گوناگون

آیت الله آملی لاریجانی:کمبود نیروی انسانی از دلایل اطاله دادرسی هاست

81208780 5773744

به گزارش ایرنا٬ آیت الله صادق آملی لاریجانی در گفت وگوی زنده تلویزیونی که پنجشنبه شب از شبکه اول سیما پخش شد و در آستانه هفته قوه قضاییه، مقام شهدای هفتم تیر و بخصوص آیت الله بهشتی را ارج نهاد و افزود:بحث سلامت و کارآمدی٬ عام ترین و جامع ترین عنوان برای فعالیت دستگاه قضا است و هدف غایی تر نیز بحث عدالت است.

وی با بیان اینکه برای اصلاح ساختارها در دستگاه قضایی چند گام اساسی برداشته شد؛ افزود: یکی از کارهای لازم در قوه قضاییه بحث برنامه محوری بود که این مساله در دستگاه قضا جدی گرفته شد و به منظور تدوین برنامه ها معاونت راهبردی راه اندازی شد.

آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد : پیشگیری ازجرم یعنی انجام اقداماتی که علل وعوامل سبب جرم پدید نیاید یا کم شود و این کار فقط مختص قوه قضاییه نیست زیرا برخی اوقات دستگاه های اجرایی نیز در بوجود آمدن جرم درگیر هستند.

وی تصریح کرد: براین اساس اقدامات قوه مجریه در موضوعاتی مانند بوجود نیامدن مشکلات اقتصادی و نیروی انتظامی در مباحثی مانند مواد مخدر می تواند در بوجود نیامدن جرم موثر باشد و در پیشگیری از وقوع جرم به قوه قضاییه کمک کنند.

اصل نخست این است که دستگاه را توسعه ندهیم ودیوان سالاری عظیمی به راه نیاندازیم.

** کمبود نیروی انسانی از دلایل اطاله دادرسی هاست

رییس قوه قضاییه گفت: بحث اطاله دادرسی مطرح است و این پرسش مطرح می شود که چرا رسیدگی به پرونده ها به طول می انجامد؟ یکی از مهمترین دلیل این مسئله٬ کمبود نیروی انسانی است اگر تعداد قاضی و شعبات ما بیشتر باشد بجای اینکه نوبت رسیدگی به پرونده ها را دو ماه و یا سه ماهه ثبت شود این امر در مدت زمان کمتری انجام خواهد شد.

** پیشگیری از وقوع جرم مقوله ای فراقوه ای است

وی با بیان اینکه بسترهای وقوع جرم باید از بین برود گفت: مقوله پیشگیری از وقوع جرم مقوله فرا قوه ای است و یکی از وظایف دستگاه قضایی به لحاظ قانون اساسی پیشگیری از وقوع جرم است اما دایره این پیشگیری مشخص نشده و میزان وظایف قوه قضاییه مشخص نیست.

رییس قوه قضاییه با بیان اینکه هم اکنون لایحه پیشگیری از جرم پس از سرنوشت طولانی که پیدا کرد در مجمع تشخیص مصلحت نظام به سر می برد، افزود: امیدواریم این لایحه هر چه زودتر در مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی و تصویب شود.

**ایجاد 40 دفتر خدمات الکترونیک قضایی در تهران

آیت الله آملی لاریجانی از مهمترین اصلاحات ساختاری قوه قضاییه را تاسیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات خواند وگفت: ما در روزگاری قرار داریم که باید از توان فناوری های نوین برای پیشبرد امور استفاده کرد.

وی یکی ازمشکلات دستگاه قضایی را نداشتن آمار دقیق عنوان واظهارکرد: مدیران برای رسیدگی به وضعیت ستادی واجرایی نیاز به آمارهای روشن ودقیق دارند و باید بدانند چه میزان پرونده به محاکم وارد و خارج می شود.

آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد : هم اکنون با بهره برداری از فناوری های نوین آمار خوبی از ورودی وخروجی پرونده ها وجود دارد وما امروز می دانیم یک قاضی چگونه کار می کند .

وی با بیان اینکه سامانه های متعددی در قوه قضاییه وجود دارد افزود : در حال حاضر دو سامانه خدمات خوبی را به مردم می دهند که یکی از این ها سامانه خدمات الکترونیک قضایی است.

**استخدام 4 هزار قاضی

رییس قوه قضاییه گفت : ما حدود 8 هزار قاضی در سال 88 داشتیم واگر بتوانیم 4 هزار قاضی را نیز جذب کنیم دست دادگاه ها باز شده و پرونده ها در مدت زمان کمتری مورد رسیدگی قرار می گیرد.

به گفته وی ٬ بحث بازسازی و ارتقای نیروی انسانی از طریق آموزش های بدو خدمت و ضمن خدمت٬ کارآیی بسیاری دارد.

آیت الله صادق آملی لاریجانی درپاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه دستگاه قضایی درراستای ارتقا سلامت وکارآمدی قوه قضاییه که درسال گذشته در دیدار رییس و مسولان عالی قوه قضاییه مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفت؛ اظهارکرد : این دو عنوان که از سوی رهبر معظم انقلاب مطرح شد تقریبا عام ترین وجامع ترین عنوان است و یک هدف غایی نیز وجود دارد که بحث عدالت است.

** تاسیس بانک جامع اطلاعات زندانیان

آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه فناوری اطلاعات در قسمت های مختلف تاثیر خوبی داشته است گفت: در بحث ثبت اسناد نیز فناوری اطلاعات تاثیر خوبی داشته وامروز اسناد به صورت الکترونیکی در دفاتر به ثبت می رسد وهمین مساله موجب شده میلیون ها برگ کاغذی و اوراق بهادار قضایی حذف شود.

وی ادامه داد: در سازمان زندان ها نیز استفاده خوبی ازفناوری اطلاعات صورت گرفته و بانک جامع اطلاعات زندانیان تاسیس شده است به طوری که اطلاعات تمامی کسانی که وارد زندان می شوند در این سامانه ثبت می شود.

رییس قوه قضاییه گفت : یک کار جدید دیگر بحث حبس خانگی است و در این راستا استفاده از پابندها ودستنبدهای الکترونیک آغاز شده و از این پابندها و دستبندها امسال درتهران و اصفهان استفاده می شود.

** لایحه پلیس قضایی بنا به علل نادرست در دولت قبل بایگانی شد

رییس قوه قضاییه همچنین درخصوص محورهای اصلی برنامه های راهبردی قوه قضاییه گفت: در ذیل اهداف اصلی و نهایی برای قوه قضاییه 19 راهبرد اصلی در 5 فصل شامل نظام قضایی. نظارت. نظام اداری. امور اجرایی و راهبردهای عمومی تعریف شده است.

وی به تشکیل پلیس قضایی اشاره کرد وگفت : لایحه پلیس قضایی دو سال پیش به دولت ارسال اما متاسفانه بنا به علل نادرست در دولت بایگانی شد.

آیت الله آملی لاریجانی گفت : قوه قضاییه موظف بود در سال نخست برنامه پنجم توسعه لایحه پلیس قضایی را ارایه کند که این لایحه در زمان خود ارایه شد اما برخلاف قانون بایگانی کردند.

رییس قوه قضاییه افزود: این لایحه مجددا در قوه قضاییه در حال آماده شدن است تا از طریق دولت به مجلس ارسال شود .

** حکم کسانی که به روی مردم اسلحه می کشند

رییس قوه قضاییه همچنین در مورد برخورد با زورگیران و قاچاقچیان مواد مخدر گفت: مساله امنیت اجتماعی مساله مهمی است و در این دوره حساسیت زیادی روی این موضوع داشتیم.

آیت الله لاریجانی گفت:در این دوره بحث برخورد با سرقت ها بویژه سرقت های مسلحانه و معترضین به نوامیس مردم و قاچاقچیان با جدیت پیگیری شده است.

وی با بیان اینکه نباید اجازه دهیم افراد مجال این نوع جرایم را پیدا کنند گفت: اگر قوه قضاییه و نیروی انتظامی و سایر نهاد های امنیتی کوتاهی کنند قبح این کارها از بین می رود و عده ای فکر می کنند مساله مهمی نیست اگر دست به سلاح ببرند و به یک طلا فروشی دست برد بزنند.

رییس قوه قضاییه تاکید کرد: از قضات خواسته ایم شدیدترین مجازات ها را برای مرتکبین به این نوع جرایم اعمال کنند.

آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه از برخی تخریب ها نسبت به قوه قضاییه در برخورد با این گونه مجرمان گلایه مندیم، گفت: کسانی که به روی مردم اسلحه بکشند مسلما محارب هستند و اعدام آنها هیچ اشکالی ندارد ولی باید دادرسی و روند رسیدگی عادلانه باشد. رییس قوه قضاییه افزود: یکی از نکاتی که به همه روسای کل دادگستری ها در سراسر کشور تاکید شده رسدیگی قاطع و سریع در این گونه پرونده هاست و بر این اساس اگر بنا باشد کسی سرقت مسلحانه کند و امنیت مردم را از بین ببرد و بعد از 5 سال حکم بگیرد اثر ندارد.

آیت الله لاریجانی با بیان اینکه از برخورد قاطع در اینگونه جریم کاملا حمایت می کنیم گفت: بحث امنیت اجتماعی و روانی مردم بسیار مهم است و اگر هم جایی در خصوص اینگونه پرونده ها کوتاهی شده به دلیل کمبود امکانات است.

وی تاکید کرد: در موضوع تعرض به نوامیس مردم نیز همین طور است و قاطعانه برخورد می شود.

آیت الله آملی لاریجانی ادامه داد: متاسفانه وقتی حکم قصاصی قطعی می شود فشارهایی زیادی به قوه قضاییه وارد می کنند در حالی که در بحث قصاص و اجرای حدود نباید کوتاهی کنیم و از بحث های حقوق بشری هم هیچ خوفی نداریم.

** فراخوان 110 هزار نخبه برای جذب در دستگاه قضا

رییس قوه قضاییه همچنین درپاسخ به این سوال که چه اقداماتی برای سطح دانش علمی و اخلاقی کارکنان قوه قضاییه صورت گرفته است؟ گفت : این مساله از بدو جذب قضات مورد توجه قرار گرفته ومعاونت آموزش قوه قضاییه گام های بلندی در این راستا برداشته است.

آیت الله آملی لاریجانی یکی ازاقدامات مهم دراین دستکاه را نخبه گزینی دانست وگفت:در این راستا بجای فراخوان عمومی سراغ افراد نخبه رفتیم و از ابتدای حضور در دستگاه قضایی در سال 88 این مساله مورد پیگیری قرار گرفت ومعاونت آموزش از طریق فراخوان نخبه ها را از دانشگاه و حوزه با تسهیلاتی به قوه قضاییه دعوت کرد.

** تابع احساسات نیستیم

رییس قوه قضاییه همچنین در خصوص برخورد با مفاسد اقتصادی و تاخیر در برخورد با متهمین این گونه پرونده ها گفت: گاهی ممکن است در برخی پرونده ها تاخیر باشد اما در پرونده های کلان ادعای تاخیر درست نیست.

آیت الله آملی لاریجانی با بیان اینکه قوه قضاییه در بحث پرونده فساد سه هزار میلیاردی کار بزرگی کرد، افزود: در بدو و ختم رسیدگی به این پرونده تبلیغات رسانه ای بسیار سنگینی علیه قوه قضاییه راه افتاد به طوری که در بدو رسیدگی ادعا می کردند قوه قضاییه نمی تواند برخورد کند و امکانات و توان لازم را ندارد و رسانه های بیگانه تبلیغات می کردند چون نظام در این پرونده دست دارد برخورد نخواهد شد و حرف های ناصحیح و نامعقول می زدند.

رییس قوه قضاییه با بیان اینکه نباید تایع احساسات شویم و دستگاه قضایی دستگاه رسانه ای نیست، ادامه داد:دستگاه قضایی روند رسیدگی دارد و صلاحیت دادگاه ها و مراتب مختلف رسیدگی باید رعایت شود.

وی با تاکید بر اینکه نمی توانیم به خاطر فشار رسانه ای یا افکار عمومی تشدید یا تسریع بی مورد کنیم، گفت: مثلا در پرونده فساد سه هزار میلیاردی روند دادرسی درست بود و نسبت به ماهیت حکم ها نظر نمی دهم چون قاضی پرونده نیستم اما روند رسیدگی صحیح بود و قضاتی که انتخاب شدند قضات باسابقه دیوان عالی کشور و کسانی بودند که سال ها با خوشنامی در دستگاه قضایی کار کردند بنابراین گاهی برخی توقعات از دستگاه قضایی بی دلیل است.

آیت آملی لاریجانی افزود: بعد از صدور حکم پرونده فساد سه هزار میلیاردی برخی افراد می گفتند چرا حکم اجرا نمی شود در حالی که در مقام اجرا برخی امور مالی باید استیناف می شد به طوری متهم اصلی پرونده حدود 700 هزار میلیارد تومان جزای نقدی و رد مال داشت.

وی با بیان اینکه در این پرونده نسبت به برخی افراد هنوز مراتب رسیدگی تمام نشده است گفت:در همین پرونده فساد سه هزار میلیاردی متهم اصلی بسیاری از رد پاها را پاک کرده و بسیاری از اسناد را امحا و نابود کرده بود که با کمک سازمان بازرسی کل کشور و سایر نهادها کار کارشناسی بسیار وسیعی انجام دادیم.

رییس قوه قضاییه اضافه کرد: سه هزار میلیارد مخصوص مطالبات و ال سی های گشایش شده بود وگرنه بیش از این مقدار از تسهیلات بانک ها استفاده شده بود که برخی را پرداخت کرده بودند و برخی هنوز به نوبت پرداخت نرسیده بود بنابراین تسهیلاتی گرفته شده بسیار بیشتر از سه هزار میلیارد بود.

وی تصریح کرد: یکی از کارهای مجرم اصلی این پرونده این بود که بسیاری از اموال را به نام دیگری کرده بود بنابراین نیروهای زیادی برای کشف این مساله گماشته شدند ولی وقتی نوبت به اجرای حکم رسید ناله عده ای به صدا درآمد.

رییس قوه قضاییه افزود: نمی خواهم وارد ماهیت این شوم که مستحق اعدام بود با خیر اما روند رسیدگی درست بود و افراد غیر وارد که هیچ سر رشته ای در امر حقوقی ندارند می گویند نظر قوه قضاییه سیاسی بود و در اثر فشار رسانه ها این کار را انجام داد.

وی یادآور شد: البته امکان دارد گاهی به دلیل کمبود امکانات برخی پرونده ها به تاخیر بیافتد اما امیدواریم پرونده های کلان تسریع شود.

اجتمام**1880**1436

انتهای پیام /*

: ارتباط با سردبير
mail32 newsroom@irna.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا