به گزارش میهن پست – طرح ابطال سهمیه بنزین ۴۰۰ تومانی در حالی از اول بهمن ماه اجرایی میشود که جایگاههای سوخت این روزها شاهد به راه افتادن بازار سیاه سهمیههای بنزین ۴۰۰ تومانی است.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران در یک اقدام خلقالساعه تصمیم گرفته است تا از چهار روز آینده با حذف بنزین ۴۰۰ تومانی این فرآورده پرطرفدار نفتی را به صورت دو نرخی در جایگاههای سوخت عرضه کند.
آمارهای رسمی نشان می دهد هم اکنون حدود ۵۰۰ میلیون لیتر بنزین با قیمت ۴۰۰ تومانی در کارتهای هوشمند سوخت مردم ذخیره سازی شده است که در راستای حذف بنزین ۴۰۰ تومانی، شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی وعده داده است تا هر یک لیتر بنزین ۴۰۰ تومانی در صورت یک نوبت سوخت گیری به دو لیتر بنزین ۷۰۰ تومانی تبدیل شود.
با این وجود، بسیاری از دارندگان ذخیره بنزین ۴۰۰ تومانی چندان به این وعده دولتی دل خوش نکردهاند و در حاشیه برخی از جایگاههای سوخت، بنزین ۴۰۰ تومانی خود را با قیمتهایی بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ تومان به مردم می فروشند.
به راه افتادن بازارهای سیاه بنزین ۴۰۰ تومانی در حاشیه برخی از جایگاههای سوخت به ویزه در جنوب شهر تهران در حالی کلید خورده است که با افزایش فروش بنزین ۴۰۰ تومانی به میزان قابل توجهی از فروش بنزین آزاد با قیمت ۱۰۰۰ تومانی این جایگاهها کاسته شده است.
قیمت بنزین در بازار سیاه ؛ ۷۰۰ تا ۹۰۰ تومان
بیژن حاج محمدرضا در گفتگو با مهر با بیان اینکه به طور میانگین در هفته پایانی هر ماه با مصرف ذخیره بنزین ۷۰۰ تومانی میزان فروش بنزین آزاد در جایگاههای سوخت کشور افزایش مییابد، گفت: با اعلام ابطال سهمیههای بنزین ۴۰۰ تومانی عملا فروش بنزین با قیمتهای ۷۰۰ تا ۹۰۰ تومان در جایگاهها افزایش یافته است.
رئیس انجمن جایگاهداران سوخت کشور با اعلام اینکه دارندگان سهمیه بنزین ۴۰۰ تومانی در حاشیه جایگاههای سهمیه خود را با قیمت بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ تومان به متقاضیان خرید بنزین میفروشند، تصریح کرد: قطعا فروش بنزین سهمیه ای جرم نیست و نمی توان بنزین فروشی را جرم تلقی کرد.
وی با اشاره به افزایش خرید و فروش بنزین ۴۰۰ تومانی در بازارهای سیاه در جایگاههای سوخت جنوب و شرق شهر تهران بیش از سایر نقاط است، اظهارداشت: شرکت ملی پخش نفتی وعده داده تا هر لیتر بنزین ۴۰۰ تومانی را به دو لتیر بنزین ۷۰۰ تومانی تبدیل کند اما این وعده هم منجر به شکل گیری بازارهای سیاه و خرید و فروش سهمیه های بنزین ۴۰۰ تومانی نشده است.
برنامه جدید حذف بنزین ۷۰۰ تومانی
با سقوط آزاد قیمت نفت و فرآوردههای نفتی در بازار جهانی و مطابق با قانون هدفمندی یارانهها که قیمتها باید تا ۹۰ درصد فوب خلیج فارس افزایش یابد، دولت تدبیر و امید عملا نمیتواند برای سال آینده بهای بنزین را افزایش دهد.
از این رو، یکی از سیاستهای کلان دولت برای افزایش درآمدهای خود فروش بنزین بیشتر با قیمتهای آزاد به مردم است به طوری که تاکنون با ابطال و یا تبدیل سهمیههای ویژه به سهمیه عادی بنزین حدود هفت میلیون کارت هوشمند سوخت و به زودی ساماندهی سهمیه بنزین وانت بارها عملا ذخیره بنزین ۷۰۰ تومانی کارت ها کاهش مییابد.
با ساماندهی و ابطال کارت های هوشمند سوخت و کاهش سهمیه بنزین ذخیره سازی شده عملا گرایش مردم به خرید بنزین آزاد ۱۰۰۰ و ۱۱۰۰ تومانی افزایش می یابد که این طرح میتواند درآمدهای بنزینی دولت را افزایش دهد.
از سوی دیگر، با ابطال و تعیین تاریخ مصرف برای ذخیره بنزین ۴۰۰ تومانی عملا آن دسته از کارتهایی که بهمن ماه یک بار مورد سوخت گیری قرار نگیرد، نه تنها ذخیره بنزین ۴۰۰ تومانی بلکه ذخیره بنزین ۷۰۰ تومانی خود را هم از دست میدهند.