قبل از توضیح در مورد راهکارهای کاهش استرس با مصرف ویتامین ها و مواد غذایی مفید باید گفت که ، سطح بالای تشویش و نگرانی در طولانی مدت از نشانههای استرس هستند. مشکلات اقتصادی و اجتماعی ، فشار کار ، بیکاری ، روابط ناموفق در زندگی ، از دست دادن نزدیکان و بیماری از عوامل ایجاد کننده استرس هستند. اما برای کاهش استرس راهکارهایی وجود دارد . در ادامه با میهن پست همراه شوید.
هر چند که کاهش استرس در افراد مضطرب به سرعت درمان پذیر نیست اما در کودکان و نوجوانان نیز جدایی والدین ، فشار مدرسه و نگرانیهای مربوط به دوران بلوغ از عوامل شایع ایجاد استرس هستند. اما جدایی از این ها می توان با مصرف ویتامین ها و مواد غذایی خاص ، استرس را تا حدوی کاهش داد.
علائم استرس : استرس باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی و در نتیجه ابتلای سریع به بیماریهای خفیفی مثل سرماخوردگی، زخم سرد، اختلالات خواب و در نتیجه خستگی روزانه، سر درد، سوءهاضمه، ترس، تحریکپذیری و افزایش ضربان قلب میگردد. استرس در افراد مختلف میتواند باعث کاهش یا افزایش اشتها گردد. استرس در کودکان نیز غالباً باعث ایجاد اختلالاتی در غذاخوردن میشود.
درمانهای رایج استرس : در مرحله اول باید علت اصلی و زمینهای استرس پیدا شود و در جهت رفع آن اقدام شود. بنابراین مشاوره، دور شدن از عوامل ایجاد کننده فشار، درمان دارویی، تکنیکهای آرام بخش و انجام برنامههای منظم ورزشی برای تخفیف و کنترل استرس توصیه میشوند.
مواد غذایی مفید برای کاهش استرس
ویتامینB و استرس : غلات کامل، غلات صبحانه سبوسدار و برنج قهوهای از منابع غنی ویتامینهای B هستند. این مواد غذایی به تغذیه سیستم عصبی کمک میکنند و فیبر نامحلول موجود در این مواد غذایی به پیشگیری از یبوست و اختلالات گوارشی ناشی از استرس کمک میکند. حداکثر ۶۰ درصدکالری روزانه باید از این مواد غذایی نشاستهای تامین شود، و در هر سه وعده غذایی از این گروه غذایی استفاده گردد.
میوه و سبزی و استرس : میوهها و سبزیها حاوی ویتامین C و E، ویتامینهای گروه B، کلسیم، آهن، روی، پتاسیم، مس و فیتونوترینتهایی چون کاروتنوئیدها و بیوفلاونوئید هستند. این مواد به افزایش توانایی بدن در مبارزه با بیماریهای قلبی، برخی سرطانها و عفونتها کمک میکند. دریافت حداقل ۵ واحد میوه و سبزی در روز توصیه میشود.
پروتئین و استرس : گوشت بدون چربی، مرغ و بوقلمون بدون پوست، ماهی سفید و ماهی روغنی، تخممرغ، شیر و فرآوردههای لبنی کم چرب، حبوبات، توفو و پروتئینهای گیاهی از منابع عالی پروتئین بدون چربی هستند. دریافت ۲ تا ۳ واحد منابع غذایی غنی از پروتئین در روز لازم است.
مواد غذایی که باید برای کاهش استرس پرهیز شوند
چربی و استرس : روغنها و چربیها باید در حد اعتدال مصرف شوند. مواد غذایی حاوی چربی اشباع نیز باید محدود شوند و به صورت کاملا کنترل شده مصرف گردند. فرآوردههای گوشتی چرب مانند همبرگر، سوسیس، فرآوردههای لبنی پر چرب، بیسکویت، کیک و دسرهای آماده جزء این دسته از مواد غذایی هستند. این مواد غذایی باعث افزایش سطح کلسترول و افزایش خطر بیماریهای قلبی میشوند. ضمن آنکه مصرف زیاد غذاهای چرب باعث افزایش وزن نیز میشود. اضافه وزن خود میتواند مشکلات فیزیکی و روحی را به دنبال داشته باشد که باعث تشدید استرس میشود.
کافئین و استرس : نوشیدنیهای کولادار، قهوه، چای و داروهای سرماخوردگی که حاوی کافئین هستند باعث تحریک سیستم عصبی میشوند. دریافت زیاد کافئین باعث لرزش، تعریق شدید، افزایش ضربان قلب و تنفس تند و اختلال در خواب میگردد. کاهش مصرف این مواد باید به تدریج صورت گیرد تا از بروز علائم ناشی از ترک آن، چون سردرد و خستگی جلوگیری شود. کاهش مصرف نوشیدنیهای کافئیندار به یک لیوان در روز یا کمتر به برطرف شدن علائم فوق کمک میکند.
راهکارهایی دیگر جهت کاهش استرس
– دریافت برخی ویتامینها و مکملها به تقویت بدن علیه مبارزه با اثرات استرس کمک میکند.
– عصاره گل شاه پسند خاصیت آرام بخش دارد و این گیاه برای آرامش اعصاب مفید شناخته شده است.
– تنتور و دم کرده گل بابونه باعث آرامش اعصاب و بهبود وضعیت خواب میشود. نوشیدن آن قبل از خواب توصیه میشود.
– گل محمدی اثر آرام بخشی قوی دارد و افزودن آن به نوشیدنیها و یا غذاهایی که به هنگام عصر و شب مصرف میشوند، به خوابیدن راحت کمک میکند.
– بتونیکا (wood betony) گیاهی است که اثرات آرام بخشی آن بر سیستم اعصاب شناخته شده و برای درمان خستگی تجویز میشود. پودر این گیاه به صورت کپسول تهیه شده است.