ورزش شنا، با زیروبم این ورزش محبوب آشنا شوید
ورزش شنا یکی از آن فعالیتهای مفرح و جذابی است که در فصل تابستان بیش از هر زمان دیگری مورد توجه قرار میگیرد. فرقی ندارد که قصدتان شروع شنا برای سلامتی است یا تفریح؛ درهرصورت قصد دارید که این فصل را با فعالیت مفرحی مانند شنا سپری کنید، با ما همراه باشید.
ورزش شنا؛ این مفرح تابستانی
شنا یکی از محبوبترین ورزشهای آبی است که بهصورت کلی، تکنیک حرکت در آب با استفاده از حرکات دست و پا تعریف میشود. ورزش شنا جدا از تفریح و بعد حرفهای، یکی از فنون مهم برای حفظ حیات است و مهارتی ضروری محسوب میشود.
شنا از آن رشتههایی است که هم ورزش بهحساب میآید و هم تفریح. این رشته ورزشی به جنسیت خاصی اختصاص ندارد و گروه سنی خاصی هم نمیشناسد. فرقی ندارد در چه سنوسالی هستید؛ درهرصورت میتوانید هروقت که دوست داشتید برای شنا به استخر بروید و از مزایای آن برای سلامتی و نشاط، بهرهمند شوید.
این ورزش در بسیاری از کشورها بسیار جدی دنبال میشود و شاخههای آن بهصورت جدی در مدارس و دانشگاهها آموزش داده میشود. این هنر باستانی، روزگاران طولانی را برای رسیدن به ما طی کرده و قرنهای زیادی را دیده است. اما نقطه آغاز شروع شنا کجا بود؟
تاریخچه ورزش شنا
ورزش شنا تاریخی قدیمی و باستانی دارد. شواهد بهدست آمده از کاوشهای باستانشناسی نشان میدهد که این هنر از حدود هزاره سوم قبل از میلاد در تمدنهای کهن جهان وجود داشته است. این ورزش در تمدنهای مصر، یونان باستان، تمدن آشوری و روم بهعنوان هنر رزمی به جنگجویان آموزش داده میشد.
این رشته ورزشی کمکم در قرن نوزدهم به رسمیت شناخته شد و با ایجاد استخرهای سرپوشیده در لندن، سروشکلی رسمی به خود گرفت. اولین مسابقات رسمی شنا هم در همین قرن برگزار شد تا ورزشکاران این رشته وارد عرصه قهرمانی و رقابت شوند.
طولی نکشید که فدراسیون رسمی شنا تحت عنوان فینا (FINA) در سال ۱۹۰۹ تاسیس شد و پای این رشته را به مسابقات جهانی باز کرد.
سال ۱۹۶۹، فدراسیون جهانی شنا حرکات مجاز برای این ورزش را تعریف و بهاینترتیب چهار سبک آزاد، کرال پشت، شنای قورباغه و پروانه بهصورت رسمی به جامعه ورزشکاران این رشته معرفی شدند. مجارستان، دانمارک، استرالیا، آلمان، فرانسه، بریتانیا، کانادا، ژاپن و ایالات متحده از کشورهای پیشرو درزمینه این رشته ورزشی هستند
رشتههای ورزش شنا
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، ورزش شنا از ۱۹۶۹ به چند زیرشاخه اصلی تقسیم شد. چهار شاخه زیر انواع شنا هستند که توسط فدراسیون جهانی بهرسمیت شناخته شدهاند و ورزشکاران در آنها به رقابت و فعالیت مشغولند:
شنای آزاد
این سبک بیشتر برای مسابقات سرعتی بهرسمیت شناخته میشود. طبق تعریف فدراسیون شنا، ورزشکاران در این شاخه مجاز به استفاده از هر تکنیکی بهجز سه تکنیک کرال پشت، قورباغه و پروانه هستند.
شنای آزاد بهعنوان سریعترین سبک این ورزش شناخته میشود. معمولا ورزشکاران در این سبک از کرال سینه بهره میگیرند تا با نهایت سرعت مسیر خود را طی کنند و رکورد بزنند.
کرال پشت
همانطور که از نام این سبک برمیآید، کرال پشت شاخهای از ورزش شنا است که ورزشکار در آن به پشت روی آب دراز میکشد و بااستفاده از حرکات دست و ضربات متناوب پا، حرکت میکند.
این شاخه یکی از سادهترین رشتههای شنا است و معمولا از همان دورههای مبتدی به افراد آموزش داده میشود.
شنای پروانه
شنای پروانه یکی از زیباترین سبکهای این ورزش است. این شاخه که دومین شاخه از نظر سرعت هم بهحساب میآید، طرفداران زیادی دارد و معمولا تماشاچیان زیادی را در مسابقات این رشته ورزشی به خود اختصاص میدهد.
البته ناگفته نماند که شنای پروانه نسبت به سایر سبکها، سختتر است و به تمرین زیادی نیاز دارد. شناگران در این شاخه به شکم روی آب دراز میکشند و با استفاده از حرکات ریتمیک بدن خود را به جلو میکشند.
شنای قورباغه
تنفس نسبتا راحت و عدم نیاز به سرعت بالا، از شنای قورباغه سبکی راحت ساخته است. معمولا شناگران در رشتههای استقامتی از این سبک استفاده میکنند تا کمتر خسته شوند.
در این سبک شناگران به حالت افقی روی آب دراز میکشند و با کمک حرکات دست و کشش نود درجهای آن به همراه حرکات متناوب پا به جلو پیش میروند.
بهترین سن برای شروع شنا؛ از چه سنی شروع کنیم؟
یکی از مزیتهای شنا این است که محدوده سنی خاصی ندارد. شما میتواند با هر سن و سالی این ورزش را شروع کنید و ابدا اذیت نشوید. اما اگر قرار است روزی به شناگری ماهر و حرفهای تبدیل شوید، بهترین کار این است که کار را از سنین پایین استارت بزنید. درواقع بهترین سن شروع شنا، سن ابتدایی زندگی است.
مطالعات نشان دادهاند که بهترین زمان برای یادگیری اصول این ورزش، در محدوده سنی یک تا چهار سالگی کودکان است. حتما دیده یا شنیدهاید که حتی نوزادان سه تا شش ماهه هم میتوانند بهسادگی روی آب شناور بمانند و خفه نشوند.
در سنین پایین، احتمال هماهنگی سریعتر و نفسگیری بهتر کودکان بیشتر است و به همین دلیل افرادی که از کودکی این ورزش را شروع میکنند، در آن موفقتر هستند. بهعلاوه پدیده شایع فوبیای آب که در افراد بزرگسال دیده میشود، در کودکان کمتر است.
خوشبختانه امکان آموزش شنا به کودکان در همه مناطق کشور فراهم است و شما میتوانید بهسادگی مربیانی که در این شاخه فعال هستند را پیدا کنید.
فواید ورزش شنا
یکی از مهمترین توصیههای کارشناسان سلامتی به افراد این است که هر هفته حدود ۱۵۰ دقیقه فعالیت متوسط یا ۷۵ دقیقه فعالیت شدید داشته باشند. حتما حدس میزنید که شنا تا چه اندازه میتواند به بهبود سلامتی و اوضاع فیزیکی کمک کند.
شنا یکی از ایدهآلترین فعالیتهای فیزیکی برای تناسب اندام و حفظ سلامتی است. شاید برایتان سوال باشد که ورزش شنا چقدر کالری میسوزاند. باید در جواب به این سوال بگوییم که هر نیم ساعت ورزش شنا بهطور متوسط حدود ۲۵۰ کالری میسوزاند. این میزان نسبت به شدت فعالیت افزایش پیدا میکند و به حدود ۴۵۰ کالری در هر نیم ساعت هم میرسد.
موارد زیر بخشی از مزیتهای این فعالیت ورزشی هستند:
بهکارگیری تمام بخشهای بدن
شنا یکی از فعالیتهایی است که میتواند تمام بخشهای بدن، از دست تا نوک انگشتان پا را بهکار بگیرد. شنا میتواند:
- بدون افزایش سطح استرس بدن، عضلات قلب را به فعالیت بیشتر وادار سازد.
- عضلات بدن را تقویت کند.
- باعث ایجاد قدرت و استقامت شود.
- فایده شنا برروی تنفس هم انکار ناپذیر است. این فعالیت سطح تنفس و قدرت ریه را افزایش دهد.
بهبود عملکرد ارگانهای داخلی
ورزش شنا نهتنها بخش ظاهری بدن، که روی اندامهای داخلی هم تاثیرگذار است. نمیتوان از تاثیر ورزش شنا بر قلب غافل شد. محققان بر این باور هستند که شنا میتواند ریسک خطر مرگ براثر سکته قلبی را کاهش دهد و باعث طول عمر شود.
شنا میتواند قند خون را کنترل و به بیماران درگیر فشار خون هم کمک کند.
کمک به درمان بیماریها
شنا نهتنها از بروز درصد زیادی از بیماریهای داخلی جلوگیری میکند، بلکه میتواند برای درمان بیماریها هم موثر باشد. بیماریهای مربوط به مفاصل مانند آرتروز از مهمترین مشکلاتی هستند که درمان آنها به کمک شنا بهصورت چشمگیری سرعت پیدا میکند.
مطالعات نشان دادهاند که شنا به بهبود حرکات ماهیچهای و عضلانی مبتلایان به اماس هم کمک کرده است.
این ورزش حتی برای مبتلایان به آسم هم مناسب است. البته یادتان باشد که اگر به آسم مبتلا هستید و قصد برای شنا به استخرهای سرپوشیده عمومی بروید، حتما با پزشک مشورت کنید. کلر موجود در آب استخر میتواند به سیستم تنفس شما آسیب برساند.
بهبود وضعیت پوست
فواید شنا برای پوست هم یکی دیگر از آن مسائلی ست که این ورزش را به فعالیتی محبوب تبدیل کرده است. شنا میتواند با لایهبرداری سطحی پوست و افزایش گردش خون، باعث بهبود ظاهر پوست شود.
این ورزش چربی سطح پوست را کنترل و از بروز آکنه جلوگیری میکند.
گزینهای عالی برای بانوان
فواید ورزش شنا برای بانوان قابل توجه است. این ورزش اثری فوقالعاده بر سطح سلامت خانمها دارد. شنا علاوهبر شکل دادن به اندامها و بهبود ظاهر، با خنثیسازی اثر استرس بر بدن، هورمونهای زنانه را تنظیم میکند.
متخصصان توصیه میکنند که زنان باردار در ماههای انتهایی بارداری خود از این ورزش برای آسانتر ساختن پروسه زایمان کمک بگیرند.
موارد مهمی که باید قبل از شروع ورزش شنا بدانید
- قبل از شروع جلسات، درمورد تجهیزات ضروری شنا از مربی خود بپرسید.
- سعی کنید حداقل نیم ساعت قبل از شروع جلسه، چیزی نخورید. بهتر است معده قبل از ورزش خالی باشد تا عملکرد بدن دچار اختلال نشود.
- قبل از شروع جلسات حتما گرم کنید تا دچار گرفتگی یا کشیدگی عضلات نشوید.
- به میزان کافی آب بنوشید. کمآبی بدن یکی از اصلیترین دلایل گرفتگی عضلات است.
- روی تنفس خود کار کنید. تنفس آرام و شمرده میتواند کمک بزرگی برای بهبود مهارتهای شنا باشد.
- اگر مهارت کافی ندارید، هرگز تنها شنا نکنید.
و در پایان از اینکه میهن پست را برای مطالعه انتخاب کردهاید از شما قدردانی میکنیم. ما در این مجله اینترنتی تلاش کردهایم تا با شما از آخرین اخبار و مسائل مختلف در حوزههای متفاوتی حرف بزنیم. برای دریافت آخرین اخبار و اطلاعات بهروز با ما در ارتباط باشید.