گوناگون

در حوزه تالیف کتاب های روانشناسی فقیر هستیم

محمدرضا توکل صدیقی مدیر انتشارات صابرین در گفتگو با خبرنگار مهر وضعیت نمایشگاه کتاب را تحت تاثیر شرایط اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دانست و افزود: شرایط کلی جامعه در نمایشگاه کتاب، میزان بازدید و همچنین خرید کتاب تاثیر می گذارد، اما آنچه محسوس است اینکه جوان ها علاقه بیشتری به ادبیات، روانشناسی و مطالعه کتاب دارند.

او با اشاره به اینکه انتشارات صابرین چندین مجموعه در حوزه تربیت و خانواده و همچنین تربیت کودکان و نوجوانان منتشر کرده است، گفت: ما مجموعه های «کلیدهای تربیت کودکان و نوجوانان»، «کلیدهای همسران موفق»، کلیدهای بازسازی زندگی پس از طلاق» و «کلیدهای مشاوره» را منتشر کرده بودیم. به تازگی نیز مجموعه کلیدهای مدیریت زندگی را در اختیار علاقه مندان قرار داده ایم. این مجموعه به مسائلی درباره ازدواج می پردازد و مشکلات جوانان را مورد بررسی قرار می دهد.

زیرا جوان ها وارد زندگی مشترک می شوند، اما بلد نیستند آنطور که باید و شاید خود و زندگی خود را مدیریت کنند قرار نیست کسی، کسی دیگر را کامل کند. این نگاه غلط باید باید کمرنگ شود.

توکل صدیقی در پاسخ به اینکه چرا انتشارات صابرین زمینه اصلی کار خود که انتشار کتاب هایی درباره کودک بوده را به کتاب هایی در حوزه روانشناسی عامه تغییر داده است؟ گفت: ما زمینه کاری خود را تغییر نداده ایم. همچنان آن مسیر را طی می‌کنیم، اما در فرآیند رشد نشر باید به موضوعات دیگری هم که مرتبط با زمینه اصلی کار ما است، پرداخته شود. سال ها پیش وقتی انتشارات صابرین، «کلیدهای تربیتی کودکان» را منتشر کرد، جامعه چندان به این مقوله آشنا نبود، اما پس از مدتی این موضوع شناخته شد و صابرین جزء انگشت شمار ناشرانی بود که به این حوزه توجه کرد.

به گفته این عضو انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، درست است که انتشارات یک بنگاه اقتصادی است، اما بنگاه فرهنگی هم هست و اگر رسالت خود را به درستی انجام دهد، اقتصادش هم به خوبی تامین می شود.

توکل صدیقی در پاسخ به اینکه انتشارات صابرین چگونه و بر چه اساس نیازسنجی می کند، تصریح کرد: ما با مراکز مشاوره و با کارشناسان حوزه روانشناسی و علوم تربیتی در ارتباط هستیم آنها به ما می گویند نیاز اصلی جوانان و خانواده هایشان کدام است، ضمن اینکه خود مردم هم خلاءهایشان را با ما در میان می گذارند. برای مثال چند سال پیش مادری که فرزندش مبتلا به سندروم دان بود به ما مراجعه کرد و گفت: بچه من مبتلا به سندروم دان است و من کتابی در این زمینه می خواهم، پاسخ من به او این بود که ما چنین کتابی نداریم و آن مادر در جواب گفت پس گناه من چیست که پسرم مبتلا به این بیماری است. این شد که انتشارات صابرین کتابی برای این بچه ها که تعدادشان در ایران به 4 هزار نفر می‌رسد، منتشر کرد که 5 هزار نسخه از این کتاب فروش رفته در حالی که عناوین دیگر به 100 هزار نسخه دیگر هم می رسد، اما هدف پاسخ به نیاز مخاطبان است.

مدیر انتشارات صابرین در پاسخ به اینکه چرا بیشتر کتاب ها ترجمه است نه تالیف، گفت: واقعیت ماجرا اینکه مشاوران ما زمان کافی برای پژوهش و نوشتن ندارند. برای مثال ما از یکی از مشاوران داخلی خواسته ایم برایمان کتابی با یک موضوع مشخص بنویسد، اما سه سال می‌گذرد و هنوز کتاب نوشته نشده است. مساله دیگر اینکه زیرساخت های تحقیقی در این حوزه وجود ندارد و روانشناسی ما بیشتر جنبه آکادمیک دارد تا تجربی. حال آنکه در کشوری چون آمریکا موسسات بزرگ پژوهشی وجود دارد، مشاوران روانشناسی به طور تجربی با موضوعات مختلف دست و پنجه نرم می کنند و نتایج پژوهش خود را می نویسند و در اختیار مخاطب می گذارند.

توکل صدیقی با اشاره به اینکه انتشارات صابرین بیشتر سفارش دهنده است، توضیح داد: ما بر اساس نیاز جامعه کتاب های مورد نظر را شناسایی می کنیم و ترجمه آن را به مترجمان سفارش می دهیم کمتر اتفاق افتاده که مولف یا مترجمی کتابی را در اختیار ما بگذارد بی آنکه ترجمه یا نگارش آن را سفارش گرفته باشد.

او در پاسخ به اینکه زمینه کار انتشارات صابرین، روانشناسی است و این حوزه مرتبط با فرهنگ و شرایط اجتماعی جامعه ای است که در آن زندگی می کنیم، گفت: ما به مسائل مشترک انسانی می پردازیم خوشبختانه این سال ها فرهنگ جامعه بالا رفته و نگاه به زندگی فرق کرده است. بنابراین نوجوانان و جوانان حتی پدر و مادرها دوست دارند با مسائل تربیتی و روانشناسی آشنا شوند و ما باید نیاز آنها را تامین کنیم. بعضی حوصله خواندن عمیق ندارند و ما باید برای این گروه کتاب ترجمه و منتشر کنیم بعضی دیگر مخاطبان جدی ما هستند پس کتابی چون «نه تنبیه نه تشویق» را برای این دسته از پدر و مادرها منتشر می کنیم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا