Mihanpostپزشکیپژوهشی

کدام عادت‌ها باعث پیری زود هنگام مغز انسان می شوند؟

میهن پست – این را بیشتر افراد می دانند که مغز نیز مانند هر عضو دیگری بعد از مدتی فعالیت دچار ضعف می شود ، پس باید همانطور که به فکر سلامتی دیگر اعضای بدن خود هستیم ، سلامت مغز خود را نیز در نظر داشته باشیم.

رژیم غذایی پرچرب و پرکالری، استرس مزمن، کم خوابی، نشستن طولانی مدت در طول روز، تنبل کردن مغز،استعمال سیگارو زندگی در مجاورت بزرگراه و خیابانهای شلوغ، هفت عادت اشتباهی هستند که سبب پیری زودرس مغز می شوند.

برخی افراد با وجود سن بالا، از قدرت حافظه و تمرکز بالایی برخوردارند و بعضی دیگر به محض ورود به دهه ششم زندگی، به مرور با مشکلات حافظه مواجه می شوند. علاوه بر مسایل ژنتیکی، برخورداری از مغز سالم و قدرت تفکر تا پایان عمر، به ترک عادت های غلط مرتبط است.

بنابراین کنترل ژن بدن بر عهده ما نیست اما می توان با چند راهکار ساده، سلامت مغز خود را کنترل کرد.ما در مجله اینترنتی میهن پست عادت ها و عواملی که باعث آسیب رساندن به مغز هر فردی می شود را برای شما شرح خواهیم داد:

-زندگی در مجاورت بزرگراه و خیابانهای شلوغ: آلودگی هوا مهمترین دلیل پیری زودرس مغز است. تحقیقات نشان می دهد که زندگی در مجاورت بزرگراه و خیابان های پرتردد، سبب انباشتگی آلودگی در ریه وخون می شود و این حالت احتمال یک نوع آسیب مغزی به نام سکته مغزی خاموش را افرایش می دهد. علاوه بر این، آلودگی هوا به مرور زمان حجم مغز را کاهش می دهد و مهمترین نشانه پیری زودرس مغز است.

-رژیم غذایی پرچرب و پرکالری: مطالعات نشان می دهد که رژیم غذایی حاوی چربی، شکر و غذاهای فرآوری شده، به مرور زمان مغز را فرسوده می کنند. مصرف شکر به اندازه ای در کاهش حافظه و قابلیت تفکر موثر است که محققان آلزایمر را دیابت نوع ۳ نامیده اند که مستقیما با نوع تغذیه مرتبط است. بهترین رژیم برای محافظت از مغز، رژیم مدیترانه ای، شامل چربی های مفید، میوه، سبزیجات، آجیل و ماهی است.

– نشستن طولانی مدت در طول روز: نشستن طولانی مدت و کم تحرکی، مهمترین دلیل بیماری های قلبی، دیابت، سرطان و مرگ زودرس است. به علاوه نشستن زیاد مناطق مغز مرتبط با حافظه را منقبض و سبب کاهش عملکرد مغز می شود.

– استرس مزمن: زندگی پر استرس، بزرگترین جنایت ممکن علیه مغز است. استرس سبب کوتاه شدن تلومر (انتهای رشته DNA) و پیری زودرس سلول ها و مغز می شود. به علاوه هورمون هایی که بر اثر استرس ترشح می شوند، به مغز آسیب وارد می کنند.

-دخانیات و الکل: تقریبا تمام افراد از تاثیر سوء مصرف سیگار و الکل بر بدن و مغز آگاه هستند. تا آخرین ثانیه عمر به مغز نیاز داریم، در حفظ و نگهدری آن کوشا باشید.

– کم خوابی: کم خوابی به مرور زمان سبب کاهش حجم مغز و بروز آلزایمر می شود. خواب مهمترین فرآیندی است که در آن سلول های مغز بازسازی می شوند.

– تنبل کردن مغز: مطالعه، بازی های فکری، یادگیری زبان جدید، به خاطر سپردن اشعار و به طور کلی فعالیت هایی که سبب فعال شدن مغز می شوند برای سلامت مغز ضروری است.

پیری زود هنگام مغز

در این میان محققان می گویند که ورزش می تواند سطح پروتئین های سمی خون را کاهش داده و همچنین میتواند میزان جریان خون مغز را بیشتر کند. بررسی ها نشان داده است که چهار ماه ورزش مداوم میتواند علائمی مانند اضطراب و افسردگی در بیماران مبتلا به الزایمر را کاهش دهد و شش ماه ورزش میتواند حافظه و توان فکری را در افراد مبتلا به زوال عقل یا دمانس عروقی را بهتر کند. نکته مهم اینست که تا کنون هیچ دارویی شناخته نشده که بتواند در این تاثیر با ورزش رقابت کند.

به عبارتی دیگر همان طور که ماهیچه ها باید به طور منظم به فعالیت واداشته شوند، مغز نیز باید به کار انداخته شود تا بازدهی داشته باشد. در این باره هر نوع فعالیتی خوب است و هر چه متنوع تر باشد نتیجه بهتری در پی خواهد داشت.

برای پیشگیری از پیر شدن مغز باید فعالیت های ذهنی، اجتماعی و حتی کارهای دستی بسیار متنوع، متناوب و منظمی را انجام دهید. بازی های فکری، حل جدول، مطالعه، باغبانی، آموزش کارهای مختلف، ملاقات با دیگران، گفت و گو کردن و گردش از جمله اموری است که باید روزانه انجام شود تا توانایی های مغز تحلیل نرود. یادگیری نکات و فعالیت های جدید سن خاصی ندارد!

لازم است بدانید که کیفیت، کمیت وماهیت ریز مغذی هایی که توسط خون به مغز می رسند به خوراکی هایی که می خوریم بستگی دارد. مغز به چربی ها نیاز دارد اما نه هر نوع چربی، بلکه اساسا باید اسیدهای چرب امگا ۳ دریافت شود که مصرف دو بار در هفته ماهی و روغن کلزا این نیاز را تامین می کند.

مغز همچنین به مقدار زیادی انرژی نیاز دارد. گرچه مغز تنها ۲% وزن بدن را تشکیل می دهد اما ۲۰% انرژی مصرف می کند. گلوکز در شکل نان، خمیرها و… انرژی مغز را تامین می کنند. نیاز مغز به اکسیژن نیز از طریق جریان خون وگلبول های قرمز تامین می شود. گلبول های قرمز برای این وظیفه به آهن نیاز دارند که در گوشت و ماهی ها وجود دارد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا