آثار منظوم و منثور
ارزشمندی چون امام، حماسه‌ای دیگر، و از کاروان رفته به یادگار مانده است.
مهرداد اوستا سرانجام در 17 اردیبهشت 1370 در 63 سالگی جان به جان آفرین
تسلیم کرد و رخ در نقاب خاک کشید.

تولد “ابن طَرّار” محدث و ادیب مسلمان (305 ق)
ابوالفتح معافی بن زکریابن یحیی معروف به ابن طَرّار از بزرگان و اساتید علمای شافعی بود و در فقه، ادب، حدیث، نحو و لغت تبحّر داشت. این دانشمند مسلمان، تألیفات متعددی در فقه داشت اما هیچ یک از آن‌ها به جای نمانده است. از آثار ابن طَرّار که در زمینه‌ی ادب از محتوای در خور توجهی برخوردار است می‌توان به کتاب الجَلیسُ الصالحِ الکافی و الانیسُ النّاصح الشَّافی اشاره کرد. این کتاب که معروف به الجلیس و الانیس است شامل یکصد جلد می‌باشد که برخی از آن‌ها با ذکر یک حدیث نبوی آغاز شده است و سپس مؤلف به شرح حدیث پرداخته و حکایت‌ها و قطعه‌های منظوم مناسب، نقل کرده است. ابن طرار در سال 390 ق در هشتاد وپنج سالگی در بغداد بدرود حیات گفت.

آغاز تجاوز استعماری انگلیس به زیمبابوه در افریقا (1888 م)
استعمارگران فرانسوی از اوایل قرن نوزدهم میلادی بر مناطقی از جنوب شرقی آسیا تسلط یافتند و سرزمین‌های لائوس، کامبوج و ویتنام را به تصرف خود درآوردند. فرانسوی‌ها تمام این منطقه را هندوچین فرانسه خواندند و ضمن حفظ شکل ظاهری حکومت‌های پادشاهی در این کشورها، آنان را به اطاعت خود واداشتند. اما در فاصله دو جنگ جهانی اول و دوم، شورش‌های پراکنده‌ای علیه استعمارگران فرانسوی از جانب انقلابیون ویتنام آغاز شد که با واکنش نیروهای استعماری مواجه گردید. این شورش‌ها پس از جنگ جهانی دوم افزایش یافت و نیروهای انقلابی تحت رهبری هوشی مینه، مبارز استقلال‌طلب ویتنامی در دوم سپتامبر 1945 م استقلال ویتنام را اعلام کردند. در این میان اعلام آمادگی هوشی‌مینه برای مذاکره با فرانسویان و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت به مردم ویتنام، با مخالفت فرانسویان مواجه شد چرا که فرانسوی‌ها مطامع استعماری خود را دنبال می‌کردند و حاضر به مصالحه نبودند. از این رو نخستین دوره جنگ‌های ویتنام از سال 1946 م، آغاز شد و به مدت 9 سال، تا سال 1954 م ادامه یافت. آخرین نبرد سنگین بین دو طرف در قلعه مستحکم دین بین فو روی داد که در طی آن، فرانسوی‌ها پس از 55 روز محاصره توسط نیروهای ویتنام و وارد آمدن تلفات بسیار بر آنان، سرانجام در هفتم مه 1954 م، تسلیم نیروهای ویتنامی شدند و زمینه برای خروج آنان از این کشور فراهم شد. با این حال علی‌رغم مذاکرات صلح و انعقاد قرارداد در 20 ژوئیه 1954 م، این جنگ‌ها پایان نیافت و با تقسیم ویتنام به دو قسمت شمالی و جنوبی و ورود امریکا به جنگ ویتنام، حوادث بسیاری اتفاق افتاد.

آغاز قیام مردم اسپانیا علیه “ناپلئون بُناپارت” امپراتور فرانسه (1808 م)
دولت اسپانیا از قرون پانزدهم و شانزدهم میلادی یکی از استعمارگران بزرگ اروپایی به شمار می‌رفت و سرزمین‌های بسیاری را در خارج از قاره اروپا تحت اشغال درآورده بود. اما این بار مردم اسپانیا، خود طعم تلخ اشغال کشورشان توسط نیروهای بیگانه را چشیدند. و سپاهیان ناپلئون بُناپارت، این کشور را به اشغال خود درآوردند. از این رو قیام مردم اسپانیا علیه فرانسویان در 7 مه 1808 م آغاز شد. در نهایت، مردم اسپانیا پس از 5 سال مبارزه با اشغال‌گران فرانسوی آنان را در 25 دسامبر 1813 م از میهن خود بیرون راندند. در همین مدت اسپانیا متحمل شکست‌هایی در امریکای جنوبی شد که موجب آزادی و استقلال تعدادی از مستعمرات این کشور گردید.

تسلیم کامل آلمان در برابر متفقین و پایان جنگ جهانی دوم در اروپا (1945 م)
از سال 1943 م، شکست‌های آلمان در جنگ جهانی دوم آغاز شد. به دنبال این شکست‌ها، روس‌ها در جبهه شرق، دست به تعرض شدیدی زدند و تا خاک آلمان و متصرفات این کشور در شرق اروپا پیش رفتند. در جبهه غرب نیز حملات متفقین با کمک ارتش امریکا شدت گرفت و بدین ترتیب در اواخر سال 1944 م، پیشروی ارتش متفق در دو جبهه به طرف آلمان ادامه یافت. از اوایل سال 1945 م متفقین از غرب و روس‌ها از شرق وارد برلین شدند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا