گوناگون

هنر آینه کاری در فارس

81207496 5771572

به گزارش ایرنا، بکار بردن قطعات آینه برای آرایش بناها و ساختمان ها دردوره های جدیدتر که آینه را نمادی از نور وروشنایی داشته و در هرخانه نو به همراه هر تازه عروس آینه ای با شمع دان و قرآن می نهاده اند با این باورها بی ارتباط نبوده است .

استفاده از قطعات آینه در بناها و هنر آینه کاری ریشه اقتصادی نیز داشته است بدین گونه که از سده 10 هجری قمری آینه به صورت یکی از اقلام وارداتی از اروپا و به ویژه از ˈ ونیز ˈ به ایران آورده می شده که برخی از این آینه ها به هنگام جابه جایی درراه می شکست و هنرمندان ایرانی با ˈشم ˈ اقتصادی و ذوق هنری برای بهره گیری از قطعات شکسته راهی ابتکاری یافته و از آنها برای آینه کاری استفاده کردند و آینه کاری ظاهرابا کاربرد آنها آغاز شده است .

هنر آینه کاری که از هنرهای وابسته به معماری است در استان فارس بیشتر در اماکن مذهبی و متبرکه و خانه های تاریخی به جهت زیبا سازی نمای داخلی بنا به کار می رود .

عمده ترین روش های آینه کاری شامل طرح گره که از ترکیب قطعات هندسی آینه درکنار یکدیگر و گسترش آن بر طبق اصول خاص گره پدید می آید ، طرح گردانˈاسلیمی و ختایی ˈ که برش این گونه طرح ها به دلیل قوس ها و پیچ های اسلیمی و گل و بوته مهارت خاصی را می طلبد و مقرنس آینه کاری شده می باشند.

هنر آینه کاری در شهرهای شیراز ، اصفهان ، مشهد ، تهران و قم رایج است اما هنر آینه کاری شیراز به دلیل برخورداری از کیفیت و مرغوبیت بالا شهرت خاصی دارد .

از آنجا که هنر آینه کاری هنری بسیار سخت و طاقت فرسا بوده و بدلیل ظرافت و حساسیت فراوان همت والای هنرمند را می طلبد رواج این هنر در شیراز نشان از سخت کوشی وهمت والای هنرمندان این دیار داشته است وبکار بردن قطعات بسیار کوچک آینه درکنار هم مفهوم از کثرت به وحدت رسیدن در فرهنگ اسلامی را تداعی می کند .

استاد محمد ظریف صناعی از اساتید به نام این هنر شیراز است که یادگارهای هنری اودر بعقه سید علاء الدین حسین (ع) و سید تاج الدین غریب(ع)در شیراز، امامزاده پیرمراد استهبان ، امامزاده سید ابوالقاسم داراب ، گنبد سبز ونظر گاه ابوالفضل (ع) لار و حسینه ابوالفضل (ع) گراش به جا مانده است.

منحصربفردترین آینه کاری ها در شیراز را می توان در بارگاه مقدس حضرت احمد بن موسی (ع) ، نارنجستان قوام ، خانه زینت الملک قوامی ، خانه نصیرالمللک قوامی و ….نام برد. ک/3

7382/667

انتهای پیام /*

: ارتباط با سردبير
mail32 newsroom@irna.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا