سازمانی که تا پیش از این یک بار هم از کمبود امکانات نگفته بود، حالا تمام پاسخش برای پیشبینی نکردن رویدادی که پایتخت را به هم ریخت و جان چند تن را گرفت، کمبود امکانات است؛ شاید همین گزاره برای تردید کردن درباره سخنان ایشان کافی باشد ولی قطعا روایت یک اقلیم شناس از ماجرا به غایت نتیجه بهتری به همراه خواهد داشت.
به گزارش «تابناک»، دکتر ناصر کرمی، اقلیم شناسی سرشناسی که مدتیست به نروژ کوچ کرده و در دانشگاه برگن این کشور به تدریس مشغول شده است، معتقد است که واکنش هایی که مسئولان، به ویژه سازمان هواشناسی و استانداری تهران درباره توفان اخیر داشتند، خیلی پراکنده، متناقض و آشفته است و از طرف دیگر با اطلاعاتی که از قبل درباره این سازمان وجود دارد هم خوانی نداشته و تناقض نشان میدهد که حکایت از آن دارد که کمبود امکانات، آن گونه که رئیس سازمان هواشناسی کشور میگوید، در قصور رخ داده تاثیر گذار نبوده است.
وی در پاسخ به این سوال که تا چه اندازه نقش کمبود امکانات را در پیش بینی نکردن توفان دوازدهم خردادماه موثر میداند، گفت: میگویند به این علت پیشبینی نکردهاند که تجهیزات مورد نیاز برای چنین پیشبینیای را در اختیار نداشتهاند در حالی که میشنویم سه تن از مدیران بلند مرتبه سازمان، در سطح مدیر کل از کار استعفا دادهاند. اینجا میتوان پرسید که اگر عامل انسانی موثر نبوده و فقط نبود تجهیزات نقش داشته، پس دلیل استعفای این مدیران چیست؟
موسس خبرگزاری مستقل محیط زیست ایران افزود: از طرف دیگر، اطلاعیهای که کمیته تحقیق صادر کرد، اطلاعیه ضعیفی بود که اتفاقا میتوانست به این مباحث که این روزها مطرح میشود، تاکید داشته باشد در حالی که این گونه نشده تا به نوعی شتاب زدگی در واکنش نشان دادن به افکار عمومی آشکار شود.
کرمی در ادامه وقوع چنین توفانی را از روزهای قبل غیر ممکن خواند و گفت: برخلاف تصوری که عامه مردم دارند، توفانی که دوازدهم خرداد در تهران رخ داد، از آن جنس توفانهایی نبود که از دو سه روز قبل قابل پیش بینی باشد؛ توفان رخ داده مانند آن توفانهایی که در آمریکا رخ میدهد، مثل سیپرون های بزرگ قارهای، مثل توفان هایی که منشا آن انرژی های عظیم اقیانوسی است، از روزهای قبل قابل پیش بینی باشد نبود و نهایتا دو تا چهار ساعت قبل میتوانسته پیش بینی شود چراکه کاملا پدیدهای محل بوده است.
این اقلیم شناس افزود: کل قطر این توفان از منطقهای که برآمده تا منطقهای فرونشسته، پنجاه کیلومتر بوده است که چنین پدیدهای را اصطلاحا با ابزار سینوپتیکی نمیتوان احصا و پایش کرد و به همین خاطر است که سازمان های هواشناسی بین المللی و سایتهای بین المللی که پدیده های هواشناسی را مانیتور میکنند هم این توفان را پیش بینی نکردند.
دانشیار دپارتمان جغرافیای دانشگاه برگن در ادامه با تاکید بر قصور انسانی، گفت: آنچه رخ داد، اتفاقا قصور از جانب عوامل انسانی بوده چراکه سازمان هواشناسی به طور محکم چند بار اطلاعیه داد که ما وقوع چنین باد شدیدی را از دو ساعت قبل به ستاد بحران شهر تهران اطلاع دادیم و حتی مدعی شد مراتب را به رادیو هم اعلام کرده، اما معلوم نیست چرا ادبیاتی به کار گرفتهاند که واکنش به همراه نداشته و مثلا هشدار ندادهاند که بحرانی بی سابقه در راه است؛ آن هم در زمانی که میدانستند سرعت باد به 110 کیلومتر بر ساعت رسیده و با وزیدن بر زمینهای بیابانی جنوب و جنوب غرب تهران غبار آلود خواهد شد و توفان شکل خواهد گرفت.
وی افزود: با توجه به زمانی که در اختیار بود، میشد از طریق ابزارهایی چون رادیو و تلویزیون و حتی پیامک به مردم اطلاع رسانی کرد اما ادبیات به کار رفته توسط این سازمان موجب شد که کسی از توفانی با این شدت آگاه نشود.
کرمی در پاسخ به این سوال که چرا پرهیزگار، رئیس سازمان هواشناسی از نیازمندی به سوپر کامپیوترهایی خاص و رادارهای پیش رفته برای پیش بینی این توفان سخن میگوید که در اختیار ندارند، گفت: ممکن است اینها کمبودهایی باشد که سازمان هواشناسی با آن مواجه است اما اگر برگردیم به شش ماه یا یک سال قبل، درخواهیم یافت که مدیران این سازمان پیشتر مکررا مدعی شدهاند که این سازمان کاملا نوسازی شده، ابزارهای روزآمدی دارد و با شبکههای سینوپتیکی جهان ارتباط خوب و کاملی برقرار نموده است و هرچه بگردیم خبری مبنی بر اینکه این سازمان از امکانات روز جهان عقب است، نمیتوانیم بیابیم. اکنون چه شده که این ادعاها فراموش شده است؟
این فعال محیط زیستی افزود: بدین ترتیب ممکن است بپذیریم که امکانات مورد نیاز را نداشته باشند اما فارغ از اینکه چرا اکنون چنین بحثی را مطرح میکنند، میبینیم که این سازمان نتوانسته توقعی که در پدیدههای اقلیمی از آن میرود را هم برآورده کرده و به عنوان مثال درباره پدیدهای چون ریزگرد که این همه کشورمان را تحت تاثیر قرار داده است، یک گزارش فنی و دقیقی در این باره منتشر کند تا هنوز هیچ کسی در ایران نداند که منشا واقعی ریزگردها کجاست و چه زمانی دوباره به کشورمان خواهد آمد؟
کرمی با تاکید بر این نکته که به تصورش، برای پیش بینی این توفان، سازمان هواشناسی ابزار کافی را در اختیار داشته است، در پاسخ به این سوال که آیا احتمال تکرار چنین توفانی میرود؟، گفت: خیر. چنین تصوری ندارم چراکه این واقعه بسیار نادری بود که در محدوده کوچکی ناگهان توفان شدیدی رقم بخورد. البته به جرات نمیتوان گفت که تکرار نخواهد شد، همان گونه که به جرات نمیتوان گفت تکرار میشود؛ ممکن است فردا توفان دیگری رقم بخورد و شاید هم تا پنجاه سال بعد تکرار نشود.