معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با اشاره به اینکه 63 هزار نقطه جمعیتی در کشور وجود دارد، گفت: از این 63 هزار نقطه جمعیتی، 37 هزار روستای بالای 20 هزار نفر وجود دارد که تاکنون در 29 هزار نقطه آن دهیاری تاسیس شده است.
به گزارش ایسنا، محسن کوششتبار با تاکید بر اینکه شکل نوین مدیریت در روستاها با وجود دهیاریها اداره میشود، اظهار کرد: الزامی وجود ندارد که همه روستاها در کشور دارای دهیاری باشند و تشکیل دهیاری نیازمند تقاضای روستاییان است، بنابراین اجباری در این راستا وجود ندارد.
وی در مورد زمان تصویب قانون دهیاریها و تاسیس آنها خاطرنشان کرد: دهیاری به عنوان نهاد عمومی غیردولتی با مدیریت محلی شکل میگیرد تا بتواند با برنامهریزی و مدیریت خودمحور که متشکل از مردم و شورای اسلامی روستاست، به روند خود ادامه دهد و درآمد پایدار ایجاد کند.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهداریها و دهیاریهای وزارت کشور با اشاره به اینکه سال 77 قانون دهیاریها تصویب شد، افزود: از سال 80 دهیاریها به مدیریت نوین روستایی افزوده شدند که در دهه اول خود مساله استقرار آنها مطرح بود و در دهه دوم که هماکنون در آن قرار داریم، مهندسی عملکرد آنها مطرح است.
کوششتبار با بیان اینکه تاکنون 29 هزار دهیاری در 31 استان کشور با توجه به نیاز روستاییان تشکیل شده است، گفت: 85 درصد جمعیت روستایی کشور در این 29 هزار روستا قرار دارند و این در حالی است که 65 درصد دهیارها در کشور دارای مدارک تحصیلی دانشگاهی هستند.
وی در مورد وظایف دهیاریها عنوان کرد: دهیاریها 47 وظیفه مشخص دارند، هرآنچه با شنیدن کلمه شهردار در ذهن متبادر میشود، میتوان آن رابه وظایف دهیار نیز بسط داد. خدمات عمومی درروستاها رسیدگی به فضاهای فرهنگی، ورزشی، خدماتی، رسیدگی به مسائل مرتبط با ساخت و ساز، نظارت، توجه به منظر و مبلمان روستایی و نیز توجه ویژه به مباحث بهداشتی و درمانی از جمله وظایف اصلی دهیاریها در روستاست که علاوه بر این میتوان به ایجاد اشتغال و رونق کسب و کار نیز اشاره کرد.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای وزارت کشور همچنین با اشاره به مشکلات دهیاریها در کشور تصریح کرد: نسبت فعالیت و حضور شوراهای اسلامی روستاها با دهیاریها باید به طور مشخص مدنظر قرار گیرد چراکه تداخل امور شوراهای اسلامی روستاها و دهیاریها مطرح است.
کوششتبار افزود: شورای اسلامی روستاها توسط مردم انتخاب میشوند که این شورا یک نفر را به عنوان دهیار انتخاب کرده و فرآیند آن همانند انتخاب شهردار توسط شورای شهر است.
وی با اشاره به اینکه شورای اسلامی روستا به فرآیند اجرا ورود نمیکند، اظهار کرد: سیاستگذاری و برنامهریزی توسط شورای اسلامی روستا انجام میشود که در این راستا دهیار موظف به اجرای این سیاستگذاریهاست و در نهایت نظارت بر امور اجرایی نیز مجدد توسط شورای اسلامی روستا انجام میشود.