اتفاقی که چندی پیش در یکی از مهدهای کودک کشور رخ داد زنگ خطری برای بازنگری در نحوه فعالیت و نظارت بر مهدهای کودک کشور شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه سمنان، تغییر در شیوه زندگی افراد و وجود مظاهر مدرن به زندگی امروز و از طرفی افزایش اشتغال توامان پدر و مادر همه و همه از جمله ضرورتهای شکلگیری مهدهای کودک در ایران است.
روزانه بسیاری از کودکان این سرزمین ساعتهای زیادی از حساسترین دوران زندگی خود را در مهدهای کودک میگذرانند و همین ایجاب میکند قوانین سختگیرانهتری بخصوص برای حصول اطمینان از سلامت افراد شاغل در این مهدها و فضای نگهداری کودکان وضع شود. آنچه در پی میآید کنکاشی در نحوه مدیریت و نظارت بر مهدهای استان سمنان و مشکلات این حوزه است که در گفتگوی ایسنا با مسئولان ذیربط ارائه شده است.
نظارت مستمر بر مهدهای کودک سمنان
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان سمنان با اذعان به اینکه مهد کودکها مکانهای حساسی هستند، گفت: مهدهای این استان از طریق ابزارهای نظارتی متعدد و بصورت مستمر مورد نظارت قرار میگیرند.
رعنا سرمه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)- منطقه سمنان از وجود 126 مهد کودک در سطح استان سمنان خبر داد و گفت: این مهدها شامل 50 روستا مهد، دو مهدکودک دولتی، شش آدینه مهد و مابقی را مهدهای خصوصی تشکیل میدهند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی استان سمنان، افزود: صدور موافقت اصولی برای دایر کردن مهدکودک و اخذ پروانه فعالیت بر اساس مراحل قانونی و طبق دستوالعملهای سازمان بهزیستی کشور انجام میشود و تمامی کسانی که متقاضی اخذ پروانه هستند در آزمون کتبی شرکت کرده و در صورت کسب حد نصاب نمره آزمون وارد مرحله مصاحبه حضوری میشوند.
وی اظهار کرد: ضرورت دارد تمامی مربیان و مدیران مهد کودکها دورههای مهارت زندگی، کلاسهای روانشناسی ارتباط با کودک، آموزشهای مربوط به مفاهیم دینی و… را گذرانده باشند.
معاون امور اجتماعی اداره کل بهزیستی استان با اشاره به ضرورت بکارگیری مربیانی که دارای مهارت کافی در خصوص ارتباط با کودک هستند، خاطرنشان کرد: این اداره کل هر سال آزمون سلامت جسم و روان برای مربیان مدیران و کلیه پرسنل مهد برگزار میکند و این افراد در زمان تمدید قرارداد موظف به ارائه برگه صحت سلامت خود هستند.
تجهیز اکثر مهدهای استان سمنان به دوربین
وی تصریح کرد: همچنین بحث نظارت در مهدهای کودک استان به صورت جدی پیگیری میشود و گروههای بازرسی استانی و شهرستانی به صورت مرتب از مهدهای کودک تحت نظر سازمان بهزیستی استان سرکشی میکنند.
معاون امور اجتماعی اداره بهزیستی استان سمنان در پاسخ به این پرسش که اداره کل بهزیستی استان برای جلوگیری از ایجاد حوادثی نظیر آنچه که در یکی از مهدکودکهای اردبیل اتفاق افتاد چه تدابیری اندیشیدهاید به ایسنا گفت: خوشبختانه تاکنون هیچ مورد مشابهی در مهدهای این استان گزارش نشده ضمن اینکه اکثریت مهدهای استان پیش از این ملزم به نصب دوربینهای مدار بسته شدهاند و نظارت همه جانبهای در این خصوص انجام میشود.
سرمه با بیان اینکه مهدکودکها مکانهای حساسی هستند که برای حفاظت از آنها نباید از هیچ کاری کوتاهی کرد، افزود: تمام تلاش اداره کل بهزیستی استان بر این است که خدای نکرده در مهدهای کودک اتفاقی رخ ندهد و در این راستا همانطور که گفته شد همه ابزارهای نظارتی بهصورت مستمر در مهدهای کودک وجود دارد. ضمن اینکه تلاش شده چنانچه نارضایتی هم در این زمینه وجود داشته است به طور جدی پیگیری شود.
اهمیت برخورداری مربیان مهدهای کودک از سلامت جسم و روان
وی با اشاره به ویژگیهای مربیان مهدها در استان اظهار کرد: یک مربی مهدکودک باید شرایط کار در این محیط را بداند و بپذیرد، دارای احساس مسئولیت باشد و از کودک و روحیات آن شناخت کافی داشته باشد و بداند چگونه با یک کودک رفتار کند چرا که رفتار با یک کودک شیرخوار با یک کودک نوباوه متفاوت است.
این مقام مسئول با بیان اینکه برخورداری مربیان مهدهای کودک از سلامت جسم و روان اهمیت زیادی دارد، تصریح کرد: کودکان دارای رفتارهای غیرقابل پیشبینی هستند و لذا مربیان باید برای رفتار با کودک اطلاعات کافی داشته و هر روز به دنبال کسب اطلاعات جدید برای رفتار مناسب با کودک باشند.
تمامی مربیان مهدهای سمنان دارای مدرک مرتبط با تربیت کودکاند
وی ادامه داد: در مهدهای کودک استان تعداد 380 مربی مشغول فعالیت هستند که تمامی آنها مدرک مرتبط با تربیت کودک دارند.
معاون امور اجتماعی اداره بهزیستی استان همچنین از فعالیت تعدادی مهد خانگی در استان خبر داد و گفت: متاسفانه گاه دیده شده که افرادی بدون امکانات تخصصی و نظارت اقدام به نگهداری بچهها میکنند که اگر خدای نکرده اتفاقی برای بچهها بیفتد به پای مهد کودک نوشته میشود در صورتی که این شخص بدون مجوز اداره بهزیستی اقدام به این کار کرده است.
سرمه افزود: برای جلوگیری از فعالیت چنین مهدهای که بدون مجوز اداره کل بهزیستی مشغول فعالیت هستند مکاتباتی با اداره اماکن و دستگاههای مربوط نظیر استانداری صورت گرفته است.
وی همچنین در خصوص مهدهای قرآنی و خانههای خلاقیت و خانههای بازی و نحوه فعالیت آنها نیز به خبرنگار ایسنا گفت: مجوز فعالیت خانههای خلاقیت از سوی شهرداری صادر و نظارت بر آن نیز از سوی این ارگان انجام میشود.
ضرورت جلوگیری از موازیکاری در خانههای خلاقیت و مهدهای خانگی
وی اظهار کرد: این اداره کل جهت جلوگیری از موازیکاری در خانههای خلاقیت، برای اینکه که کودکانی که شرایط حضور در مهدهای کودک را دارند جذب مراکز تحت نظر بهزیستی شوند مکاتباتی را با استانداری و دستگاههای مربوطه انجام داده است.
خانههای خلاقیت هیچ تقابلی با مهدهای کودک ندارد
معاون فرهنگی شهرداری سمنان و مسئول خانههای خلاقیت این شهرستان از فعالیت پنج خانه خلاقیت در این شهرستان خبر داد و گفت: بر اساس تقسیمبندی شهری این قابلیت وجود دارد که تعداد این خانهها به هفت خانه برسد تا دسترسی مردم به این مکانها به راحتی میسر باشد.
مهدی غلامی در این باره به خبرنگار ایسنا منطقه سمنان گفت: نحوه فعالیت خانههای خلاقیت مبتنی بر فعالیتهای تخصصی است در صورتی که مهدکودکها تنها فضایی برای نگهداری کودکان است و عموما فعالیت تخصصی ندارند.
وی اظهار کرد: خانههای خلاقیت با ارائه فعالیتهای تخصص و آموزش به استعدادیابی کودکان کمک و با توجه به توانمندیهای کودکان آنها را راهنمایی میکنند که در چه رشتهای فعالیت کنند.
وی با بیان اینکه خانههای خلاقیت هیچ تقابلی با مهدهای کودک ندارند، گفت: اصولا این دو مکان کارکردها متفاوت دارند و همانطور که گفته شد خانههای خلاقیت برای پرورش استعدادهای کودکان است در صورتی که مهدهای کودک تنها مکانی برای نگهداری آنهاست و در کل میتوان گفت این خانهها نه تنها در مقابل با سازمانهای بهزیستی نیستند بلکه یاریرسان نیز هستند.
وی اظهار کرد: خانههای خلاقیت بچههایی را که در سنین 4 سال به بالا هستند را پذیرش میکنند چراکه شکلگیری هویت بچهها در این سنین بوده و این خانهها در شکوفایی خلاقیت و توانمندیهای کودکان تاثیر زیادی دارند.
غلامی با بیان اینکه تمامی مدیران و مربیان شاغل در این خانهها دارای مدارک مرتبط بوده و همچنین دوره پرورش مربی را میگذرانند، افزود: این مربیان باید پرورش استعدادهای کودکان و انجام کارهای خلاقانه برنامه داشته باشند که برنامههای آنان نیز باید با آئیننامه مورد تصویب شورای اسلامی شهر سمنان باید مطابقت داشته باشد.
خانههای خلاقیت اجازه نگهداری کودکان را ندارند
شهرداری پاسخگوی مشکلات احتمالی در خانههای خلاقیت
وی خاطرنشان کرد: استقبال مردم از خانههای خلاقیت بسیار زیاد بوده و این نشان میدهد در این راستا خلاء وجود داشته است.
مسئول خانههای خلاقیت شهر سمنان ادامه داد: تمامی خانههای خلاقیت بیمه بوده و در برابر هر مشکلی شهرداری جوابگو است.
وی همچنین گفت: این خانهها به هیچ عنوان اجازه نگهداری کودکان را ندارند و کودکان تنها برای حضور در کلاسهای آموزش در این خانهها پذیرفته میشوند و در صورت مشاهده چنین موردی به شدت برخورد میشود.
به دنبال نظام نظارتی واحد و یک نظام آموزشی واحد هستیم
مدیرکل امور اجتماعی استانداری سمنان بر نظارت جدی بر مهدهای کودک و مراکز مشابه در این استان تاکید کرد.
منوچهر صادقی با اشاره به ضرورت نظارت هماهنگ بر مهدهای کودک به تفاوت در مراکز اعطای مجوز به مهدها و خانههای خلاقیت اشاره کرد و به خبرنگار ایسنا گفت: وجود یک مرکزیت واحد برای نظارت بر مهدهای کودک و مراکز مشابه الزامی است.
وی افزود: برای بهرهبرداری مناسب از مهدهای کودک و دیگر مراکز مشابه نظیر خانههای خلاقیت و کلاسهای قرآنی به دنبال نظام نظارتی واحد و یک نظام آموزشی واحد هستیم.
مدیرکل امور اجتماعی استانداری سمنان همچنین گفت: با مسئولان امر در این خصوص صحبتهایی صورت گرفته و بهزودی در این خصوص جلساتی با ادارات و نهادهای مرتبط برگزار خواهیم کرد.
گزارش از آذر پژمان خبرنگار ایسنا- منطقه سمنان
انتهای پیام