گوناگون

احیای “دریاچه ارومیه” حداقل 10 سال زمان می‌برد

2406289 419به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، عیسی كلانتری، دبير ستاد و مجری طرح ملی احیای دریاچه ارومیه در نشستی خبری امروزش گفت: در شش‌ماهه گذشته ستاد احياي درياچه اروميه كارهاي بزرگي را انجام داده به‌طوري كه كمتر كسي انتظار داشت كه تمام تعهدها در اين مدت به پايان برسد.

وي افزود: در مدت شش‌ماهه گذشته تصميم‌ها به تاييد هيات وزيران رسيده و هم‌اكنون در حال تامين اعتبار مصوبه‌هایم تا كارهاي اجرايي در نخستين فرصت انجام گيرد.

کلانتری افزود: روند احياي درياچه اروميه دست‌کم 10 سال به طول مي‌انجامد به‌طوري كه در این مدت از لحاظ اكولوژيكي درياچه ارومیه احيا می‌شود.

وي ادامه داد: براي احياي درياچه اروميه از تجربه‌هاي بين‌المللي استفاده می‌شود تا راهكارهاي موفقيت‌آميز را انجام دهيم.

دبير ستاد و مجری طرح ملی احیای دریاچه ارومیه درباره نقش مردم در احیای دریاچه ارومیه، گفت: مردم نقش بسيار مهمي در احياي درياچه اروميه دارند و با مشاركت جدي آنان روند احياي درياچه اروميه سريع‌تر مي‌شود.

وي با اشاره به پنج اصل استفاده از خرد جمعي، تامين آب پايدار درون حوضه‌اي، احياي الگوي محيط زيست، تقدم چرايي و چگونگي انجام كارها و گذر از ديدگاه مغزافزاري در احياي درياچه اروميه، گفت: برای احیای دریاچه ارومیه از همفکری پانصد نفر از اعضاي هيات علمي دانشگاه‌ها، متخصصان و كارشناسان خبره استفاده شده است و همچنين از پنجاه نفر از صاحب‌نظران بين‌المللي در خارج از كشور بهره جسته‌ايم.

کلانتری با اشاره به ميزان بارش‌ها در حوزه درياچه اروميه از سال 1330 تا 1374، افزود: در اين مدت، به‌طور متوسط 385 ميليمتر بارندگي در حوزه درياچه اروميه انجام شده كه معادل 8.9 ميليارد مترمكعب آب بوده است.

وي ادامه داد: از سال 74 تاكنون روند بارش‌ها ر این حوضه به‌صورت نزولي بوده و ميزان بارش‌ها در اين حوضه 18 درصد و ميزان آب تجديدشونده 20 درصد كاهش يافته است.

به‌گفته وی، افزون بر کاهش بارش‌ها، حجم فعالیت‌های كشاورزي در آن منطقه از 300 هزار هكتار به حدود 500 هزار هكتار رسيده است.

وي با بيان اينكه در جهان 20 تا 40 درصد از پتانسيل آب تجديدشونده را مصرف مي‌كنند، گفت: میزان استفاده از آب تجديدشونده در حوضه درياچه اروميه 70 درصد بوده و با تمهيدهایی كه انديشيده شده است، اين رقم به 45 درصد مي‌رسد.

وي اظهار داشت: سال‌هاي 93 و 94 دوره تثبیت درياچه اروميه است و سال‌هاي 95 تا 1401 دوره احيا و سال 1402 نيز مرحله احياي نهايي است.

وي با اشاره به اعتبار موردنياز براي احياي درياچه اروميه، گفت: براي سال‌جاری، 1467 ميليارد تومان براي دستگاه‌هاي اجرايي پيش‌بيني شده و هماهنگي‌هاي لازم براي تخصيص اين بودجه انجام شده است.

وي تاكيد كرد: براساس پيش‌بيني‌هاي انجام شده و قيمت‌هاي سال 93، كل اعتبار موردنياز براي احياي درياچه اروميه طي 10 سال آينده بين 14.5 تا 15 هزار ميليارد تومان است كه مورد تاييد نهادهای مربوط قرار گرفته است.

وي يادآور شد: اين حجم از سرمايه‌گذاري فقط توسط دولت صورت مي‌گيرد و شركت‌هاي خارجي در اين سرمايه‌گذاري هيچ نقشي ندارند.

وي در ادامه با بیان اینکه مصوبه‌های كارگروه ملي نجات درياچه اروميه به تاييد هيات وزيران رسيده است، گفت: بر اين اساس، هرگونه افزايش برداشت از منابع آب حوزه ممنوع و از توسعه جديد به‌ويژه در بخش كشاورزي جلوگيري می‌شود.

وي تاكيد كرد: تمام طرح‌هاي سدسازي در دست مطالعه و اجرايي و طرح‌هاي شبكه‌هاي آبرساني و آبياري پايين‌دست در حوضه آبريز درياچه اروميه متوقف و ذخيره و رهاسازي آب در سد شهيد مدني فقط براي درياچه اروميه اجرایی می‌شود.

وي افزود: طرح انتقال آب از رودخانه گلاس به حوضه آبریز دریاچه ارومیه با تامین اعتبار موردنیاز اجرایی می‌شود.

کلانتری اظهار داشت: برنامه جامع آموزش، اطلاع‌رسانی، آگاه‌سازی و جلب مشارکت عمومی و جوامع محلی در راستای تبیین پیامدهای وضعیت موجود و اهمیت احیای دریاچه ارومیه تدوین شده و پیاده‌سازی می‌شود.

دبير ستاد و مجری طرح ملی احیای دریاچه ارومیه ساماندهی چاه‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه و نصب کنتورهای هوشمند و حجمی جهت کنترل برداشت در راستای افزایش میزان جریان ورودی از رودخانه‌ها به دریاچه ارومیه را از دیگر طرح‌های در دست اجرا عنوان کرد و گفت: کاهش و کنترل مصرف آب در بخش کشاورزی و انتقال پساب تصفیه‌خانه‌های حوضه آبریز به دریاچه ارومیه از مصوبه‌های کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه است.

وی با بیان اینکه 40 درصد از حقابه آب‌های سطحی و زیرزمینی ازطریق خرید توسط وزارت نیرو نیز کاهش می‌یابد،ادامه داد: برنامه‌های افزایش بهره‌وری از 60 درصد آب باقی‌مانده در بخش کشاورزی به‌وسیله وزارت جهادکشاورزی تهیه و اجرایی می‌شود.

کلانتری یادآور شد: سرمایه و فناوری‌های موردنیاز افزایش بهره‌وری آب به وسیله دولت نیز تامین می‌شود.

وی از طراحی و استقرار سامانه تصمیم‌یار مدیریت جامع حوضه آبریز دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: انتقال آب رودخانه‌ها به پیکره آبی دریاچه و شناسایی کانون‌های تولید ریزگرد و تثبیت آنها از دیگر برنامه‌های تصویب شده است.

کلانتری تصریح کرد: محدوده‌های اثرگذار بر آبدهی رودخانه‌های اصلی منتهی به دریاچه ارومیه شناسایی شده و تقویت آنها ازطریق عملیات آبخیزداری و آبخوان‌داری به‌منظور افزایش حجم آب ورودی به دریاچه ارومیه در دستورکار است.

وی خاطرنشان کرد: اجرای طرح‌های مصوب توسط دستگاه‌های اجرایی و نظارت و پایش اجرای طرح‌ها برعهده ستاد احیای دریاچه ارومیه است.

انتهای پیام/

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا