Mihanpostپزشکیپژوهشیپیشنهاد سردبیر

با عوارض مصرف ویتامین برای افزایش و یا کاهش وزن آشنا شوید ؟

میهن پست – امروزه دنیای پزشکی این واقعیت را روشن کرده است که بسیاری از مولتی‌ویتامین‌هایی که ممکن است با هدف افزایش و یا کاهش وزن برای افراد تجویز می شوند ، می تواند عوارضی جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.عوارضی که بیشتر مردم از آن بی خبر و یا آن را دست کم می گیرند.

فراموش نکنیم که کمبود ویتامین‌های B12 و B9 باعث کاهش وزن و لاغری و کمبود ویتامین‌های D و E باعث افزایش وزن و چاقی می‌شود.

جمعی از محققین و پژوهشگران انجمن تیروئید آمریکا بر این باورند که کمبود ویتامین A در بدن به‌طور ثانویه با افزایش وزن در ارتباط است. آنها با اعلام اینکه ۱۲ درصد از آمریکایی‌ها از بیماری‌های مربوط به تیروئید رنج می‌برند، عنوان کردند که کمبود سطح ویتامین A در بدن می‌تواند باعث کم‌کاری تیروئید و افزایش وزن ناشی از آن شود.

لازم است بدانید که این افزایش وزن، چیزی حدود ۷-۵ کیلوگرم خواهدبود که اگر در رژیم‌های تجویزی کاهش‌وزن در نظر گرفته شود، کمک زیادی به بهبود روند رژیم‌درمانی ‌خواهدکرد.

کمبودهای تغذیه‌ای و فقر ریزمغذی‌ها نقشی اساسی در بالا یا پایین رفتن وزن دارند. در ادامه این مطلب، اشاره‌ای به برخی از رایج‌ترین کمبودهای تغذیه‌ای و نقش هریک از آنها در به هم خوردن تعادل وزن افراد خواهیم داشت.

vitamins

مساله این است که بسیاری از افرادی که دچار اضافه‌وزن‌ هستند از این واقعیت غافل‌اند و دلیل اضافه‌وزن خود را مصرف مولتی‌ویتامین‌ها می‌دانند. از این رو مصرف آن را قطع می‌کنند و این اقدام هیچ تأثیری بر وزن آن‌ها نخواهد داشت و تنها بدن خود را از دریافت ویتامین‌ها و مواد معدنی محروم می‌کنند.

مولتی‌ویتامین‌ها باعث افزایش وزن نمی‌شوند. در حقیقت مصرف مولتی‌ویتامین در افراد دچار اضافه‌وزن باعث کاهش وزن هم می‌شود. این به معنی آن است که مصرف مولتی‌ویتامین توسط فردی که رژیم کاهش وزن را رعایت می‌کند و هدفش کاهش وزن است بهترین کمک ممکن می‌باشد. یک مولتی‌ویتامین حاوی انواع ویتامین‌ها نظیر ویتامین A، C و E در مقادیر بالاتر از غذاهای دریافتی فرد است که کمک زیادی به روند کاهش وزن می‌کند. یک مولتی‌ویتامین خوب همچنین حاوی ویتامین‌های B نیز می‌باشد. ویتامین‌های B با تأثیر بر سیستم عصبی و بهبود و تقویت ارتباطات عصبی باعث ارتقا سطح انرژی بدن می‌گردد که بدون شک افزایش سطح انرژی فرد باعث می‌شود فرد کمتر احساس خستگی و گرسنگی کند. از این رو تحمل و ادامه رژیم غذایی کاهش وزن را تسهیل می‌نماید. مولتی‌ویتامین‌ها همچنین حاوی مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، مس و نیز آهن هستند. آهن ماده معدنی مهمی است که با تقویت تولید گلبول‌های قرمز بدن، انرژی مورد نیاز برای انجام فعالیت‌های بدنی را تامین می‌کند و از این رو روند کاهش وزن را تسهیل می‌نماید.

عوارض و عواقب کمبود ویتامین D و افزایش وزن

پژوهشگران ارشد آمریکایی با بررسی ۴۶۰۰ خانم بالای ۶۵ سال به این نتیجه رسیدند که رابطه معناداری بین افزایش وزن با کمبود ویتامین D در بدن وجود دارد. این محققان اعلام کردند که هرچند افزایش وزن ناشی از کمبود ویتامینD، چندان زیاد نیست و به اندازه عوامل دیگری مانند شیوه نادرست زندگی، تاثیری بر افزایش وزن ندارد، اما به ‌هر حال باید این عامل را هم در رژیم‌های لاغری در نظر گرفت.

آنها بر این باورند که هرچه سن افراد بالاتر باشد، امکان تاثیر کمبود این ویتامین بر افزایش وزن بیشتر خواهد شد. براساس نتایج این تحقیق، مشخص شد که حدود ۵۷۱ نفر از خانم‌هایی که از کمبود ویتامین D رنج می‌بردند، در زمان مشخص و با تغذیه و شیوه زندگی مشابه، حدود ۱ کیلوگرم بیشتر از خانم‌هایی که این کمبود را نداشتند، دچار اضافه‌وزن شدند. از این‌رو، تجویز مکمل‌های ویتامین D برای افراد چاقی که مبتلا به کمبود این ویتامین هستند، می‌تواند به روند رژیم‌درمانی کمک کند.

پیامدهای کمبود ویتامین B12 و کاهش‌وزن

این موضوع را به خاطر بسپارید که کمبود ویتامین B12 بیشتر در افراد گیاهخوار رخ می‌دهد و می‌تواند باعث عوارضی مانند افسردگی، کم‌خونی و کاهش عملکرد سیستم قلبی و عروقی شود. شاید خیلی‌ها ندانند که یکی از علایم و عوارض کمبود این ویتامین، کاهش‌وزن است.

این نوع کاهش‌وزن که با ضعف و بی‌حالی هم همراه است، می‌تواند در صورت درمان نشدن کمبود B12، ابتلا به ناباروری را هم در پی داشته باشد. کمبود این ویتامین در بچه‌ها، علاوه بر کاهش‌وزن، باعث ایجاد اختلال در رشد و حرکت‌های آنها هم می‌شود. از این رو، به افراد گیاهخوار، مخصوصا خانم‌های باردار، توصیه می‌شود مصرف مکمل‌های ویتامین B12 را در برنامه خود داشته باشند.

۱۰۰ee607e4feb32847876130800bcc02_XL

کمبود فولات و کم‌وزنی نوزاد

محققین بر این باروند که فولات یا ویتامین B9، یکی دیگر از ریزمغذی‌هایی است که کمبود آن با دو نوع کاهش‌وزن همراه است که اولی مربوط به کمبود وزن نوزاد هنگام تولد می‌شود. اگر مادران باردار به میزان اسیدفولیک یا فولات بدن خود بی‌توجه باشند، هم امکان اختلال در رشد مغزی جنین آنها وجود دارد و هم امکان کم‌وزن شدن نوزادشان. دومین نوع کاهش‌وزن در اثر کمبود فولات در بدن هم به‌دلیل کاهش اشتهای فرد رخ می‌دهد. معمولا افرادی که از کمبود اسیدفولیک رنج می‌برند، میلی به‌ خوردن غذا ندارند و مدام دچار ضعف، سردرد و اختلالات رفتاری می‌شوند و کاهش‌وزن‌ ملموسی دارند.

کمبود ویتامین E و افزایش وزن

محققان آمریکایی با بررسی ۷ ساله روی بیش از ۱۸ هزار بزرگسال به این نتیجه رسیدند که ۱۲ درصد مردم از کمبودهای تغذیه‌ای رنج می‌برند. در این میان، ۲۰ درصد از افراد چاق، به‌طور معناداری دچار کمبود ویتامین‌های D ،E ،C و موادمعدنی مانند کلسیم و منیزیم بودند؛ کمبودهایی که می‌توانند بر وزن افراد تاثیرگذار باشند و باید در رژیم‌های چاقی یا لاغری، در نظر گرفته شوند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا