سلامت نیوز: تاكيد كارشناسان اجتماعي بر نگهداري معلولان توسط خانوادهها در حالي است كه حمايت مالي چنداني از سوي دولت و سازمان بهزيستي به خانوادههايي كه از فرد معلول نگهداري ميكنند، صورت نميگيرد.
بر اساس آمار سازمان بهداشت جهاني، هماكنون حداقل 600 ميليون فرد معلول در جهان به علل مختلف جسمي، رواني و اجتماعي دچار ناتواني و معلوليت هستند كه 80 درصد اين افراد در كشورهاي جهان سوم زندگي ميكنند و يك سوم آنها را كودكان تشكيل ميدهند. در ايران، مساله معلوليت و مشكلات آن از جمله حوزههايي است كه مورد اختلاف نظر بسياري از گروهها است ضمن اينكه، آمار دقيقي از تعداد معلولان در كشور در دسترس نيست. آمار موجود از سرشماري سال 1385، حاكي از حضور حدود يك ميليون و 570 هزار معلول بود.
از آن زمان تا به حال با توجه به افزايش 6-7 ميليوني جمعيت كشور، ميتوان گفت كه در حال حاضر به طور رسمي دو ميليون نفر در كشور دچار معلوليتهاي جدي هستند.اين در حالي است كه رئيس انجمن دفاع از حقوق معلولان از حضور بيش از سه ميليون معلول شديد و متوسط در كشور خبر داده است. البته اين تعداد با احتساب معلوليتهاي خفيف احتمالاً به حدود 10 ميليون نفر ميرسد. در همين رابطه، سازمان بهداشت جهاني تخمين زده است تا پايان سال 2020، كه جمعيت ايران به 94 ميليون نفر ميرسد، آمار معلولان در ايران به حدود 5/7 ميليون نفر افزايش يابد.
معلولان و نبود امكانات
معلولان كه در بسياري از كشورها جز شهروندان درجه دو محسوب ميشوند، در طول تاريخ همواره ناديده گرفته شدهاند. نگاه منفي برخي فرهنگها به معلولان موجب شد تا اين قشر از جامعه از سوي دولت و جامعه طرد شوند و در مكانهايي دور از ساير مردم قرنطينه يا در مواردي كشته شوند. براي اولين بار اما پس از پيروزي انقلاب فرانسه بود كه جامعه جهانی توجهي هر چند اندك به معلولان نشان داد و امكاناتي در اختيارشان گذاشت. آسايشگاههاي تخصصي معلولان از جمله مواردي است كه در تمامي كشورها به منظور نگهداري و آموزش معلولان ساخته شده است. با وجود آنكه بسياري از كارشناسان، نگهداري معلولان را در محيطي جدا از ساير مردم و به دور از حمايتهاي خانواده همراه با آسيبهاي رواني و اجتماعي ميدانند، بسياري از خانوادهها مهمترين عامل سپردن معلولان به آسايشگاهها را فقدان امكانات مناسب براي نگهداري اين افراد در محيط خانه و خانواده معرفي ميكنند. در همين رابطه، رئيس هيات مديره جامعه خيران حامي معلولان بهزيستي كشور گفته است: مراكز نگهداري از معلولان و سالمندان نبايد در جامعه وجود داشته باشد. حبيبالله بوربور با تاكيد بر اينكه بايد كاري كنيم كه هيچ خانوادهاي بچه خود را سر راه نگذارد، اظهار كرده است: بايد فرهنگ نگهداري از سالمندان و معلولان در جامعه و خانوادهها نهادينه شود و نبايد مراكز نگهداري از آنان وجود داشته باشد. او با بيان اينكه كودكاني كه در مراكز نگهداري معلولان نگهداري ميشوند نبايد احساس تنهايي كنند، خاطرنشان كرد: اين كودكان بايد به خانوادهها سپرده شوند.
تاكيد كارشناسان اجتماعي بر نگهداري معلولان توسط خانوادهها در حالي است كه حمايت مالي چنداني از سوي دولت و سازمان بهزيستي به خانوادههايي كه از فرد معلول نگهداري ميكنند، صورت نميگيرد. در همين رابطه، عزتالله خانكي، مدير عامل موسسه خيريه معلولان ذهني وحدت به تازگي از هزينه ماهيانه يك ميليون و دويست هزار توماني هر معلول ذهني خبر داده است. اين ميزان از هزينه نگهداري معلولان در حالي است كه در سال گذشته رقم مستمري سازمان بهزيستي بر اساس بعد خانوار تحت پوشش تعيين شد و خانوادههاي يك، دو، سه، چهار و پنج نفره و بالاتر به ترتيب 48، 55، 65، 75 و 90 هزار تومان دريافت كردند. اگرچه در آن زمان مسئولان قول افزايش 30 درصدي مستمري را تا پايان سال داده بودند اما، واضح است كه اين ميزان افزايش با هزينه واقعي نگهداري از معلولان فاصله زيادي دارد. ضمن اينكه پيشتر برخي از نمايندگان مجلس برخورد سازمان بهزيستي با معلولان را مورد انتقاد قرار دادند و عنوان كردند بهزيستي در مواردي كمتر از آن چه در قانون مصوب شده است، به اين افراد مستمري پرداخت ميكند.
معلولان در آسايشگاه تنها نگهداري ميشوند
رئيس انجمن باور با تاكيد بر رويكرد نگهداري معلولان در خانواده ميگويد: واقعيت اين است كه خانوادههايي كه از معلولان نگهداري ميكنند هم متحمل هزينههاي اضافي ميشوند و هم استهلاك رواني به آنان وارد ميشود. به همين دليل، برخي ترجيح ميدهند تا عضو معلول خانواده را به آسايشگاهها بسپارند. سهيل معيني ادامه ميدهد: معلولان در آسايشگاهها تنها نگهداري ميشوند و متاسفانه از حق زندگي كردن محروماند. به طور حتم، اين شرايط بايد تغيير كند و براي اين تغيير نياز به حمايتهاي مالي و مددكاري از سوي دولت و سازمان بهزيستي است. او در ادامه با اشاره به ميزان مستمري معلولان تصريح ميكند: بديهي است، اين ميزان از مستمري كفاف هزينههاي اين افراد را نميدهد و بار اصلي را به دوش خانواده مياندازد. از اين رو، در تلاش هستيم تا با اصلاح قانون جامع حقوق معلولان مشكل را تا حدي حل كنيم به اين اميد كه از اين پس پرداخت درستي صورت بگيرد. علاوه بر اين، ارائه خدمات مددكاري براي نگهداري معلولان همچون خدمات پرستاري رايگان از سوي دولت ميتواند به بهبود وضعيت معلولان و نگهداري آنان در خانواده كمك كند.
منبع:روزنامه آرمان