قبل از توضیح در مورد خواص درمانی موز بد نیست بدانید که درخت موز گیاهی درختچه ای علفی مانندی است که برگ های آن بسیار بزرگ و پهن است و گاهی تا ۲ متر می رسد و البته گل های آن مجتمع و بصورت سنبله بوده و میوه آن نیز ابتدا سبز و بعد از رسیدن به رنگ زرد در می آید . در ادامه با میهن پست همراه شوید.
موز از چهار هزار سال قبل در هندوستان کشت می شده است . در سال ۱۴۸۲ پرتغالیها موز را در سواحل گینه پیدا کردند و به جزائر قناری بردند و سپس بوسیله میسیونر مذهبی اسپانیولی به نواحی حاره آمریکا برده شد و اکنون موز در تمام مناطق گرمسیر دنیا کشت می شود .
موز دارای سه نوع قند طبیعی (ساکاروز، فروکتوز و گلوکز) است که به همراه سلولز (فیبر) موجود در آن، باعث افزایش فوری و مستمر انرژی میگردد.
پژوهشها ثابت کرده است که تنها دو عدد موز برای تأمین انرژی لازم جهت ۹۰ دقیقه فعالیت بدنی سخت، کفایت میکند. و به همین دلیل است که موز، میوه شماره یک ورزشکاران برتر جهان است.
امّا انرژی زایی تنها خاصیتی که در موز وجود دارد، نیست. این میوه میتواند در پیشگیری یا غلبه بر تعدادی از بیماریها از جمله افسردگی موثر باشد.
بر طبق تحقیقات به عمل آمده توسط MIND (انجمن ملّی سلامت روانی آمریکا) بر روی افرادی که دچار افسردگی بودند، بسیاری از آنان پس از خوردن یک موز، احساس خیلی بهتری پیدا کردهاند. دلیل این امر آن است که موز حاوی «تریپتوفان»، نوعی پروتئین است که بدن آن را به «سروتونین» تبدیل میکند و سروتونین نیز به نوبه خود، باعث آرامش و احساس خوشی بیشتر در انسان می گردد.
موز حاوی میزان زیادی مواد ضروری است. یکی از خواص موز، کاهش زمان بهبودی پس از تمرینات ورزشی و از بین بردن درد ناشی از گرسنگی است. هر موز دارای صدها کالری است. همه میدانند که موز سرشار از فیبر و پتاسیم است؛ اما با خوردن موز مواد معدنی و ویتامینهای مهم دیگری نیز دریافت میکنید.
منگنز
منگنز یکی از مواد معدنی محسوب میشود که مزایای بسیاری به همراه دارد. موز یکی از بهترین منابع منگنز است. منگنز به افزایش سرعت بهبودی زخم کمک کرده و سوختوساز بدن را افزایش میدهد. در نتیجه موز یک میان وعده عالی برای زمان پس از تمرین است. برخی تحقیقات نشان دادند افرادی که به طور منظم مواد غذایی حاوی منگنز مصرف میکنند، کمتر دچار سکته مغزی، حمله قلبی، پوکی استخوان و غیره میشوند.
ویتامین B6
موز سرشار از ویتامین B6 است. ویتامین B6 جزو اعضای مهم یک رژیم غذایی سالم محسوب میشود. مؤسسه ملی سلامت آمریکا پیشنهاد میکند افراد بالغ روزانه یک و نیم میلیگرم ویتامین B6 مصرف کنند. با خوردن یک موز میتوانید یکسوم میزان پیشنهادی ویتامین B6 را به دست آورید.
میزان جذب ویتامین B6 در مکملهای تغذیه به اندازه جذب ویتامین B6 از مواد غذایی نیست. اگر روزی یک موز بخورید، احتمال ابتلا به انواع سرطان را کاهش داده و عملکرد مغز را بهبود میبخشید. در زنان ویتامین B6 علائم سندرم قبل از یائسگی را کاهش میدهد. همچنین این ویتامین حالت تهوع در دوران بارداری را به میزان چشمگیری کاهش میدهد.
اگر گیاهخوار باشید، تأمین ویتامینهای خانواده B کمی دشوار میشود. پس موز بخورید تا شکاف موجود را پر کنید.
مس
برای تأمین میزان پیشنهادی مس در روز، به میزان بسیار کمی مس نیاز دارید و موز به شما کمک میکند این میزان مس را تأمین کنید. مس به همراه آهن به تحریک تولید سلولهای خونی کمک میکند. موز یکی از مواد غذایی مناسب برای تأمین مس است.
ویتامین C
پرتقال و مرکبات دیگر همواره به عنوان منابع ویتامین C شناخته میشوند؛ اما موز نیز سرشار از ویتامین C است. یک موز در اندازه متوسط حدود ۱۵ درصد از ویتامین C موردنیاز بدن را دارد.
ویتامین C مقاومت بدن در برابر سرماخوردگی را افزایش داده، التهابات را کاهش میدهد و روند پیری پوست را آهسته میکند. همچنین تحقیقات نشان دادند ویتامین C حتی میتواند سلولهای سرطانی را بکشد.
علاوه بر افسردگی، موز در موارد زیر نیز خواص قابل توجهی دارد:
استرس
پتاسیم یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که به طبیعی کردن ضربان قلب، اکسیژن رسانی به مغز و تنظیم تعادل سطح مایعات بدن کمک میکند. هنگامی که با استرس مواجه میشویم، سوخت و ساز بدنمان افزایش مییابد و در نتیجه، سطح پتاسیم بدنمان کاهش پیدا میکند. موز با مقدار زیاد پتاسیمی که دارد میتواند این تعادل را دوباره برقرار سازد.
سیستم اعصاب
موز دارای مقدار زیادی ویتامین B است که باعث آرامش سیستم اعصاب میگردد.
عوارض پیش از قاعدگی
ویتامین B6 موجود در موز، سطح گلوکز خون را تنظیم میکند و این امر، تأثیر مثبتی در بهبود حال فرد دارد.
کم خونی
موز به دلیل مقدار زیاد آهنی که دارد، محرّک تولید هموگلوبین در خون میگردد و در نتیجه، در موارد کم خونی بسیار موثر است.
فشار خون
این میوه منحصر به فرد گرمسیری، مقدار زیادی پتاسیم و در عین حال، مقدار کمی نمک دارد و در نتیجه، ابزار موثری برای مقابله با فشار خون بالاست. به همین دلیل است که FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) به تازگی به تولیدکنندگان موز اجازه داده است که به طور رسمی در مورد قابلیت موز در کاهش ریسک ابتلا به فشار خون و سکته مغزی تبلیغ کنند.
سکته مغزی
بنا بر تحقیقات منتشر شده در «مجله پزشکی نیوانگلند»، خوردن موز به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی به طور مرتب، خطر مرگ در اثر سکته مغزی را تا ۴۰٪ کاهش میدهد.
توان مغزی
آزمایشی بر روی ۲۰۰ دانشآموز مدرسه تیکنهام در انگلستان صورت گرفته و در دوران امتحانات به آنها یک موز همراه صبحانه، یک موز در ساعت ۱۰ و یک موز همراه ناهار برای افزایش توان مغزی آنها داده شد. نتایج تحقیق نشان داد که این میوه سرشار از پتاسیم، دانشآموزان را هوشیارتر ساخته و به فرایند یادگیری آنها کمک کرده است.
یبوست
موز با مقدار زیادی سلولز (فیبر) که دارد به تنظیم حالت عادی فعالیت روده کمک می کند و به حل مشکل بدون نیاز به ملین کمک میکند.
اضافه وزن ناشی از فشار کار
مطالعات انجام شده در موسسه روانشناسی اطریش نشان داده است که فشارهای موجود در محیط کار، باعث مصرف مقدار زیادی خوراکیهای دم دستی نظیر شوکولات و چیپس میشود. پژوهشگران با بررسی پرونده ۵۰۰۰ بیمار بستری در بیمارستانها دریافتند که اکثر چاقیها در افرادی است که دارای کارهای پر استرس و پرفشار میباشند. این گزارش چنین نتیجهگیری میکند که برای جلوگیری از خوردن بیرویه، باید سطح قندخون توسط مصرف هر دو ساعت یکبار غذاهای سبکی که دارای کربوهیدرات زیاد هستند، کنترل و تثبیت گردد.
خُماری
یکی از سریعترین روشهای رفع خماری و خمودگی، خوردن یک لیوان مخلوط شیر، موز و عسل است. موز معده را آرامش میبخشد و با کمک عسل، سطح قند خون را بالا میآورد و در همان حال، شیر نیز به تنظیم آب بدن کمک میکند.
سوزش معده
موز دارای اثر آنتی اسید طبیعی در بدن است. بنابراین، خوردن موز باعث آرامش فعالیت معده میگردد.
نیش حشرات
قسمت داخلی پوست موز را بر روی نیش حشرات بر روی پوستتان بمالید و اثر معجزهآسای آن را در رفع خارش و سوزش مشاهده کنید.
زخم معده
موز به دلیل بافت نرمی که دارد به عنوان غذای رژیمی در اختلالات رودهای تجویز میگردد. موز تنها میوه خاصی است که میتواند در این گونه موارد خورده شود. موز همچنین اسید اضافی معده را به حال طبیعی در آورده و مانند یک آستر، جدار معده را پوشانده و باعث کاهش ناراحتی میگردد.
کنترل دما
در بسیاری از فرهنگها، موز به عنوان یک میوه «سرد» در نظر گرفته میشود که میتواند دمای فیزیکی و نیز هیجانی زنان باردار را کاهش دهد. به عنوان مثال، در تایلند، زنان باردار برای اطمینان از این که بچههایشان با درجه حرارت پائینی به دنیا آیند موز میخورند.
اختلالات فصلی ( SAD )
موز میتواند به افرادی که دچار اختلالات فصلی (تغییر فصل) هستند کمک کند زیرا دارای «تریپتوفان» است که به طور طبیعی باعث بهبود حال میگردد.
ترک سیگار
موز میتواند به کسانی که در تلاش برای ترک سیگارند کمک کند. ویتامین B6 و B12 ، پتاسیم و منیزیم موجود در موز به بدن در رهایی از اثرات کنار گذاشتن نیکوتین کمک می کند.
زگیل
کسانی که به مصرف داروهای طبیعی اعتقاد دارند برای از بین بردن زگیل، پوست موز را از طرف داخل بر روی آن قرار میدهند و آن را با دقت با یک نوار چسب میبندند تا پوست تکان بخورد!بنابراین، موز یک شفابخش طبیعی برای بسیاری از بیماریهاست. موز در مقایسه با سیب، چهار برابر پروتئین بیشتر، دو برابر کربوهیدرات، سه برابر فسفر، پنج برابر ویتامین A و آهن، و دو برابر از سایر ویتامینها و مواد معدنی دارد. از نظر پتاسیم نیز بسیار غنی است و شاید وقت آن است که جمله معروف «خوردن یک سیب در روز، دکتر را از شما دور میکند» به «خوردن یک موز در روز» تغییر داده شود.