گوناگون

تاكيد اسناد CIA به تشكيلات فراماسونری انگليس در تهران/ وزارت خارجه مسئول تهيه ليست خسارات 120 ساله انگليس

2384731 554به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران؛ تاکنون مقامات انگلیس به طور رسمی به نقش لندن در کودتای 28 مرداد اعتراف نکرده‌اند و این موضوع به نحو مرموزی مخفی نگه داشته شده است.

اما در سندی که روز جمعه با عنوان “نبرد برای ایران” (THE BATTLE FOR IRAN) در وب سایت “آرشیو امنیت ملی” آمریکا قرار گرفت، حداقل در دو مورد به نقش انگلیس اشاره شده است.

برخی از صفحات اسناد جدید که مربوط به نقش لندن در کودتاست پاک شده‌اند تا دخالت این کشور همچنان مرموز باقی بماند، اما حداقل در دو جا از انگلیس نام برده شده است.

به گزارش “آرشیو امنیت ملی” آمریکا در اولین مورد گفته شده «دو کشور انگلیس و آمریکا به طور رسمی پذیرفته‌اند که این عملیات پس از آن انجام شده که راه‌های معمول و منطقی برای تعامل بین‌المللی و داد و ستد با ایران به شکست انجامیده است» و در مورد دوم اشاره شده که چند هفته قبل از آغاز عملیات، یک مقام وزارت خارجه آمریکا تأکید کرده که اگر قرار باشد کودتا پیش برود، لندن باید تعهدی جدی برای داشتن رویکردی منعطف درباره حل و فصل اختلافات نفتی با دولت ایران داشته باشد.

انگلیس، مدت زمان کوتاهی بعد از این موضوع موافقت با این شرط را به اطلاع رسانده است.

2384732 137

کرمیت روزولت جونیور رئیس شعبه خاورمیانه سازمان جاسوسی آمریکا که بعدها فرمانده عملیات کودتای 28 مرداد شد می‌گوید: از شهریور ۱۳۳۰ در سازمان‌های دولتی آمریکا نگرانی از مصدق پدید آمده بود و رشد می‌کرد و آنان از همان زمان وارد تماس‌هایی با مخالفین مصدق شده بودند.

وی اعتراف می‌کند که درست در همین زمان شرکت سابق نفت ایران و انگلیس از او خواسته‌ است که نقشه سرنگونی مصدق را مشترکاً بررسی کنند.

کرمیت روزولت فرمانده عملیات کودتای 28 مرداد

روزولت می‌نویسد:«مصدق مناسبات دیپلماتیک با انگلستان را قطع کرد… یک هفته بعد من در تهران بودم … ماه نوامبر (آبان) هنگام بازگشت از تهران به کشورم از لندن گذشتم.

شرکت نفت ایران و انگلیس با من تماس گرفت. سخنگوی آن‌ها کوچران بود. آن‌ها به هیچ چیز جز برانداختن مصدق نمی‌اندیشیدند»

2384031 131

در این اسناد مانند بسیاری منابع تاریخی دیگر به نمونه‌هایی از ویژگی‌های منفی شخصیتی شاه مخلوع هم اشاره شده است. در این اسناد آمده: «ضعف وی در تصمیم گیری و تلقین پذیری‌اش از نصایح بد، شهره خاص و عام بودند.»

“جواد منصوری” درباره اسناد مربوط به دخالت انگليس در كودتاي 28 مرداد در گفتگو با خبرنگار سياست خارجي باشگاه خبرنگاران گفت: در اين اسناد مطالبی در مورد شناسایی و متمركز کردن افراد به وسیله انگلیس افشا شده كه بيشترين تاكيد آن به تشکیلات گسترده فراماسونری انگليس در ايران، و افراد زیادی كه می‌شناختند هست، لذا در اين اسناد بیشتر بر این تکیه شده که انگلیس برای جمع‌آوری و منسجم کردن این افراد در ایران کمک بزرگی کرده است.

اين كارشناس سياست خارجی در پاسخ به سوالی مبنی بر همزمانی افشای اين اطلاعات با موضوع بازگشايی سفارت انگليس در تهران اظهار داشت: دولت آمریکا بیش از 4 سال است که به طور جدی دنبال بازگشایی سفارتش در تهران است و همچنان این قضیه را دنبال می‌کند، بنابراین نمی‌تواند مخالف بازگشایی سفارت انگلیس در تهران باشد.

وی در مقايسه‌ی مسير پر پيج و خم و ناهموار آمريكا، با مسير نسبتا هموار انگليس جهت برقراری روابطی متفاوت از گذشته با ايران تاكيد كرد: آمریکایی‌ها خودشان هم می‌دانند که برای عادی سازی روابطشان بايد مراحل متعدد و بسیار سختی را طی کنند، در حالی که روابط ایران و انگلیس تنها یک مرحله سخت دارد و آن راه اندازی سفارت است! اما آمریکایی‌ها برای راه اندازی سفارت خیلی کارها باید كنند، كه آزاد کردن اموال و دارایی‌های ایران در آمریکا نمونه‌ای از آنهاست و باید حتما انجام دهند، اما دولت آمریکا نمی‌خواهد این کار را انجام دهد.

وی در پايان گفت: خسارت‌هایی که انگلیس به ایران وارد کرده در یک مصاحبه نمی‌گنجد بلکه بايد کتاب‌ها و اسناد زيادي فراهم آورد.

انتهای‌ پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا