خواص جوانه های خام برای بدن انسان موضوعی است که در یک دهه اخیر بیشتر از گذشته مورد توجه خاص پژوهشگران و به دنبال آن مردم قرار گرفته است. با این حال و برخلاف این که جوانه های خام کم کالری هستند، اما منبع سرشار برای دریافت مواد مغذی و ترکیبات گیاهی مفید محسوب میشوند. بنابراین نباید در شرایط کنونی که غذاهای سالم و ارگانیک کمتر در دسترس ما قرار دارد از خواص جوانه های خام بی بهره ماند.
توضیح بیشتر در خصوص خواص جوانه های خام این که البته ویتامین ها و مواد معدنی درون جوانه ها، بسته به نوع جوانه ، متفاوت هستند. با اینحال ، فرآیند جوانه زدن اساسا سطح مواد مغذی درون جوانهها را افزایش میدهد و آنها را سرشار از چنین ترکیباتی میسازد: پروتئین، فولات، منیزیم، فسفر، منگنز، ویتامین C و ویتامین K. برای مثال، چندین مورد از مطالعات علمی نشان دادهاند که فرآیند جوانه زدن به افزایش پروتئین موجود در جوانهها کمک میکند.
اگر چه باز هم خیلی از افراد از فواید خواص جوانه های خام با اطلاع هستند باز هم از مصرف آن خودداری می کنند. با این حال این دسته از افراد بد نیست بدانند که جوانه ها ، دانههایی هستند که شروع به رشد کردهاند و در واقع به گیاهان کاملا نورس تبدیل شدهاند. فرآیند جوانه زدن یا رشد کردن معمولا پس از کاشتن دانهها و چندین ساعت آب رسانی به آن ها شروع میشود. در ادامه این دانه ها یا بذرها در معرض ترکیبی از دما و رطوبت مناسب قرار میگیرند و به مدت ۲ تا ۷ روز به رشد خودشان ادامه میدهند تا به منبعی غنی و سالم از انواع پروتئین بدل شوند.
بنابراین محصول نهایی معمولا جوانهای است که ۲ تا ۵ سانتیمتر طول دارد. بسیاری از انواع مختلف دانهها میتوانند بهعنوان جوانه مصرف شوند. رایجترین انواع جوانهها نیز به ترتیب زیر هستند:
– جوانههای حبوباتی: عدس، نخود فرنگی، نخود، لوبیا قرمز، لوبیا سیاه و لوبیا چیتی.
– جوانههای غلات: برنج قهوهای، گندم سیاه، کینوا و جو.
– جوانههای سبزی: تربچه، کلم بروکلی، چغندر و کرفس.
– جوانههای دانه و مغز: بادام، دانه کدو تنبل، دانه کنجد و دانه آفتابگردان.
انواع جوانهها عمدتا بهصورت خام مصرف میشوند، اما شما میتوانید آنها را قبل از مصرف کمی بپزید یا تفت بدهید.
خواص جوانه های خام را دست کم نگیرید ؟
علیرغم اینکه جوانهها کمکالری هستند، اما منبع غنی و فوقالعادهای برای دریافت مواد مغذی و ترکیبات گیاهی مفید محسوب میشوند. البته ویتامینها و مواد معدنی درون جوانهها، بسته به نوع جوانه، متفاوت هستند.
با این حال، فرآیند جوانه زدن اساسا سطح مواد مغذی درون جوانهها را افزایش میدهد و آنها را سرشار از چنین ترکیباتی میسازد: پروتئین، فولات، منیزیم، فسفر، منگنز، ویتامین C و ویتامین K. برای مثال، چندین مورد از مطالعات علمی نشان دادهاند که فرآیند جوانه زدن به افزایش پروتئین موجود در جوانهها کمک میکند. همچنین، جوانهها حاوی سطح بالاتری از اسیدهای آمینه ضروری هستند و سطح بعضی از اسیدهای آمینه در جوانهها حدود ۳۰ درصد بیشتر از خود محصول نهایی است.
علاوه بر اینها، پروتئینهای موجود در جوانهها اساسا راحتتر هضم میشوند. این ویژگی عمدتا به خود فرآیند جوانهزنی برمیگردد که میزان ترکیبات ضدتغذیهای را در جوانهها تا ۸۷ درصد کاهش میدهد. ترکیبات ضدتغذیهای، ترکیباتی هستند که تواناییهای بدن برای جذب مواد مغذی از گیاهان را ضعیف میکنند.
جوانهها، منبع فوقالعادهای هم برای دریافت آنتیاکسیدانها و دیگر ترکیبات گیاهی مفید محسوب میشوند. مطالعات علمی هم نشان میدهند که غذاهای تهیهشده از جوانههای لوبیا میتوانند مغذیتر از غذاهای دیگر باشند.
جوانه ها میتوانند به کنترل قند خون کمک کنند
یکی دیگر از فواید جوانهها این است که میتوانند به کنترل قند خون کمک کنند. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که این ویژگی تا حدودی میتواند از آنجا نشات بگیرد که فرآیند جوانهزنی، میزان کربوهیدراتهای درون جوانهها را کاهش میدهد. با این حال، همه مطالعات علمی در این زمینه اتفاق نظر ندارند.
نظریه دیگر این است که جوانهها میتوانند به تنظیم فعالیت نوعی آنزیم به نام آمیلاز کمک کنند که در بدن برای تجزیه و هضم قندها مورد استفاده قرار میگیرد. مطالعات دیگری هم نشان میدهند که مصرف جوانههای کلم بروکلی در افراد مبتلا به بیماری دیابت نوع ۲، سطحانسولین خون و همچنین مقاومت به انسولین را در آنان کاهش میدهد. محققان میگویند که این اثرات باید به دلیل بالا بودن سطح نوعی آنتیاکسیدان به نام سولفورافان در جوانه مورد نظر باشد.
منبع healthline