بیماران دیابتی به کدام ویتامین ها و مواد معدنی نیاز بیشتری دارند؟ این سوالی است که بدون شک پاسخ آن برای هر بیمار دیابتی مهم و حیاتی است بنابراین اکثر افراد مبتلا به دیابت، در صورت خوردن غذاهای متنوع، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز خود را به دست می آورند که در این میان بعضی از افراد دیابتی ممکن است دچار کمبود بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی باشند. کمبود ویتامین یا ماده معدنی به این معنی است که در بدن به مقدار کافی از آن ویتامین یا ماده معدنی وجود ندارد. در ادامه با میهن پست همراه شوید.
کمبود ویتامین ها در بیماران دیابتی:
ویتامین C : ویتامینC در محکم کردن دیواره ی شکننده ی مویرگ های خونی به خصوص در چشم مفید است و برای کاهش کلسترول خون نیز موثر است. هر دوی این عوارض در بیماری دیابت پدید می آیند. همچنین ویتامین C به دلیل محلول بودن در آب به مقدار زیادی از طریق ادرار دفع می شود. منابع این ویتامین عبارتند از: مرکبات، خربزه، توت فرنگی، کیوی، کلم بروکلی، فلفل دلمه ای و کلم بروکسل.
ویتامین B6(پیریدوکسین) : پژوهش ها نشان دادها ند کمبود این نوع ویتامین ممکن است با مختل شدن تست تحمل گلوکز ارتباط داشته باشد. مختل شدن تست تحمل گلوکز به این معنی است که بدن شما برای مصرف انسولین با دشواری مواجه است. منابع ویتامین B6 شامل: سیب زمینی، موز، انواع نخود، آب آلو، گوشت مرغ، ماهی و جگر می باشد.
ویتامین B12(کوبالامین) : این ویتامین نیز همانند ویتامین B6 در کنترل قند خون موثر است. همچنین با مصرف بعضی از قرص های مربوط به دیابت از میزان ویتامین B12 در بدن کاسته می شود.بنابراین منابع این ویتامین (ماهی، صدف، جگر، گوشت بدون چربی و مواد لبنی) باید در رژیم غذایی به مقدار کافی مصرف شود.
کمبود مواد معدنی در بیماران دیابتی:
سلنیوم و آهن : کمبود سلنیوم در بیماران دیابتی شایع نیست. همچنین احتمال کمبود آهن در افراد مبتلا به دیابت بیش از غیر دیابتی ها نمی باشد.
منابع غذایی سلنیوم: صدف خوراکی، ماهی، جگر، غلات کامل و انواع مغزها(آجیل)
منابع غذایی آهن: صدف خوراکی، گوشت قرمز، جگر، ماهی، زرده تخم مرغ،حبوبات به خصوص عدس، دانه های روغنی، سبزی های دارای برگ سبز تیره و پهن مانند جعفری و اسفناج، میوه های خشک (برگه ها) به خصوص برگه زردآلو، سویا و تخم کدو
کروم : هر چند کروم در مقادیر کم در بدن وجود دارد، ولی برای کنترل قند خون و عملکرد درست انسولین لازم است. اکثر افراد مبتلا به دیابت به اندازه کافی کروم دارند و عده کمی دچار کمبود کروم هستند. کمبود کروم می تواند باعث بالا رفتن قند خون و چربی های خون و مختل شدن تست تحمل گلوکز شود.
متاسفانه، کروم در طی فرآیند تصفیه از مواد غذایی جدا می شود. کروم در جوانه گندم، مخمر آبجو، سبوس، غلات کامل، جگر، گوشت، سیب زمینی، پنیر و فلفل سیاه وجود دارد.
منابع غذایی مس : جگر، انواع مغزها(آجیل)، دانه ها، آلو و کشمش
منابع غذایی منگنز : غلات کامل، سبزیجات، میوه ها و انواع مغزها(آجیل)