پنج ستاره روایت کارگران زنی است که شرافتمندانه و البته سخت روزگار می گذرانند. این فیلم اولین ساخته مهشید افشارزاده بازیگر سال های دور سینمای ایران پس از غیبتی طولانی و این بار در مقام کارگردان است.تهیه کننده فیلم امیر سمواتی است و فیلمنامه آن را علی اکبر قاضی نظام نوشته است.
آغاز فیلم به شدت نچسب و معمولی است. مادر در محل کارش و دختر در کافی نت به دنبال نتیجه کنکور هستند. حال وهوای فیلم در همان صحنه های آغازین تماشاگر را از دیدن یک فیلم خوش ساخت ناامید می کند اما رفته رفته شرایط بهتر می شود و از مقطعی که مریم به عنوان کارگر وارد هتل می شود قصه جان می گیرد و تعلیق ناشی از آن تماشاگر را با خود تا انتهای فیلم درگیر می کند. در ادامه فضاسازی اصولی تر و سینمایی تر می شود و دیالوگ ها جاندارتر و قصه خوش ریتم تر پیش می رود که البته بازی خوب شهاب حسینی هم در این فرآیند مثبت بسیار موثر از کار درآمده است.
صحنه های یک چهارم ابتدایی فیلم در خانه پدر مریم و دانشگاه به شدت ضعیف از کار درآمده. البته بازی شیرین بینا و محمود جعفری و حتی بازیگر جوان فیلم دیبا زاهدی قابل دفاع است اما دیالوگ ها آنقدر ضعیف و پیش پا افتاده و فضاسازی و چیدمان قصه آنقدر سطحی است که نقش آفرینی های خوب را تحت الشعاع قرار داده اند.
شاید صحنه هایی را که دوست دانشجوی مریم در آن حضور دارد را اگر از فیلم حذف کنیم هیچ خللی به روایت اثر وارد نشود. شخصیتی که تماشاگر با مشاهده او در ابتدای فیلم تا پایان منتظر حضور مجدد او و ایفای نقشش در فیلمنامه است و البته این انتظار به جایی نمی رسد به جز یک مورد ورود او به فیلم در صحنه شب مهمانی که باز هم کمکی به روایت نمی کند و در واقع دوست دانشجوی مریم با بازی لیلا بلوکات یک شخصیت زائد در فیلم بیشتر نیست.
مادر مریم و زن کارگری که نقش او را بهنوش بختیاری بازی می کند از شخصیت پردازی مناسب تری برخوردارند و البته نقش آفرینی این دو کاراکتر برغنای شخصیت ها افزوده است. بازی نسبتا کمیک و البته به جای بختیاری تا حدی از تلخی فضای فیلم کاسته و بازی روان بینا نیز به باور پذیری شخصیت مادر مریم افزوده است و امید روحانی هم به خوبی از پس نقش خود برآمده و به آن جان داده است.
آنچه در فیلم پنج ستاره بسیار ملال آور است تحقیری است که متوجه زنان کارگر هتل است و فیلمنامه نویس و کارگردان تاکید زیادی بر نمایش تحقیر این زنان دارند. نشان دادن زیاد زنان کارگر در حال شستن ظرف توالت که بی تردید تاکید غیر ضروری بر آن نه تنها کمکی به فهم تماشاگر نکرده و با احساس او بیش از حد بازی می کند و احترامی که شاید فیلمساز در پی آن است را برنمی انگیزاند بلکه اتفاقا می تواند نتیجه عکس بدهد. بدیهی است که تماشاگر فهیم سینما خواهان نمایش عزت نفس زنان کارگری است که با وجود شغل سخت خود سرافرازانه روزگار می گذرانند و نمایش افراطی آنان در شمایلی تحقیر آمیز نه کمکی به روایت داستانی می کند و نه احساس مناسبی را در بیننده بر می انگیزاند.
شخصیت زن کارگری که نقش او را بهناز جعفری بازی می کند در فیلم پنج ستاره آنقدر تحقیر شده است که تماشاگر را آزار می دهد گویی که او هیچ ستاره ای در ظلمت جامعه ای که در آن زندگی می کند ندارد و معلوم نیست نمایش پررنگ نگون بختی این زن با چه توجیهی در فیلم این قدر برجسته شده است.
شخصیت خانم حشمتی به عنوان تنها نماد یک زن مرفه شهری در فیلم قدری اغراق گونه از کار درآمده و بیش از حد سیاه است ، حسادت زنانه نمی تواند به طور کامل این بدذاتی و سیاهی شخصیت را توجیه کند.
پایان بندی پنج ستاره مانند بسیاری از فیلم های ایرانی ضعیف است و معلوم نیست چرا در چنین مقطعی که تماشاگر هنوز درگیر قصه است و در انتظار پایانی موجه ،داستان باید تمام شود.
نامگذاری فیلم پنج ستاره یکی از نقاط قوت آن است. پنج کارگر زنی که در هتلی پنج ستاره کار می کنند در واقع ستاره های جامعه خود هستند. ستاره هایی که همیشه در حاشیه اجتماع قرار دارند و جامعه با بی اعتنایی ظالمانه بر مظلومیت آنها افزوده است.
پنج ستاره کوشیده روایتگر داستان زنان کارگری باشد که در حاشیه جامعه سرمایه سالار ایرانی شرافتمندانه زندگی می کنند و البته در روایتگری خود دچار افراط و تفریط هایی شده که به ماحصل کار لطمه وارد کرده است و در بیشتر مقاطع فیلم چیزی جز ترحم کور و بی منطق را برای مخاطب به ارمغان نمی آورد. البته نوع رفتار مریم با پدر و مادرش و بردباری و صبر او در مواجهه با مصائب و نیز به طور متقابل فداکاری مادر و پدر مریم و در کل توجه به مسئله خانواده در میان طبقه سنتی و کم درآمد جامعه از جمله نکات مثبت فیلم پنج ستاره است.
برجستگی خانواده در فیلم پنج ستاره نقطه قوت آن محسوب می شود که البته کارگردان و فیلمنامه نویس در پرداخت مناسب قصه و ساختار فیلم دچار فراز و نشیبهای زیادی شده اند.
فراهنگ (5)**3054**1601**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير newsroom@irna.ir