Mihanpostپزشکیپژوهشی

رازهای سلامتی را چگونه در تنظیم ساعت بدنمان جستجو کنیم ؟!

میهن پست – در خصوص ساعت بدن باید گفت که زمان به خواب رفتن و زمان بیدار شدن زمان هایی است که بدن احساس آرامش و تازه شدن می‌کند چرا که وقتی آموختید چگونه ساعت داخلی یا بیولوژیکی بدن را تنظیم کنید، بدنتان خواهد فهمید که کی زمان خواب است و کی زمان هوشیاری.بنابراین درحالت کلی ساعت درونی یا بیولوژیک بدن شما به شما کمک می کـنـد تا فعالیت خود را در ساعات روز افزایش داده و در تــاریکی و شب هنگام از شدت آنها بکاهید و به استراحت بپـردازیـد.هـمـچـنـین چـرخـه خـواب و بـیــداری، فـعالیت و اسـتـراحت، حرارت بدن، بـرون ده قـلـب، مـصـرف اکسیژن و مـیـزان ترشح غدد درون ریز توسط همین ساعت بیولوژیک بدن تنظیم می گـردنـد.

 وقتی برنامه زندگی مان با ساعت تعریف شده تنظیم نیست، بدن در حالت استرس قرار می‌گیرد. کارشناسان در این خصوص می گویند: وقتی من ساعت درونی‌ای دارم که دو سه ساعت عقب‌تر از ساعت بیرونی کار می‌کند مثل اینکه بخواهم در مسکو کار کنم درحالی‌که در مونیخ زندگی می‌کنم.

 این تفاوت زمانی فشاری است که به مرور زمان خود را نشان می‌دهد. نکته جالب توجه اینجاست که این فشار موجب بروز عاداتی مثل سیگاری شدن می‌شود. هر چقدر این تفاوت زمانی بیشتر باشد احتمال اینکه فرد سیگاری شود بیشتر است. نتیجه بررسی‌ها نشان می‌دهند افرادی که ساعت درونی‌شان با ساعت معمول از ۴ ساعت بیشتر تفاوت دارد ۶۰ درصد بیشتر از افراد دیگر سیگاری می‌شوند.

این نکته را فراموش نکنیم که سـاعــت بیولوژیک مختص انسان ها نیست و تـمـام مـوجـودات زنـده از بــاکتری ها گرفته تا خود انـسـان ها در بدنشان دارای چنین ساعتی هستند.

بنابراین اگر تا به حال چیزی در خصوص ساعت بدن! نشنیده‌اید؟ باید گفت که رعایت ساعت بدن می‌تواند به افزایش کارایی جسمی و ذهنی ما در طول روز کمک کند؟ اگر می خواهید جزئیات بیشتری در این خصوص بدانید با ما در میهن پست همراه شوید تا متوجه شوید بدن ما انسان‌ها در چه ساعت‌هایی، توانایی بیشتر و بهتری برای انجام کارهای مختلف و متداول طی شبانه‌روز را دارد.
ساعت ۱۲ تا ۱ : مسکن‌ها
اگر به بیماری‌های مزمن مبتلا و مجبور به استفاده از انواع مسکن‌ها هستید، بهتر است آنها را بین ساعت ۱۲ تا ۱ بعد از ظهر و قبل از صرف ناهار مصرف کنید. محققان کانادایی بر این باورند که مصرف مسکن‌ها در این ساعت، باعث پیشگیری از بروز درد در طول روز می‌شود ولی بیشتر بیماران با رعایت نکردن این تنظیم زمانی بدن، مسکن‌ها را زمانی که دردشان شروع شده مصرف می‌کنند و تا ۴۰ درصد هم از خوردن آنها هیچ نتیجه دلخواهی نمی‌گیرند.

ساعت ۱۰ صبح: قهوه

اگر همراه صبحانه خود، شیر یا آبمیوه نوشیده‌اید، بهتر است حدود ساعت ۱۰ صبح برای افزایش تمرکز روزانه، قدری چای یا قهوه ‌همراه یک خوراکی شیرین طبیعی مانند سیب خشک یا انجیر خشک میل کنید.

ساعت ۱۰ صبح تا ۱۲ ظهر: کار فکری

بعد از نوشیدن چای یا قهوه، می‌توانید کارهای فکری که به تمرکز، تفکر و تصمیم‌گیری نیاز دارند انجام دهید. مثلا در این ساعت‌ها، مطالعه کنید. درس بخوانید. مصاحبه‌های شغلی‌تان را در این زمان تنظیم کنید یا به حسابرسی‌های روزانه‌تان بپردازید.

ساعت ۱۰ تا ۱ ۱ شب: خواب
بدن ما به‌گونه‌ای تنظیم شده که می‌تواند بالاترین کیفیت خواب را از طریق خواب شبانه (ساعت ۱۰ شب تا ۴ صبح) تجربه کند. افرادی که شب‌ها زود می‌خوابند و صبح‌ها هم زود بیدار می‌شوند، سرحال‌تر و پرانرژی‌تر از دیگران خواهند بود.

ساعت ۱ تا ۲ بعدازظهر: ناهار
بدن ما تنها زمانی می‌تواند انرژی کافی و مورد نیاز روزانه خود را تامین کند که قادر به هضم درست و به‌موقع مواد غذایی دریافتی باشد. حدود ساعت ۱ تا ۲ بعد از ظهر، بهترین زمان برای صرف ناهاری کامل و مفصل برای تامین انرژی نیم‌روز دوم بدن است. رعایت این مساله برای افرادی که عصرها (از ساعت ۴:۳۰ به بعد) به کلاس‌های آموزشی، باشگاه‌های ورزشی یا سر کار می‌روند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

ساعت ۳ تا ۴ عصر: چرت
اگر بین ساعت ۳ تا ۴ عصر حدود ۱۰ تا ۱۵ دقیقه چرت بزنید، هم انرژی کافی برای انجام کارهای ادامه روز را خواهید داشت و هم تداخلی با خواب شبانه‌تان پیش نمی‌آید. ساعت بدن ما به‌گونه‌ای تنظیم شده که ذهنمان حوالی این ساعت‌ها، به کمی استراحت نیاز دارد.

ساعت ۴ تا ۵ عصر: نظافت
نتایج تحقیقات اخیر نشان می‌دهد بیشترین میزان هماهنگی بین دست و چشم‌ها در ساعت ۴ تا ۵ عصر اتفاق می‌افتد. ضمن اینکه در این ساعت‌ها، با کمترین حجم ورود گرد و غبار محیطی به درون خانه هم مواجه خواهیم بود و این مساله، کار گردگیری یا جارو کردن را برای ما ساده‌تر می‌کند.

ساعت ۵ تا ۶ عصر: ورزش

دمای بدن ما حدود ساعت ۵ تا ۶ عصر در بالاترین حد ممکن است و این مساله به ما کمک می‌کند در این ساعت‌ها با انرژی بیشتری ورزش کنیم و نتیجه بهتری هم از ورزش کردن بگیریم. بالا بودن دمای بدن با افزایش متابولیسم همراه است. وقتی این ۲ رخداد کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و با ورزش کردن هم همراه می‌شوند، می‌توانند باعث کاهش وزن بیشتری در اثر ورزش کردن شوند.

ساعت ۶:۳۰ تا ۷ صبح: بیداری
بهترین زمان برای بیدار شدن از خواب، بین ساعت ۶:۳۰ تا ۷ صبح و اوایل طلوع آفتاب است. نتایج تحقیقات اخیر نشان می‌دهد همزمان با طلوع آفتاب و شروع صبح، بدن ما هم بیشترین سطح هوشیاری را برای آغاز یک روز کاری جدید دارد. البته این توصیه برای کسانی مطرح می‌شود که قبل از ساعت ۱۱ شب به رختخواب رفته باشند، خوابی آرام در فضایی کاملا ساکت و تاریک را تجربه و یک ساعت قبل از خواب هم از کار با لوازم الکترونیکی، خودداری کرده باشند.

ساعت ۸ تا ۸:۳۰ صبح: صبحانه
ساعت بدن ما به‌گونه‌ای تنظیم شده که پس از یک خواب آرام ۷ تا ۸ ساعته، احساس گرسنگی به ما دست می‌دهد و حدود ساعت ۸ تا ۸:۳۰ صبح، بهترین و بیشترین حجم ریزمغذی‌ها از مواد غذایی مصرفی در وعده صبحانه، جذب بدن خواهند شد. خوردن صبحانه‌ای کامل و سالم در این ساعت، هوس خوردن خوراکی‌های چرب و شیرین در میانه روز را از بین می‌برد و احتمال ابتلا به افزایش وزن را هم پایین می‌آورد.

ساعت ۸ شب: شام
بدن ما به حداقل ۲ ساعت زمان برای هضم غذای مصرفی نیاز دارد. از این‌رو توصیه می‌شود بین ساعت ۸ تا ۸:۳۰ شب، شامی سالم اما سبک بخورید.

ساعت ۷ تا ۸ صبح: زناشویی

اگر قصد بچه‌دار شدن دارید، به شما پیشنهاد می‌کنیم صبح‌های زود و قبل از صرف صبحانه را به‌جای شب‌ها برای برقراری رابطه زناشویی انتخاب کنید. نتایج مطالعه‌های سال‌های اخیر متخصصان نشان می‌دهد تعداد اسپرم مردان در ساعت‌های اولیه روز، در بیشترین حد ممکن خود است.

ساعت ۸ صبح: توزین
اگر عادت به بررسی روزانه تناسب اندامتان دارید، بهترین زمان وزن کردن ساعت ۸ صبح، قبل از صرف صبحانه و پس از دفع ادرار است.

ساعت ۷ تا ۸ عصر: دورهمی
برخلاف تصور بسیاری از مردم، حل مشکل‌ها و مشورت با خانواده، به بالا بودن خلق تمام اعضای خانه نیاز ندارد. نتیجه حدود ۴۲۸ پژوهش مختلف نشان می‌دهد اتفاقا، حدود ساعت ۷ تا ۸ عصر که ذهن ما کمی خسته‌تر است، بهتر می‌تواند تحلیل و راه‌حل‌های مناسب‌تری برای حل مشکل‌هایمان پیدا کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا