Mihanpostپزشکیپژوهشی

گل مژه یا التهاب چشمی ، عارضه ای که نباید آن را دست کم گرفت

گل مژه یا التهاب چشمی و به عبارتی شالازیون چشم ، عارضه ای کم خطر که برای بیشتر افراد حداقل یکبار به این عارضه دچار شده اند ، که علت اصلی آن التهاب حاد غدّه‌ های چربی در قاعده مژه است که به علت عفونت باکتریایی رخ می دهد.

گل‌ مژه در واقع بیماری شایعی است که می‌ تواند افراد را در سنین مختلف گرفتار کند. گل‌ مژه به‌صورت یک توده متورم، حساس و دردناک و قرمز رنگ در نزدیکی لبه پلک تظاهر می‌کند. این توده در حقیقت یک آبسه کوچک است که در اثر عفونت یا التهاب ریشه مژه‌ها یا غدد ترشح‌کننده چربی پلک ایجاد می‌شود.که علائمی همچون – احساس سنگینی و درد پلک – ایجاد یک توده برجسته قرمز رنگ دردناک در لبه پلک – سوزش و خارش و اشکریزش – خروج موردی ترشحات چرکی از گل‌مژه- تاری دید را به همراه دارد.

گل مژه عوامل مختلفی دارد بنابراین تماس دست آلوده با چشم و التهاب لبه پلک از عوامل مهمی هستند که باعث بروز گل‌ مژه می‌شوند،همجنین تجربیات نشان میدهد که سرمای هوا در ایجاد گل مژه تاثیرگذار است.

همه آن هایی که به عارضه گل مژه دچار شده اند خوب می دانند که اکثر گل‌ مژه‌ ها ظرف چند روز به‌ تدریج بهبود می‌یابند و مشکل خاصی ایجاد نمی‌کنند. در چند روز اول، استفاده از کمپرس گرم باعث تسکین درد می‌شود و ممکن است به سرباز کردن گل‌ مژه و تخلیه ترشحات چرکی کمک کند. ماساژ ملایم هم به تسکین درد و تخلیه ترشحات کمک می‌کند.

گل مژه

اگر چه توصیه می شود که در چنین مواقعی حتما به چشم پزشک مراجعه شود اما ماساژ کمپرس گرم را می‌توان روزی ۴-۳ بار انجام داد تا ترشحات تخلیه شود و گل‌مژه بهبود پیدا کند. هرگز سعی نکنید گل‌مژه را بترکانید. اگر پس از چند روز گل‌مژه بهبود پیدا نکرد حتماً به چشم پزشک مراجعه کنید. چشم پزشک می‌تواند در صورت لزوم با یک جراحی کوچک گل‌مژه را تخلیه کند. تخلیه گل‌مژه با بی‌حسی موضعی با استفاده از قطره بی‌حس‌کننده انجام می‌شود و گل‌مژه از سمت پشت پلک تخلیه می‌شود.

باکتری اورئوس یکی از باکتری های شایع، است که باعث ایجاد گل مژه می شود. به راحتی در چند روز درمان می شود. گل مژه زمانی رخ میدهد که غدد چربی در پلک تحت تاثیر قرار می گیرد. کمبود ویتامین A می تواند علت اصلی آن باشد. ممکن است گل مژه بدون درمان هم بهبود پیدا میکند . ممکن است یک تا سه هفته طول بکشد.

در گل‌مژه‌های معمولی استفاده از قطره‌ های آنتی‌ بیوتیک یا آنتی‌بیوتیک خوراکی فایده‌ای ندارد. اما در بچه‌های کوچک یا افرادی که گل‌مژه‌های شدیداً ملتهب دارند ممکن است لازم باشد با نظر چشم پزشک آنتی‌بیوتیک خوراکی برای جلوگیری از گسترش عفونت به بقیه پلک و قسمت‌های مجاور استفاده شود. هم چنین برای درمان میتوان از یک پماد چشم مخصوص گل مژه نیز استفاده کرد.

چشم پزشکان معتقدند که گل مژه یا همان التهاب غده‌های چربی موجود در مژه چشم را در مراحل نخستین می توان با کمپرس آب گرم کنترل و شرایط بهبود سریع آن را مهیا کرد،  بنابراین گاهی در مواد حاد آن ، معالجه این عارضه خیلی مشکل و گاه به جراحی می کشد پس باید به هنگام بروز چنین عارضه ای آن را به موقع درمان کنیم چرا که این بیماری در تمام سنین شایع بوده اما در افراد مسن به علت رعایت بهداشت کمتر بیش از سایر افراد دیده می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا