Mihanpostپیشنهاد سردبیرعلمی و فناوری

چرا زبان انگلیسی زبان رسمی تمامی علوم در دنیا شد ؟

این که چگونه زبان انگلیسی زبان رسمی تمامی علوم در دنیا شد موضوعی است که امروز در میهن پست به آن خواهیم پرداخت

قبل از توضیح در مورد موضوع بالا بد نیست بدانید که مثلا کلماتی همچون oxygen ،Permafrost و hydrogen در واقع ریشه ای روسی، یونانی و فرانسوی دارند. بنابراین  امروزه اگر دانشمندان بخواهند اصطلاحی جدید در علم باب کنند، به احتمال زیاد انگلیسی خواهد بود و انتشارات و اکتشافات جدید علمی نیز زبان انگیسی دارند، البته همیشه اینگونه نبوده است.

در مورد این که چگونه زبان انگلیسی زبان رسمی تمامی علوم در دنیا شد؟ مایکل گوردین (Michael Gordin)، استاد تاریخ علم دانشگاه پرینستون که کتاب جدیدش با عنوان Scientific Babel به کاوشی در تاریخ زبان و علم پرداخته است، می گوید:

اگر در سده 1900 کسی از شما می پرسید حدستان از زبان جهانی علم در سال 2000 چیست؟ در ابتدا به او خواهید خندید و پاسخ می دهید که به وضوح هیچ زبان مشخصی نیست و شاید ترکیبی از فرانسوی، آلمانی و انگلیسی پاسخ شما باشد.» او می افزاید: « در آن زمان، زبان غالب علم، آلمانی بود. ممکن است لاتین را زبان غالب علم بدانید، چرا که سالها و سالها – دوره قرون وسطای میانه تا قرن 17- ابزار جهانی ارتباطات در اروپای غربی بوده است و سپس شروع به گسیختگی کرد و یکی از زبانهای متنوع علمی از آن پس شد.

اولین شخصی که بطور گسترده ای شروع به انتشار علمی به زبان خود کرد، گالیلئو گالیله (Galileo Galilei) بود. آثار او به ایتالیایی نوشته شده و سپس به زبان انگلیسی ترجمه می شدند تا دیگر دانشمندان نیز از آن بهره مند شوند. حال چگونه انگلیسی در قرن بیستم، سلطه آلمان بر حوزه علم را بر انداخت؟ اولین شوک اصلی به این سیستم را جنگ جهانی اول وارد آورد که دو تأثیر عمده داشت. پس از این جنگ، دانشمندان بلژیکی، فرانسوی و بریتانیایی تحریمی را علیه دانشمندان آلمان و اتریش تنظیم کردند و آنها را از حضور در کنفرانسها و نشر مقالات خود در مجلات اروپای غربی منع داشتند. این لحظه ای تاریخی است که سازمانهای بین المللی حاکم بر علم، همچون اتحاديه بين المللى شیمی محض و کاربردی، دایر شده و انتشاراتی به زبانهای فرانسوی و انگلیسی داشتند و آلمانی که زبان غالب شیمی بود، کنار گذاشته شد.

دومین تأثیر این جنگ در آن سوی اقیانوس اطلس و در ایالات متحده رخ می داد. با ورود آمریکا به جنگ در سال ۱۹۱۷ موج ضد آلمانی تمام این کشور را فرا گرفت. جالب اینکه بخش های بسیاری از آمریکا (همچون اوهایو، ویسکانسین و مینه سوتا) در این زمان به آلمانی صحبت می کردند. در این برهه، در ۲۳ ایالت استفاده از آلمانی در مکانهای عمومی و رادیو و تدریس آن به کودکان زیر ۱۰ سال ممنوع شد. هر چند پس از چند سال این قوانین منحل شدند، اما تأثیر شدیدی بر ممانعت از یادگیری زبان بیگانه در امریکا داشتند. این زمانی بود که استقرار علمی آمریکا شروع به غلبه بر جهان نمود، شاهد تمام اینها در اصطلاحات علمی پس از آن نهفته است.

منبع
mihanpost

چنگیز قیاسی

چنگیز قیاسی متولد ۱۳۶۰ و فارغ التحصیل دوره کارشناسی علوم ارتباطات - شاخه روزنامه نگاری - و دکترای مدیریت کسب و کار است. وی علاوه بر 12 سال تجربه سردبیری چند نشریه چاپی ،۷ عنوان ملی در جشنواره های مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در کارنامه خود دارد ، وی در سال 92 مجله اینترنتی« میهن پست» را تاسیس کرد .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا