Mihanpostپیشنهاد سردبیرعلمی و فناوریهوا فضا

ماده تاریک چگونه اجزای کیهان ما را احاطه کرده است

ماده تاریک Dark Matter نوعی از ماده است که فرضیه وجود آن در اخترشناسی و کیهان‌شناسی ارائه شده‌است تا پدیده‌هایی را توضیح دهد که به نظر می‌رسد ناشی از وجود میزان خاصی از جرم باشند که از جرم موجود مشاهده‌شده در جهان بیشترست.

ماده تاریک با استفاده از شبه سازی ای رایانه ای که انجام می شود نشان می دهد که چگونه این ماده اجزای کیهان را احاطه کرده است. در ادامه با میهن پست همراه می شوید.در خصوص ماده تاریک باید بگوییم که آیا جهان ما خالی از سکنه است؟ ممکن است در این نقشۀ «ماده تاریک» اینگونه به نظر برسد. گرانش ِ این ماده نامرئی می‌تواند توضیح دهد که کهکشان‌ها چگونه به سرعت می‌چرخند، چرا کهکشان‌ها به سرعت در مدار خوشه‌ها قرار می‌گیرند، چرا عدسی‌های گرانشی نور را به شدت منحرف می‌کنند و چرا مادۀ مرئی به یک اندازه در جهان محلی و کیهانی و در پس زمینه مایکروویو کیهانی توزیع شده است.

این تصویر برجسته، یک نمونه از مواردی است که نشان می‌دهد چگونه این ماده اجزای کیهان ما را احاطه کرده است. در این فریم از یک شبیه‌سازی دقیق رایانه‌ای، رشته‌های پیچیدۀ ماده تاریک که با رنگ سیاه نشان داده شده‌اند مانند تار عنکبوت در جهان پراکنده‌اند، در حالی که توده‌های نسبتاً کمیاب مادۀ باریونی آشنا به رنگ نارنجی دیده می‌شوند.

با این حال این شبیه‌ سازی‌ها، مطابقت آماری خوبی با مشاهدات نجومی دارند. در اتفاقی ترسناک‌تر، دیگر تصور نمی‌شود که ماده تاریک – گرچه کاملاً عجیب و به شکلی ناشناخته است – عجیب‌ترین منبع گرانش جهان است. این افتخار اکنون نصیب «انرژی تاریک» شده است، یعنی منبع یکدست‌تری از دافعۀ گرانشی که اکنون به نظر می‌رسد بر “انبساط کل کیهان” تسلط دارد.

ماده تاریک Dark Matter نوعی از ماده است که فرضیه وجود آن در اخترشناسی و کیهان‌شناسی ارائه شده‌است تا پدیده‌هایی را توضیح دهد که به نظر می‌رسد ناشی از وجود میزان خاصی از جرم باشند که از جرم موجود مشاهده‌شده در جهان بیشترست. مادهٔ تاریک به‌ طور مستقیم با استفاده از تلسکوپ قابل مشاهده نیست، مشخصاً مادهٔ تاریک نور یا سایر امواج الکترومغناطیسی را به میزان قابل توجهی جذب یا منتشر نمی‌کند. به بیان دیگر مادهٔ تاریک به سادگی ماده‌ای است که واکنشی نسبت به نور نشان نمی‌دهد. در عوض، وجود و ویژگی‌های مادهٔ تاریک را می‌توان به‌ طور غیرمستقیم و از طریق تأثیرات گرانش بر روی مادهٔ مرئی، تابش و ساختار بزرگ مقیاس جهان نتیجه گرفت. طبق داده‌های تیم مأموریت پلانک در سال ۲۰۱۳ و بر پایهٔ مدل استاندارد کیهان‌شناسی، کل جرم-انرژی موجود در جهان شناخته‌شده شامل ۴٫۹٪ مادهٔ معمولی، ۲۶٫۸٪ مادهٔ تاریک و ۶۸٫۳٪ انرژی تاریک تشکیل شده‌است.یعنی مادهٔ تاریک ۲۶٫۸٪ کل مادهٔ موجود در جهان را تشکیل می‌دهد و انرژی تاریک و مادهٔ تاریک روی هم رفته ۹۵٫۱٪ از کل محتویات جهان را تشکیل می‌دهند.

چنگیز قیاسی

چنگیز قیاسی متولد ۱۳۶۰ و فارغ التحصیل دوره کارشناسی علوم ارتباطات - شاخه روزنامه نگاری - و دکترای مدیریت کسب و کار است. وی علاوه بر 12 سال تجربه سردبیری چند نشریه چاپی ،۷ عنوان ملی در جشنواره های مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در کارنامه خود دارد ، وی در سال 92 مجله اینترنتی« میهن پست» را تاسیس کرد .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا