گوناگون

117 میلیارد ریال برای مکانیزاسیون کشاورزی در جنوب کرمان اختصاص یافت

81205652 5768534

به گزارش ایرنا، سید یعقوب موسوی شامگاه سه شنبه در جمع خبرنگاران به مناسبت هفته جهاد کشاورزی افزود: الگوهای کاشت، نوع گیاهان و شیوه‎های تولید نیازمند تغییرات اساسی هستند که در صورت راه‎اندازی فرودگاه نسبت به تولید توت‎فرنگی برای صادرات که بسیار به صرفه است، برنامه‎های خوبی در نظر داریم.

وی با اشاره به اینکه تشکل ها موضوع مهم بخش کشاورزی است بیان کرد: تاکنون در خصوص تشکل ها کار زیادی در منطقه صورت نگرفته است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: تمام سیستم مکانیزاسیون در بخش زراعت وجود دارد و در بخش‎های دیگر از جمله باغبانی و دامپروری استفاده از این ظرفیت مورد توجه قرار نگرفته است بر همین اساس در نظر داریم با اختصاص اعتبار از محل صندوق توسعه ملی سیستم مکانیزاسیون مورد نیاز امور عشایری را تهیه کنیم.

وی تصریح کرد: با توجه به محدودیت منابع آبی در جنوب کرمان قصد توسعه نداریم، زیرا بیش از 90 درصد از آب‎های ما زیرزمینی هستند که بسیار از آب‎های سطحی، آسیب‎پذیرتر بوده و اثر خشکسالی را تشدید می‎کنند.

موسوی با بیان اینکه در عصر حاضر سه نوع کشاورزی وجود دارد، تصریح کرد: نوع نخست کشاورزی معیشتی بوده که هدف آن تامین مایحتاج غذایی در بعد خانوار است و کمی فراتر از آن کشاورزی نوع دوم است که طبق آن علاوه بر مورد مذکور مازاد مصرف در بازارهای محلی به فروش می‎رسد.

وی افزود: اما در کشاورزی نوع سوم که آن را کشاورزی تجاری یا اقتصادی می‎دانند، امنیت غذایی در مراحل بعدی اهمیت قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه در این نوع کشاورزی بر مبنای تقاضای بازارهای هدف برنامه‎ریزی برای مراحل کاشت، داشت و برداشت انجام می‎گیرد، تصریح کرد: در ایران هم‎اکنون هر سه نوع کشاورزی وجود دارد، اما تلاش دولتمردان در ترویج کشاورزی تجاری است.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان، کشاورزی این منطقه را از نوع اقتصادی و تجاری دانست و گفت: اما چرخه این نوع کشاورزی به صورت ناقص است به‎ گونه‎ای که شناسایی بازارهای هدف به درستی صورت نگرفته است، ظرفیت‎های محیطی براساس مزایای نسبی اقتصادی تعیین نشده و نقش سایر بخش‎های دولتی و خصوصی در آن به خوبی تفهیم نشده است.

وی خاطرنشان کرد: محاسبه دقیق میزان تولید، کمبود یا مازاد آن، میزان نیاز بر مصرف و برنامه‎ریزی برای تامین کمبودها و تعیین سرنوشت میزان مازاد در برنامه‎ای تعیین می‎شود که مدیریت استراتژیک خوانده می‎شود.

وی گفت: مدیران استراتژیک تمام حوادث آینده را تخمین زده و پیش‎بینی می‎کنند، البته میزان دقت و صحت پیش‎بینی‎ها به میزان اطلاعات و صحت آمارها بستگی دارد تا براساس آن برنامه‎ریزی لازم صورت گیرد و تجهیزات و امکانات فراهم شود.

موسوی افزود: گیاهان و کالاهای استراتژیک از نظر مزیت نسبی ممکن است در رده‎های بعدی قرار گیرند، اما چنانچه در کشور جنگ، قحطی یا تحریم رخ دهد، وجود محصولاتی مانند گندم، برنج، گوشت، شیر، روغن و شکر حیاتی هستند.

