خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، یادداشت روز
آیت قیصربیگی – روزنامهنگار
با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید موجی از آرامش و امیدواری فضای سیاسی اجتماعی کشور را در بر گرفت تا شاید این بار اعتدال بتواند هزینه افراط و تفریطها را از میان بردارد و راه میانهروی که همان راه بهتر زیستن است را فراروی ایرانیان قرار دهد.
استان محروم ایلام نیز همپای جای جای ایران اسلامی بلکه مشتاقتر از دیگر نقاط کشور، در لبیک به گفتمان اعتدالگرایی پیشرو بود تا بلکه اعتدال بتواند در کم کردن فاصلههایی که محرومیت را در غربیترین استان کشور رقم زده است، نقش ایفا کند. با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید چشم ملت ایران اسلامی به کلیدهای وعده داده شده بود که چگونه قفل چالشها و مشکلات پیش رو را باز میکند. شاید مردم استان ایلام بیشتر از دیگر هموطنان ایرانی انتظار این کلیدها را میکشیدند. این مردمان بزرگترین آرزویشان این است که لقب محرومترین استان کشور از آنها گرفته و به یمن این میانهروی فاصله این استان با معدل سرزمین مادری در همه عرصهها به حداقل برسد.
از این رو کوچکترین استان کشور با منابع سرشار و غنی خود چشم انتظار دولت یازدهم بود تا بلکه با تدبیرش بتواند بذر امید در دل این سرزمین حاصلخیز بکارد و روزی امید محصولی پربار از خوشههای پیشرفت و توسعه به بار آورد.
با این نگاه پرامید مردم ولایتمدار استان ایلام به استقبال نماینده عالی دولت رفتند و با آغوش باز وی را پذیرفتند. مردی که روزگاری در لباس رزم و دفاع از دین و کیان خویش حاج اسماعیل جبههها لقب گرفت، امروز به نوعی دیگر در خط مقدم جنگ با محرومیت استان قرار دارد. شاید پربیراه نباشد که امروز استان ایلام را خط مقدم مبارزه با چالشها و مشکلات کشور قلمداد کرد و از این رو استاندار ایلام وظیفهای بس دشوار و خطیر عهدهدار شده است، چرا که ایشان به عنوان نماینده دولتی باید عمل کند که با وعده کلید و رفع محرومیتها بر سرکار آمده است.
امروز یک سال از برسرکار آمدن دولت تدبیر و امید میگذرد و نگارنده و به وسع خود و بطور خلاصه به تلاشها و دستاوردهای این دولت اعتدالگرا در استان محروم ایلام پرداخته است.
دولت تدبیر و امید در این مدت کوتاه خدمات فراوانی در استان انجام داده که شاید در 35 سال گذشته نسبت به مدت مشابه بینظیر بوده است. از همان نخستین روزهای آغاز به کار مسوولان استان با حمایت و همراهی دولت تدبیر و امید در سال گذشته فعالیتهای گستردهای در راستای شکوفایی ظرفیتهای توسعهای استان ایلام از جمله در حوزه بهرهبرداری و توسعه منابع نفت و گاز، صنایع پایین دستی پتروشیمی، آب و خاک و صنعت گردشگری و زیارتی انجام شده است که انشاءالله به زودی شاهد نتایج مثبت و پربار آن در این دیار محروم خواهیم بود.
در این راستا تمرکز و اولویت دولت و تیم استانداری بر اصلاح کمی و کاستیها در بخشهای مختلف استان بویژه در حوزه اقتصادی قرار گرفت تا ظرف یکسال گذشته فعالیتهای بسیار خوبی برای ارتقاء جایگاه استان در ابعاد گوناگون صورت گرفته باشد.
نبود سرمایهگذاران داخلی و خارجی در ایلام همواره از دغدغههای مردم و مدیران در این ناحیه از کشور بوده است و مدیران دولت یازدهم در استان نیز با درک این نیاز مبرم تمام تلاش خود را برای فراهم کردن شرایط حضور شرکتهای توانمند سرمایهگذاری بکار گرفتند تا بتوانند در این مدت کوتاه از روی کار آمدن دولت شاهد حضور شمار قابل توجهی از افراد و گروههای سرمایهگذاری داخلی و خارجی در این استان باشیم.
در حالی که بیش از 20 سال است افراد حقیقی و حقوقی و دولتها در استان ایلام در تلاش بودهاند تا طرحهای عمرانی و صنعتی را از طریق سرمایهگذاری خارجی در استان اجرا کنند و این برای نخستین بار است با امضای تفاهم نامهای با یک شرکت فرانسوی – اوکراینی در دولت تدبیر و امید پای سرمایهگذاران خارجی به این استان محروم باز میشود که این امر خود که نشانهای بارز از تلاش دلسوزانهی نماینده عالی دولت در استان ایلام است.
هم اکنون فرصتهای خوبی برای سرمایهگذاری در استان ایلام تدارک دیده شده است و فعلا سهم استان ایلام از محل فاینانس خارجی دو میلیارد دلار تعیین شده است که سد چناره، راهآهن ایلام، کارخانه سیمان آبدانان و… از جمله این طرحها هستند که برای تکمیل و راه اندازی از محل فاینانس خارجی معرفی شدهاند و اکنون چند سرمایهگذار خارجی برای اجرای آنها اعلام آمادگی کردهاند.
در این راستا فراهم کردن بسترهای لازم برای جذب بیشتر سرمایهگذاری بخش خصوصی به منظور شتاب بخشی در روند راه اندازی بخشهای مختلفی چون پالایشگاه نفت مهران، پالایشگاه نفت و پتروشیمی دهلران، طرحهای LNG و LPG و نیروگاه سیکل ترکیبی دهلران از دیگر دغدغههای دولت تدبیر و امید در استان کوچک اما مهم و پرظرفیت ایلام است.
با سفر کاروان تدبیر و امید به استان ایلام و استقبال باشکوه ایلامیان مهمان نواز از دکتر حسن روحانی و هیات همراه نسیم گرهگشای اعتدال در کوی و برزن این دیار پیچید تا محمل دستاوردهای مهمی برای این خطه قدرشناس باشد که در اینجا به خلاصهای از آنها اشاره میشود:
افتتاح مرحله اول طرح پتروشیمی ایلام، تصویب طرح آبیاری 50 هزار هکتار اراضی کشاورزی و بیش از 42 طرح زیربنایی با اعتبار 5220 میلیارد ریال از دستاوردهای مهم کاروان تدبیر و امید به استان ایلام بود.
با بهرهبرداری از مرحله اول پتروشیمی ایلام عملا گامی بلند در راه صنعتی شدن استان برداشته شد تا علاوه بر اینکه سالیانه 300 هزار تن پلیاتیلن سنگین تولید شود صنایع پایین دستی را نیز تحت پوشش خود قرار دهد. اجرای این طرح مهم ظرفیت اشتغالزایی برای یک هزار نفر از مردم استان ایجاد خواهد کرد.
همچنین در این سفر از اتخاذ تصمیمی در باره طرح پتروشیمی بزرگی که در شهرستان دهلران ایجاد خواهد شد سخن به میان آمد که ظرف سه سال آینده تکمیل خواهد گردید.
از دیگر برنامههای دولت اهتمام جدی در بخش کشاورزی است که این مهم میتواند تحول چشمگیری را ظرف سه سال آینده در استان ایلام بوجود آورد تا ضمن اینکه موجب اشتغال زایی فراوانی شود، صنایع مرتبط با خود را نیز فعال سازد. از این رو اجرای طرح سامانه گرمسیری از مصوبات هیات دولت در این سفر بود که در صورت بهرهبرداری شاهد افزایش تولید محصولات کشاورزی در استان تا سه برابر ظرفیت کنونی خواهیم بود.
اما اجرای طرح راه آهن در استان ایلام و در دستور کار قرار گرفتن مرز مهران به عنوان منطقه آزاد تجاری در دولت تدبیر و امید، خبرهای مسرتبخش این سفر برای ایلامیها بود که رییس جمهور اعتدالگرا در کنفرانس خبری از آن رونمایی کرد.
در حوزه ورزشی هم میتوان به اختصاص بیش از 130 میلیارد ریال اعتبار در جریان سفر دولت تدبیر و امید به ورزش استان اشاره داشت. این اعتبارات میتواند یک فرصت جدید به ورزش استان برای توسعه زیرساختها باشد تا ورزش استان از لحاظ سخت افزاری و تکمیل پروژههای نیمه تمام، بتواند روند رو به رشدی داشته باشد. این درحالی است که در دولت گذشته اعتبار ورزشی استان 48 میلیارد ریال بوده که تنها 19 میلیارد و 500 میلیون ریال معادل 40 درصد تخصیص یافته بود.
همچنین در این حوزه میتوان به اعتبار200 میلیارد ریالی برای پروژههای عمرانی- ورزشی استان اشاره کرد که این میزان اعتبار در تاریخ ورزش استان بینظیر بوده و رونق بسیاری به ورزش استان خواهد بخشید.
از برنامههای دیگر دولت در استان تکمیل طرحهای نیمه تمام و دارای 80 درصد پیشرفت فیزیکی در مدت کوتاه فعالیت بوده که از آن جمله میتوان به تکمیل بیمارستان آبدانان،کمربندیهای شهرهای مهران و دهلران و آسفالت جاده امامزاده سیدحسن(ع) به شهر مهران اشاره کرد.
توجه ویژه دولت به زیرساختهای استان در این یک سال گذشته قابل تقدیر است. در این راستا میتوان به اختصاص 200 میلیارد ریال اعتبار برای توسعه راههای استان اشاره کرد. در دولت یازدهم افزون بر 95 درصد از محل اعتبارهای طرحهای ملی به تکمیل راه مهم ایلام – حمیل – کرمانشاه، قلاجه و نیز تونل کبیرکوه اختصاص یافته است که این تخصیص اعتبار پس از گذشت چندین سال از آغاز اجرای این طرحهای ملی انجام میشود.
شرکت ساخت و ساز راهداری کشور نیز برای بهسازی و تکمیل طرحهای جادهای ایلام، افزون بر بودجه دولت 200 میلیارد ریال اعتبار به استان اختصاص داده است. تکمیل و راهاندازی کنارگذر شهرهای مرزی مهران و دهلران و حذف برخی نقاط حادثهخیز از دیگر اقدامهای حوزه راه استان در دولت تدبیر و امید بوده است.
تبدیل شهرستان مرزی مهران و به دنبال آن استان ایلام به منطقه آزاد اقتصادی، تجاری و صنعتی از اهداف و برنامههای در حال پیگیری دولت تدبیر و امید در حوزه کلان کشوری است.
برگزاری نشست مرزی با حضور استاندار «واسط» عراق و برخی مسوولان این کشور و به دنبال آن امضای یادداشت تفاهم به منظور افزایش مبادله کالا و خدمات و گسترش پیوندهای اقتصادی از راه مرز بینالمللی مهران و تقویت این مرز که در کانون توجه دولت یازدهم نیز قرار دارد، سبب توسعه و رشد فعالیتهای بازرگانی، گردشگری مذهبی و در مجموع توسعه اقتصادی استان مرزی ایلام میشود.
راهاندازی بازارچههای مرزی «هلاله شمالی» در شهرستان ایلام و «چم سری» دهلران با توجه به ظرفیتهای منحصر به فرد و ممتاز مرزهای استان از جمله امنیت بالای این مناطق در کنار نزدیکی آنها به بغداد و عتبات عالیات در مقایسه با دیگر مرزها نیز از برنامهها و اولویتهای مسوولان استان در دولت یازدهم برای تبدیل ایلام به کانون پیوندهای فرهنگی و اقتصادی از جمله فعالیتهای بازرگانی و گردشگری مذهبی است.
با توجه به اهتمام جدی دولت تدبیر و امید در حوزه منابع زیرزمینی خصوصا نفت و گاز میتوان انتظار داشت که استان ایلام به زودی به قطب نفت و صنعت پتروشیمی ایران تبدیل شود.
ایلام، یکی از سه استان بسیار ثروتمند و غنی کشور در حوزه منابع نفت و گاز است که با وجود 15 درصد منابع گازی (دومین استان در کشور) و 4 درصد منابع نفتی (سومین استان) کشور از همان ابتدای فعالیت دولت تدبیر و امید مورد توجه قرار گرفت و به همین علت درصدد بهرهبرداری از این ثروتها و راهاندازی و توسعه صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و نیز ایجاد واحدهای پایین دستی و تبدیلی این مواد در استان است. بهرهبرداری از مرحله نخست پتروشیمی ایلام و پیگیری تکمیل مرحله دوم و راهاندازی صنایع پایین دستی آن، پیگیری و تکمیل مرحله دوم پالایشگاه گاز ایلام، پتروشمی و پالایشگاه نفت دهلران از سوی وزارت نفت و بانکهای عامل بیانگر اهمیت و جایگاه بالای منابع و ثروتهای سرشار نفت، گاز و ظرفیت صنایع پتروشیمی در توسعه استان و حتی کشور است.
شتاببخشی در روند گازرسانی به مناطق غیربرخوردار از جمله شهرستانهای مهران و ملکشاهی از دیگر اولویتهای دولت در استان است و مقرر شده که تا پایان سال جاری 50 درصد از تمام روستاهای ایلام به شبکه سراسری گاز متصل شود در حالی که اکنون تنها هشت درصد روستاهای استان از نعمت گاز برخوردار است.
در دولت تدبیر و امید همچنین در حوزههای آبی نگاه ژرف و آیندهنگری به اجرای طرحهای برق آبی و سدسازی در ایلام دارد.
تخصیص اعتبارات سد چناره، تامین آب کشاورزی مناطق گرمسیری استان و آب آشامیدنی روستاهای حوزه سد سیمره، آبرسانی به پاسگاههای مرزی به منظور تقویت امنیت و انسداد مرزها، برقرسانی به پاسگاههای مرزی شهرستانهای مهران و دهلران به طول 19 کیلومتر و برخورداری 98 درصد پاسگاههای مرزی استان از نعمت برق را خدمت دیگر دولت تدبیر و امید در یک سال گذشته است.
همچنین در دولت تدبیر و امید از محل ماده 10 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده 12 قانون تشکیل مدیریت بحران 37 میلیارد ریال به شرکت آب و فاضلاب روستایی ایلام برای تامین آب آشامیدنی بهداشتی در روستاهای استان اختصاص یافته است.
همچنین 700 میلیارد ریال نیز از محل ماده 10 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و ماده 12 قانون تشکیل مدیریت بحران کشور در سفر اردیبهشت گذشته رییس جمهوری و کاروان تدبیر و امید به استان برای اجرای پروژههای تامین آب استان تخصیص یافته است.
دولت یازدهم همچنین 30 میلیارد ریال اعتبار برای رفع مشکل آب آشامیدنی مناطق شهری و روستایی ایلام اختصاص داد که مسوولان استان درصدد افزایش و تخصیص اعتبار تکمیلی این مصوبه هستند.
در حوزه صنعت ایلام سرشار از ثروت و ظرفیت، نیازمند صنعتی کارآمد و بالنده است که در این راستا استانداری ایلام نشستهای متعددی را با متقاضیان سرمایهگذاری در استان انجام داده است که در این راستا میتوان به تشکیل ستاد آسانسازی و جذب سرمایهگذاری، شتاببخشی در راهاندازی طرحهای سرمایهگذاران، تلاش برای شناسایی، بررسی و رفع موانع و چالشهای طرحهای صنعتی با حضور مدیران دستگاههای اجرایی متولی اشاره کرد.
پیگیری و شتاب بخشیدن به روند اجرای طرحهای بزرگ صنعتی مانند کارخانههای سیمان مهران و دهلران و برگزاری نشستهای مختلف با بخش خصوصی برای رفع موانع سر راه فعالیت و تولید، ساخت هتل پنج ستاره و گاوداری پنج هزار رأسی شیری در این مدت نشان دهنده اهمیت توسعه صنعتی و اقتصادی استان برای دولت یازدهم است.
درحوزه زیست محیطی مقابله با خشکیدگی بلوطستانهای ایلام در کانون توجه دولت یازدهم قرار گرفته است. دولت تدبیر و امید و شخص رییس جمهوری نیز نگاه ویژهای به جنگلهای بلوطستانهای ایلام به عنوان پیشانی جنگلهای زاگرس دارند و برای ترمیم و نجات این مواهب خدادادی اعتبارهای ویژه و بیسابقهای تخصیص داده شده است. مقوله خشکیدگی جنگلهای استان از 10 ماه قبل در دستور کار ویژه دولت قرار گرفته که برگزاری نشستهای متناوب مدیریت بحران کشور با حضور مدیران بحران و منابع طبیعی استانهای زاگرسنشین در ایلام به هدف نجات جنگلهای بلوط در زمره مهمترین برنامههای این مدت بوده است.
پیگیری ساخت آشیانه و اختصاص یک فروند بالگرد با اعتبار پنج میلیارد ریال برای مقابله با حوادث احتمالی چون آتشسوزی جنگلها و منابع طبیعی، تخصیص 100 درصدی اعتبارهای هزینهای استان، اختصاص 70 میلیارد ریال از محل منابع ماده 12 قانون تشکیل مدیریت بحران کشور به منظور جبران زیانهای ناشی از سیل و زمین لرزه سالهای گذشته از جمله اقدامهای مهم مسوولان دولت و تدبیر در استان ایلام است.
اختصاص 17 میلیارد ریال از محل منابع ماده 10 قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت برای آبرسانی و تامین علوفه مورد نیاز عشایر زیان دیده استان از پدیده خشکسالی، تخصیص 146 میلیارد ریال برای طرحهای مطالعاتی و اجرایی، ایجاد «طرح هر دهستان دو طرح اشتغال زا»، پیگیری طرح پایان محرومیت خانههای بهداشت استان تا پایان سال جاری از دیگر فعالیتهای ارزنده دولت در استان ایلام است.
از اقدامات مهم دیگر دولت تدبیر و امید که همزمان با اجرای مرحله دوم قانون هدفمندی یارانهها انجام گرفت میتوان به اختصاص 100 درصدی بودجههای عمرانی مناطق شهری و روستایی به ویژه در استانهای غیربرخوردار همچون ایلام و اختصاص 300 میلیارد ریال از این اعتبار به شهرداریها و دهیاریهای کشور اشاره کرد.
با این وصف نباید از بحث مهمی چون رفع معضل بیکاری و ایجاد اشتغال که بزرگترین دغدغه جوانهای شایسته این استان است غافل شد که امیدواریم این مهم در لوای اجرای طرحهای ذکر شده خود به خود تحت پوشش قرار گیرد.
طبق گفته دکتر نهاوندیان رییس دفتر نهاد ریاست جمهوری نرخ بیکاری جوانان در استان ایلام بالای 40 درصد است که خود زنگ هشداری برای استانی است که روی ثروت عظیم خدادای خوابیده است! البته آگاهی و اقرار به این چالش اساسی در نزد مسوولان دولتی خود نشان از صداقت در رصد کردن درست مسائل دارد و به تبع آن این دولت مسوولیتپذیر، اولین گام در رفع این معضل که همان پذیرش واقعیتهاست را محکم برداشته است.
و …به هر حال اگر دولت تدبیر و امید بتواند در راستای اجرایی شدن وعدههای خود اهتمام جدی داشته باشد شاید بتوان گفت دست به کاری بزرگ و مهم در جهت اعتمادسازی زده است تا در این راه انگیزه و اشتیاق مردم را در اجرایی کردن برنامهها با خود به همراه داشته باشد که این خود جلوهای تابناک از مردم سالاری در عرصههای سیاسی اجتماعی برای دولت دکتر حسن روحانی محسوب میشود.
انتهای پیام