ناسا هر چند وقت یکبار اطلاعات جدیدی از نقطه نورانی سیاره سرس را در حالی منتشر می کند که این سازمان بی رقیب فضایی، خیلی وقت است که تحقیق و بررسی تخصصی خود را در خصوص سیارکها یا همان سیارههای کوتوله در مرز منظومه شمسی و فضای بینهایت را شروع کرده و اکنون با انتشار اطلاعاتی تازه درباره سیارک «سرس» تحقیقاتش وارد فاز تازهای جدیدی کرده و قصد دارد مأموریتهای آینده در اینباره را افزایش دهد.با میهن پست همراه شوید.
کسانی که اخبار مربوط به سیاره سرس را پیگیری می کنند و به ویژه علاقهمندان به فضا و کسانی که اخبار ناسا را دنبال میکنند حتما بهخاطر دارند که فضاپیمای «افقهای نو» ناسا، چندی قبل اطلاعات و دانش کیهانشناسان درباره سیارک پلوتو در انتهای منظومه شمسی را دگرگون کرد اما آنچه این سازمان اکنون با استفاده از فضاپیمای «داون» درباره سیارک «سرس» یافته است، از آن واقعه هم ارزشمندتر است. براساس آخرین عکسهای دریافتی از فضاپیمای داون که در پایینترین مدار ممکن به دور سرس چرخیده است، راز دیوارههای شگفتانگیز و سفید در میان یک دهانه روی سروس گشوده شد.
اما آن چه را که در خصوص راز آلود بودن سیاره سرس مورد توجه دانشمندان هوا فضا قرار گرفت نقطه نورانی این سیارک کوتوله بنام دهانه «اوکاتر» بوده که این نقطه نورانی که در تصویر با رنگ سفید مشخص و اتفاقا جدیدترین تصویر از این نقطه نورانی نیز هست.

برای دیدن تصویر در اندازه واقعی کلیک کنید
به عبارتی دیگر آنچه در میان این دهانه «اوکاتر» سیاره سرس دیده می شود و توسط فضا پیمای افق های نور تصاویرش به زمین ارسال شد. این برآمدگی گنبد مانند متشکل از دیوارههای سیقلی سفید، به احتمال زیاد حاصل فعالیتهای آتشفشانی و زمینساختی تازه است، فعالیتهای آتشفشانی که در چند میلیون سال اخیر انجام شده و بخشهای تازهای از مرکز این سیارک را به سطح آورده است.
البته باید گفت که فهرست یافتههای ناسا در این پرواز تحقیقاتی به همینجا محدود نمیشود. یکی دیگر از کشفیات داون این است که تعداد حفرهها و دهانههای برخوردی در سطح سرس بسیار کمتر از برآوردهایی است که پیشتر میشد و البته جنس مواد موجود در یکی از این دهانههای برخوردی، با تمام بخشهای دیگر این سیارک متفاوت است.
البته فراموش نشود که داون با استفاده از دوربینهای شمارش نوترون و گامای خود، به بررسی مواد تشکیل دهنده نقاط مختلف سیارک سرس پرداخت و کشف کرد که در قطب این سیارک، مقدار زیادی هیدروژن وجود دارد. این مقدار هیدروژن به این شکل تشریح شده است که احتمالا در قطب این سیارک یخ وجود دارد؛ یخی متشکل از آب به همان شکلی که در زمین میشناسیم. ناسا اعلام کرده که به زودی اطلاعات تازهای از این مأموریت منتشر میکند.
منبع: nasa