حدود چهار ماه پیش اخترشناسان اعلام کردند بخشی از یک موشک سه تنی با ماه برخورد کرده است. دانشمندان امیدوار بودند مدارگرد شناسایی ماه ناسا دهانه ایجاد شده توسط این موشک بر روی ماه را شناسایی کند که اخیرا این مدارگرد موفق به انجام این کار شده است.
این برخورد در چهار مارس رخ داد و مدارگرد شناسایی ماه ناسا بعدها دهانه ایجاد شده را رصد کرد. در کمال تعجب این دهانه در واقع از دو دهانه تشکیل شده است، یک دهانه شرقی (قطر ۱۸ متر، حدود ۱۹.۵ یارد) که بر روی یک دهانه غربی (قطر ۱۶ متر، حدود ۱۷.۵ یارد) قرار گرفته است.
ایجاد این دهانه دوگانه غیرمنتظره بود و ممکن است نشان دهنده این امر باشد که بدنه این موشک جرم زیادی در هر انتهای خود داشته است. به طور معمول یک موشک مصرف شده دارای جرمی است که در انتهای موتور جمع آوری شده است. بقیه مرحله موشک عمدتا از یک مخزن سوخت خالی تشکیل شده است. از آنجایی که مشخص نیست این دقیقا چه موشکی است و هویت آن نامشخص است، ماهیت دوگانه دهانه ممکن است نشان دهنده هویت آن باشد.
هیچ برخورد دیگری با بدنه موشک روی ماه باعث ایجاد دهانههای دوگانه نشده است. چهار دهانه حاصل از برخورد آپولو SIV-B تا حدودی نامنظم بودند و به طور قابل توجهی بزرگتر (بیشتر از ۳۵ متر، حدود ۳۸ یارد) از هر یک از دهانههای دوتایی بودند.
S-IVB در واقع مرحله سوم موشک بزرگ ساترن ۵ بود که فضانوردان ماموریت آپولو را به ماه رساند. مرحله S-IVB نخستین بار با ماموریت آپولو ۱۳ در سال ۱۹۷۰ به ماه ارسال شد تا با سطح این قمر برخورد کند. ماموریتهای اولیه آپولو به ارسال لرزهنگار به سطح ماه میپرداختند تا دانشمندان بتوانند ساختار داخلی آن را در زمان برخورد موشک با این قمر بررسی کنند.
ماجرای برخورد موشک به ماه چه بود؟
پیشتر اعلام شده بود که قرار است روز جمعه(۴ مارس) یک زباله فضایی به سمت پنهان ماه برخورد کند و در حالی که ابتدا گفته شد این زباله فضایی مرحله دوم موشک فالکون ۹ است برخی اظهار کردند این زباله فضایی بقایای یک موشک چینی است که چین نیز این ادعا را رد کرده است.
بنابر گفته دانشمندان بخشی از این موشک از پیش پرتاب شده با سرعت ۵۸۰۰ مایل در ساعت در حال حرکت به سمت ماه بوده است. کارشناسان گفته بودند که برخورد آن به ایجاد دهانهای با وسعت ۶۶ فوت منجر خواهد شد.
پایگاه خبری اسپیس در آن زمان نوشت: بخشی از یک موشک روز (۴ مارس) به اودیسه فضایی هفت ساله خود پایان داد و سرانجام با ماه برخورد کرد. کارشناسان میگویند، این رویداد امروز در ساعت ۷:۲۵ صبح به وقت شرقی (۱۵:۵۵به وقت تهران) در سمت پنهان ماه رخ داده است و این بدان معناست که این رخداد از دید تلسکوپهای زمینی دور بوده است. مدارگرد شناسایی ماه ناسا نیز احتمالا در موقعیتی نبوده که بتواند این رخداد را رصد کرده باشد اما ناسا اظهار کرده که مدارگرد آنها دهانه حاصل از این برخورد را بررسی خواهد کرد با این حال این فرآیندی است که ممکن است هفتهها یا ماهها طول بکشد.