وی جایگاه کشاورزی در رشد ناخالص ملی را از مبانی اقتصادی این بخش دانست و خاطرنشان کرد: میزان اشتغال و ثبات در شغل نیز جزء مبانی اجتماعی است که جامعه‎شناسان، جمعیت‎شناسان و حتی سیاستمداران از این زاویه به بعد اشتغالزایی می‎نگرند.

وی تصریح کرد: هیچ کشوری را نمی‎توان یافت که در بخش کشاورزی بسیار شکننده، اما در سایر بخش‎ها از جمله خدمات، تجارت و صنعت موفق باشد و هفت کشور صنعتی دنیا نمونه بارز این موضوع هستند.

موسوی گفت: تمامی جوامع صنعتی ابتدا تلاش کردند که در بخش کشاورزی خودکفا شوند و مازاد محصول خود را به فروش برسانند و ارزآوری کنند بر همین اساس با دو مفهوم کشاورزی یارانه ‎بگیر و مالیات ‎بده مواجه هستیم.

وی با بیان اینکه آرمان دولتمردان حرکت از سوی کشاورزی یارانه ‎بگیر به سوی کشاورزی مالیات‎ بده است، افزود: بر همین اساس کشاورزی علاوه بر امنیت غذایی دو رسالت مهم تامین مایحتاج غذایی جمعیت ملی و تعریف برندهای تجاری در بازارهای بین‎المللی برای ورود ارز به کشور و تقویت پول ملی را بر عهده دارد.

وی تاکید کرد: بنابراین برای تحقق کشاورزی تجاری در این منطقه نیاز به زیربناهایی داریم که اساس آن آموزش، تحقیقات، ترویج امور زیربنایی آب، خاک و منابع طبیعی است که از ثروت‎های هر کشور به شمار می‎رود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت: برای رسیدن به این نوع تجارت به یک نظام جامع اطلاع‎رسانی نیاز داریم که رسالت آن انتقال دانش از کانون‎ها، دانشگاه‎ها، مراکز تحقیقاتی و آموزشی به عرصه‎های کار و تولید و سپس تکمیل فرایند و زنجیره‎های اقتصادی است.

وی خاطرنشان کرد: رسالت بخش کشاورزی فقط در تولید محصولات نیست، بلکه فرایندهای پس از تولید شامل تبدیل، بازاریابی، بسته‎بندی، درجه‎بندی، فروش و خدمات پس از آن را نیز شامل می‎شود.

وی بیان کرد: مردم جنوب کرمان نیز مقاوم هستند که در شرایط جوی و گرمای طاقت‎فرسای منطقه به سختی به کار مقدس کشاورزی می‎پردازند، اما همچنان با فقر و محرومیت دست و پنجه نرم می‎کنند.

موسوی با بیان این مطلب که 543 نیروی انسانی سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان سرمایه‎های این سازمان هستند گفت: اگر این سازمان به نیروی انسانی خود تکیه کرده و منزلتش را ارتقا دهد، فضای آن به سمت کار و فعالیت پیش می‎رود.

وی با تاکید بر اینکه باید فرهیختگان منطقه در تصمیم‎گیری‎‎های سازمان سهیم باشند و آن را متعلق به خود بدانند، خاطرنشان کرد: همچنین باید تشکل‎ها و انجمن‎ها را ایجاد کرد و این تصور را نداشت که در صورت رشد بخش خصوصی و تعاونی اختیارات دولت کاهش پیدا می‎کند.

رییس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با اشاره به اینکه برای ایجاد دولت الکترونیک شعارهای زیادی داده شده است، اما ابزار آن فراهم نیست، گفت: برای تسریع در روند کارها جز اختیار امضای اسناد زراعی و برخی از اسناد مالی تمام اختیارات خود را به مدیران شهرستان‎ها تفویض کردم.

وی با بیان اینکه شان کشاورزان این منطقه بسیار بیشتر از شرایط کنونی و امکانات و تجهیزات مورد استفاده آنها است، تصریح کرد: ساختمان جهاد کشاورزی در زمان خود از بهترین نوع ساختمان‎ها بوده، اما اکنون به شدت تخریب و فرسوده شده است.

وی افزود: بخش حمل و نقل نیز با مشکلات فراوانی مواجه است که برای رفع آن نیازمند اعتبارات کافی هستیم تا بتوانیم به خوبی وضعیت کشاورزی منطقه را مدیریت کنیم و بازدیدهای مستمری از مناطق مختلف انجام دهیم.

موسوی تصریح کرد: کمبود منابع آبی در منطقه جنوب کرمان به حدی بحرانی است که در صورت وجود این روند در آینده منطقه به کویری مبدل می‎شود که دیگر هیچ موجود زنده‎ای قادر به زندگی کردن در آن نیست و این امر باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

وی ادامه داد: بذر ذرت و کنجد برای نخستین بار در منطقه تکثیر و به استان‎های دیگر نیز ارسال شد و به کشاورزان نیز کشت دانه‎های روغنی را توصیه می‎کنیم تا دچار خسارت نشوند.

موسوی با تاکید بر اینکه باید برای رفع مشکل منطقه جازموریان که دارای ظرفیت فراوان تولید علوفه و البته دام‎های تشنه است هرچه سریع‎تر چاره‎اندیشی شود، تصریح کرد: در کوهپایه‎ها مناطقی وجود دارد که استعداد توسعه باغبانی دارد و بر همین اساس برنامه‎ریزی‎هایی صورت می‎گیرد.

وی مشکلاتی مانند تک ‎محصولی بودن، کمبود بارش باران و نبود زراعت دیم را موجب شکننده شدن منطقه خواند و اضافه کرد: در راستای جبران منابع محدود آبی باید قنوات منطقه جنوب کرمان را احیا کرد که نیازمند کارهای شاخص آبخیزداری است.

موسوی با اشاره به اینکه نخستین محموله گوجه‎فرنگی جنوب کرمان در سال جاری به روسیه صادر شد، بیان کرد: کارخانه‎های رب گوجه‎فرنگی موجود در منطقه جنوب کرمان فقط کارگاه پخت هستند که به دلیل نداشتن صنایع بسته‎بندی و برند تجاری به نام دیگر مناطق به بازار عرضه شدند.

وی وظیفه سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان را تفکر دانست و خاطرنشان کرد: باید کارشناسان، محققان و مسئولان تفکر و اندیشه کرده و منطقه را با مناطق هم‎اقلیم خود در دنیا مقایسه کنند تا بتوانند از تجربیات آنان در پیشبرد کارها استفاده لازم را ببرند.

وی بزرگ ترین مشکل بخش کشاورزی را در بخش آموزش و ترویج دانست و خاطرنشان کرد: با توجه به جایگاه بخش کشاورزی در برنامه پنج ساله توسعه، اقتصاد و اشتغال اعتبار کافی برای آن در نظر گرفته نشده است.

موسوی با بیان این مطلب که برای مرکز ترویج این سازمان در سال گذشته فقط 224 میلیون تومان اعتبار اختصاص داده شده بود، تصریح کرد: تنها جایی که سازمان جهاد کشاورزی باید بیشتر هزینه کند، بخش آموزش و ترویج است تا بتواند نتیجه آن را در آینده شاهد باشد.

جنوب کرمان با هفت شهرستان و جمعیتی حدود یک میلیون نفر سالانه چهار و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی را تولید می کند.ک/2

7444/8154/2624

انتهای پیام /*

: ارتباط با سردبير
mail32 newsroom@irna.ir

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا