به گزارش خبرنگار مهر، مدتی است که دوست داران محیط زیست و منابع ملی کشور درباره بهره برداری های انجام شده که در برخی موارد به صورت غیر قانونی است اظهار نگرانی می کنند اما کارشناسان این حوزه معقدند این نگرانی ها درباره طرح های جنگل داری بی مورد است و قطع درخت ها هیچ آسیبی به منابع ملی نخواهد رساند.
اما انتشار تصاویری از قطع انبوه درختان جنگل های روستای سیاه رودبار علی آبادکتول موج اعتراضات هوادران محیط زیست و منابع ملی استان را به دنبال داشت تا جایی که خبرگزاری ها، سایت های محلی و رسانه ملی هم به این موضوع پرداختند.
البته بیشتر گزارش پخش شده از صداو سیمای مرکز گلستان در خصوص ایجاد جاده جنگلی در سیاه رودبار و قطع درختان در مسیر آن باعث شد بسیاری از سایت ها به این موضوع بپردازند.
بسیاری از بزرگان عرصه جنگل جاده را برای این منابع مانند اسلحه ایی می دانند که هم می تواند در جنگل امنیت ایجاد کند و از طرفی اگر درست استفاده نشود می تواند ضرر برساند.
رییس جنگلداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان در خصوص اجرای طرح های جنگلداری گفت: مدیریت این طرح ها در راستای توسعه پایدار با رعایت سه مولفه محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی اجرا می شود.
جهانبخش صادقیان با بیان این که در مدیریت طرح های جنگلداری علاوه بر تنوع گیاهی به تنوع جانوری هم توجه ویژه ایی می شود خاطر نشان کرد: در شیوه های بهره برداری با توجه به مسایل مربوط به اقتصاد مقاومتی با کاهش هزینه ها و صرفه جویی از افت کمی و کیفی محصول در راستای سیاست های سازمان درختان مورد بهره برداری به صورت تمام تنه از جنگل خارج می شود که این کار باعث ارزش افزوده محصولات و جلوگیری از اتلاف انرژی و هدر رفت سرمایه ملی می شود.
احداث جاده های جنگلی مولفه های ضروری در مدیریت جنگل است
صادقیان در خصوص جاده های جنگلی گفت: احداث جاده های جنگلی به عنوان یکی از مولفه های ضروری در امر مدیریت جنگل است و با توجه به سیاست های محور سازمان که همان حفاظت، توسعه، اصلاح و بهره برداری است ضرورت احداث آن قابل توجیه است.
وی با اشاره به کوهستانی و صعب العبور بودن جنگل های شمال کشور ادامه داد: تراکم جاده های جنگلی در مناطقی که احداث شده است برابر استاندارهای جاده های جنگلی است و برای مدیریت کل عرصه های جنگلی شمال در منطقه هایی که جاده احداث نشده نیاز به احداث و برنامه ریزی در خصوص شبکه جاده جنگلی است.
بهره برداری های سیاه رودبار اصولی است
وی درخصوص احداث جاده های جنگلی در سیاه رودبار گفت: احداث جاده مورد نظر به استناد کتابچه طرح و بیلان با نظریه مثبت کمیته فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان، سازمان جنگل ها و در نهایت شورای عالی جنگل صورت گرفته و احداث جاده بخشی از تعهدات مجری طرح جنگلداری است.
وی گفت: در بحث ایجاد جاده و قطع درختان در مسیر جاده مطالعات مهندسی زیادی صورت می گیرد تا کمترین آسیب را به توده های جنگلی داشته باشیم و اداره مهندسی و مطالعات، کنترل و تایید پروژه های جاده های جنگلی وجود دارد که همه مسایل را در نظر می گیرد.
صادقیان ادامه داد: پروژه جاده های جنگلی به نحوی طراحی و اجرا می شود که کمترین خسارت به عرصه و پوشش مستقر در آن وارد شود. بعد از احداث جاده هم به دلیل زیروروشدن خاک عرصه مناسب استقرار نهال های جنگلی فراهم می شود که باعث رشد سریع نهال ها در دو طرف جاده می شود.
وی افزود: هم چنین به دلیل فضای مناسب درختان در دو طرف جاده امکان رویش و رشد مضاعف برای نهال ها به وجود آمده که این موضوع باعث جبران خسارت به پوشش گیاهی در حین احداث جاده می شود.
وی در خصوص گزارش تصویری پخش شده کارگاه آموزشی در خصوص بهره برداری از جنگل های گلستان با حضور کارشناسان خارجی از شبکه استانی گفت: بهتر بود گزیده ایی از کل مطالب و نتایج به دست آمده از آن کارگاه انتخاب و پخش می شد. نتیجه این کارگاه این بود که شیوه های بهره برداری در جنگل های گلستان بهترین شیوه است در صورتی که مطرح ساختن آن در صدا و سیما به گونه ایی دیگر بود.
صادقیان هم چنین در خصوص گزارش جاده سازی سیاه رودبار گفت: متاسفانه از افرادی که سابقه تخلف و هیچ گونه اطلاع تخصصی از موضوع نداشته اند گزارش تهیه شده که جای تامل و بررسی دارد و بهتر بود خبرنگار مربوطه با حضور کارشناسان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان به منطقه مورد نظر می رفت.
این مسئول در خصوص تخلف آشکار در صحنه پخش شده گفت: در گزارش پخش شده پوشیدن لباس فرم نیروهای حفاظتی توسط شخص متخلف و گزارش شونده باعث تشویش اذهان عمومی و عدم اعتماد به تشکیلات منابع طبیعی می شود.
نقطه مقابل اظهار نظر مدیران منابع طبیعی، نظر کارشناس حوزه محیط زیست است که به عقیده وی بهره برداری از جنگل ها منسوخ شده است.
هر گونه بهره برداری از جنگل ها منسوخ است
معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان گلستان گفت: با توجه به کاهش سطح جنگل ها هر گونه بهره برداری از جنگل ها منسوخ است چرا که این جنگل ها باید برای نسل های آینده حفظ شود.
سید مجتبی حسینی در گفتگو با خبرنگار مهر ادامه داد: اجرای این طرح ها باعث ایجاد جاده سازی می شود و همین مساله راه های دسترسی به اقصی نقاط جنگل را باز می کند و باعث یک سری سود جویی هایی در جنگل می شود و تنوع زیستی را از بین می برد.
وی افزود: بحث تنفس جنگل های شمال هم که مطرح می شود به دلیل حفاظت بیشتر و افزایش تنوع زیستی است تا جنگل ها بتوانند خودشان را بازیابی کنند و قدرت احیا مضاعفی به دست آورند.
حسینی گفت: همه گونه های گیاهی دارای ارزش و اعتبار یکسانی در چرخه های محیط زیستی هستند و پهن برگان مختلف جنگل های هیرکانی در طی میلیون ها سال خودشان را با محیط وفق داده اند.
وی ادامه داد: در چرخه اکولوژیکی ابتدا گونه های پیش رو به وجود می آیند و تکامل پیدا می کنند و در طی این مراحل حیات وحش هم به وجود می آید و در مجموع باعث پویایی این چرخه می شود و در نهایت تکامل اکوسیستم را داریم.
وی گفت: مدیریت جنگل از طریق اجرای طرح های جنگلداری برای جنگل هایی است که تجاری هستند و صرفه اقتصادی دارند و وجود جنگل های ما دارای ارزش بیشتری است.
وی با تاکید بر این که جنگل های گلستان باید ارزش گذاری شوند ادامه داد: جنگل های شمال جنگل های باستانی است و نمی شود قیمتی برای آن متصور شد. ارزش غیر اقتصادی این جنگل ها مثل تثبیت خاک، چرخه آب، تولید اکسیزن و مواردی این چنینی قابل مقایسه با مقدار کمی از سود اقتصادی بهره برداری نیست.
چوب جنگل های ما به درد صنایع نمی خورد
حسینی با بیان این که چوب جنگل های ما به درد صنایع چوبی نمی خورد گفت: ما بیشتر از چوب های وارداتی در صنایع خود اضافه می کنیم و چوب جنگل های ما بیشتر برای نیوپان استفاده می شود.
وی در خصوص بحث اقتصادی و اجتماعی بودن طرح های جنگلداری گفت: فقط یک عده خاص که در بهره برداری دخیل هستند از این طرح ها استفاده می کنند.
با توجه به اظهار نظر های انجام شده، طرح های جنگل داری را می توان شمشیر دولبه ای دانست که لبه مثبت آن از نگاه حوزه منابع طبیعی حافظت از درختان است و لبه منفی آن از نظر حوزه محیط زیست و تخریب منابع ملی است.
گرچه به گفته مسئول منابع طبیعی استان در تهیه گزارش های منتشر شده از افراد مختلف بهره گرفته شده، اما نمی توان این مورد را انکار کرد که قطع درختان در این حجم موجب ناراحتی افکار عمومی می شود. زیرا در هر صورت جنگل های استان گلستان و خطه شمال از گونه های بسیار نادر و تاریخی دنیا به شمار می روند که ارزش بین المللی دارند. از سویی بنا بر آمارهای اعلام شده مساحت اراضی ملی و جنگل های شمال روند کاهشی داشته که همین نشان دهنده رشد بیش از حد تخریب ها است. لذا این موضوع می طلبد درباره طرح های جنگلداری تجدید نظر شود و از سویی تدابیری برای کاهش روند تخریب ها در جنگل های شما در نظر گرفته شود.