Mihanpostپزشکیپژوهشیپیشنهاد سردبیرتغذيه

عوارض و کمبود ویتامین D چگونه در بدن نمایان می شود ؟

عوارض و کمبود ویتامین D و این که چگونه کمبود این ویتامین در بدن نمایان می شود ؟ سوالی است که شاید به ذهن شما نیز خطور کرده باشد ، بنابراین اگر افراد گیاه خوار باشند و یا به دلیل نوع آب و هوای محل زندگی شان در معرض تابش نور آفتاب قرار نگیرند در طولانی مدت دچار کمبود ویتامین دی می‌شوند و این مسئله سبب بروز مشکلاتی در کار اعضای بدن شان می‌شود. در ادامه با میهن پست همراه شوید.

عوارض و کمبود ویتامین D در بدن انسان همواره قابل تشخیص است و در این میان بر اساس تحقیق سازمان بهداشت امریکا مردان و زنانی که از کمبود ویتامین دی رنج می‌برند بیشتر از دیگران دچار بیماری‌های پروستات و سرطان سینه می‌شوند به طوری که اگر افراد روزانه ۶۰۰ واحد ویتامین دی مصرف کنند به میزان ۲۸ درصد از بروز بیماری‌های خونی پیشگیری می‌کنند.

ویتامین دی Vitamin D را که کلسیفرول می‌نامند ، یکی از ویتامین‌های لازم برای بدن و از ویتامین‌های محلول در چربی است، که به رشد و استحکام استخوانها از طریق کنترل تعادل کلسیم و فسفر کمک می‌کند. این ویتامین با ایجاد افزایش جذب فسفر و کلسیم از روده‌ها و کاهش دفع از کلیه به متابولیسم استخوان‌ها کمک می‌کند و همچنین از طریق ترجمه ژن های هسته سلول به رشد سلول کمک می‌کند.
عوارض کمبود ویتامین D
چربی موجود در اکثر ماهی‌ ها مانند قزل آلا منبع غنی از ویتامین D هستند

افرادی که از کمبود ویتامین دی رنج می‌برند دچار استخوان درد و ضعف عضلانی شده که در صورت کاهش شدید سطح ویتامین دی در بدن افراد دچار بیماری‌های قلبی و عروق، آسم در کودکان سرطان، و اختلالات شناختی در سالمندان می‌شود.

عوارض و کمبود ویتامین D در بدن سبب بروز دیابت نوع یک و دو ، همچنین افزایش فشارخون ، اسکلروز و سبی ایجاد بیماری های کبدی می‌شود و البته شیوع کمبود ویتامین D به خصوص در زنان و کودکان ایرانی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد است. از عوارض مصرف کم این ویتامین در دوران کودکی بیماری راشیتیسم است که به علت کمبود کلسیم و فسفر در زمان رشد استخوان‌ها، استخوان‌های فرد دارای املاح کمی خواهد بود و نخواهد توانست وزن فرد را تحمل کند و در نتیجه انحنا خواهد یافت. عوارض دیگر آن بزرگی جمجمه، زائده‌های دکمه مانند بر روی ستون فقرات و برجستگی سینه می‌باشد. همچنین مچ دست و پا پهن می‌شود که توسط رادیوگرافی قابل تشخیص است.

همچنین از دیگر عوارض و کمبود ویتامین D ان است که باعث اختلالاتی همچون دیر دندان درآوردن و دیر نشستن و دیر راه افتادن در کودکان، همچنین نافرم شدن لگن که این بیماری در دخترها باعث تنگی لگن شده و به ناچار باید از طریق سزارین زایمان کنند. همچنین کمبود این ویتامین باعث افزایش احتمال ابتلاء به سرطان سینه یا پروستات می‌شود. کمبود این ویتامین باعث می‌شود که دستگاه ایمنی بدن ضعیف شده و باعث می‌شود فرد مبتلا به سرطان و دیابت و حتی عفونت بگردد.

عوارض کمبود ویتامین D

افراد زیر بیشتر از بقیه افراد جامعه در خطر کمبود ویتامین D هستند و از عوارض و کمبود ویتامین D رنج می برند

نوزادان شیرخوار : ویتامین د موجود در شیر مادر تحت تأثیر ویتامین د موجود در بدن مادر است. بر اساس پیشنهاد انجمن اطفال آمریکا نوزادان شیرخوار باید روزانه ۴۰۰ IU ویتامین دی دریافت نموده و از تماس مستقبم نور خورشید (توسط کرم ضد آفتاب و پوشاک) جلوگیری کرد.

افراد مسن : پوست بدن در این افراد نمی‌تواند ساخت ویتامین د را به صورت کارآمدی انجام دهد؛ همچنین بیشتر در منزل به سر می‌برند و افرادی که محدودیت قرارگیری در معرض نور خورشید دارند؛ مانند افراد زمینگیر، خانم‌هایی که به علل مذهبی حجاب دارند.

افراد دارای پوست تیره : میزان بیشتر ملانین در پوست این افراد موجب کاهش توانایی پوست جهت تولید ویتامین D از طریق نورخورشید می‌گردد. بنابراین افراد مبتلا به بیماری التهابی روده (IBD) و سایر بیماری‌هایی که منجر به اختلال در جذب چربی می‌شود مانند برخی از بیماری‌های کبدی، سیستیک فایبروزیس، سلیاک، کرون، کولیت زخمی شونده.

افراد چاق : شاخص توده ی بدنی BMI) ≥ ۳۰) یا افرادی که تحت جراحی بایپس معده قرار گرفته‌اند.

بنابراین برای تامین این ویتامین و کم کردن عوارض کمبود ویتامین D در بدن باید به تغذیه خود توجه ویژه ای کرد و در این میان باید گفت که منبع اصلی دریافت این ویتامین بجز منابع گیاهی مثل غلات و حیوانی مثل ماهی ساردین، شیر و تخم مرغ، نور آفتاب است، بطوری که ۱۰ تا ۲۰ دقیقه ماندن در زیر نور آفتاب، نیاز روزانه بدن انسان به این ویتامین را تأمین می‌کند. کمبود این ویتامین همچنین باعث پوکی استخوان در کهنسالی می‌گردد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا