گوناگون

از جنگل‌های”هیرکانی” و ” ارس” تا “جنگل‌های کویری”

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از واگذاری مدیریت جنگل ابر به دهیاری روستای ابر خبر داد و گفت: به منظور مشارکت مردم در طرح‌های منابع طبیعی، مدیریت حفاظت و بهره‌برداری از امکانات گردشگری جنگل ابر بر اساس تفاهمنامه‌ای به دهیاری روستای ابر واگذار شده که در صورت برنامه‌ریزی مناسب، می‌تواند اشتغال و درآمد مناسبی را برای روستائیان فراهم کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)- منطقه سمنان، سیدحسن میرعماد در جمع خبرنگاران، افزود: تنها در تعطیلات عید فطر امسال 20 هزار نفر از جنگل ابر شاهرود بازدید کرده‌اند که با توجه به جمعیت زیاد بازدیدکنندگان از این جنگل، کمبود امکانات اولیه از جمله آب شرب، سرویس‌های بهداشتی و امکانات رفاهی خدماتی از مشکلات اصلی بازدیدکنندگان بوده است.

وی با بیان اینکه وسعت جنگل‌های استان 352 هزار هکتار است، یادآور شد: جنگل‌های این استان از نظر استقرار در شرایط اکولوژیکی و آب و هوایی به سه دسته عمده جنگل‌های حاشیه شمالی استان، جنگل‌های ارس و جنگل‌های کویری تقسیم می‌شود.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان با بیان اینکه جنگل‌های حاشیه شمالی استان ادامه جنگل‌های خزری شمال کشور(هیرکانی) هستند اظهار کرد: مساحت این ناحیه حدود 58 هزار هکتار است که پوشیده از گونه‌های درختی و درختچه‌ای پهن برگ شامل بلوط ماکرانترا، راش، زبان‌گنجشک، گردو، توسکا، ملج ، شیردار، ممرز، الوک، بارانک، گلابی وحشی، ازگیل ، ولیک و افرا… هستند که اکثر آنها در دامنه‌های شمالی رشته کوه البرز قرار گرفته‌اند.

وی ادامه داد: جنگل‌های پهن برگ خزری در شهرستان‌های شاهرود، میامی، دامغان و مهدیشهر وجود دارند. جنگل‌های پهن برگ از زیباترین جنگل‌های جهان هستند که در فصل بهار و تابستان با رنگ‌های سبز و تنوع درختان آن و در فصل پاییز نیز درختان با رنگ‌های متنوع و شگفت‌انگیز، مناظر کم‌نظیری را ایجاد می‌کنند که گردشگران را از نقاط دور و نزدیک به سمت خود جذب می‌کنند.

وی اضافه کرد: علاوه بر مناظر زیبا این نوع از جنگل‌ها در لطافت و خنکی هوا نیز نقش بسزایی دارند و پناهگاه مناسبی جهت رهایی از گرمای تابستان محسوب می‌شوند. نمونه این جنگل‌ها را می‌توان در مناطق شمالی شهرستان‌های میامی(کالپوش)، شاهرود(روستای ابر)، دامغان(اسپیرو)، مهدیشهر(رودبارک) مشاهده کرد.

وی با بیان اینکه جنگل ابر در فاصله 45 کیلومتری شمال شرقی شهرستان شاهرود واقع شده، افزود: مساحت این جنگل منحصر به فرد حدود 14000 هکتار جنگل پهن برگ را در برمی‌گیرد. جنگل ابر که از شمال روستای ابر به صورت پراکنده شروع شده تا جنگل‌های متراکم استان گلستان ادامه دارد.

میرعماد با بیان اینکه این جنگل نام خود را از وضعیت خاص اقلیمی منطقه گرفته است، افزود: به دلیل شرایط خاص کوه‌های البرز در این منطقه و همچنین رطوبت بالای مناطق شمالی کشور، در اکثر اوقات سال، ابرها در طی روز چندین بار تا سطح زمین پایین می‌آیند و دوباره اوج می‌گیرند. ارتفاع زیاد جنگل از سطح دریا، پایین بودن درجه حرارت در فصل گرما و وجود چشمه‌سارهای فراوان و پوشش جنگلی متنوع از شاخصه‌های این جنگل است.

وی با بیان اینکه این جنگل در استان سمنان و در نزدیکی روستای ابر واقع شده و تقریباً مرز استان سمنان و استان گلستان است، خاطرنشان کرد: در این جنگل و در آنجا که از ضخامت کوه‌های البرز کاسته می‌شود، ابرهای گرفتار در پشت این دیواره از لابه‌لای دره‌ها به سمت جنوب سرازیر می‌شوند، به همین خاطر تقریباً از بعدازظهر تا نیمه‌های شب با سرد شدن هوا چنان می‌نماید که جنگل به روی ابرها سوار شده است. این اتفاق منطقه ابر را دگرگون کرده و آب و هوایی متفاوت از سراسر سمنان به آن داده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در عمق جنگل ابر تپه‌های پر شیبی وجود دارد که سراسر پوشیده از درختان بلند است، گفت: مشهورترین درخت منطقه اورس است. درختی با ریشه‌های بلند که روی زمین می‌خزد.

وی با بیان اینکه مناطق ابتدایی جنگل ابر ییلاق چوپانان گلستانی است، اما در عمق جنگل اثری از انسان دیده نمی‌شود، افزود: جنگل ابر قسمتی از جنگل‌های باستانی هیرکانی و گیاهان دارویی آن کم‌نظیر است که علت آن مربوط به «اکوتن» این ناحیه می‌شود یعنی مرز میان‌بند بین دو اکوسیستم منطقه نیمه بیابانی و جنگلی، به‌طوریکه می‌توان در جنگل‌های این ناحیه درختان سوزنی برگ را در کنار درختان پهن برگ مشاهده کرد که این امر در گونه‌های جانوری هم تاثیرگذار بوده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اضافه کرد: به دلیل انکه جغرافیای خاص منطقه که دو منطقه کم ارتفاع و بلند را در کنار هم قرار داده است، شاهد تشکیل اقیانوس ابر در این منطقه هستیم که پدیده کم نظیری در دنیا محسوب می‌شود.

میرعماد تصریح کرد: قدمت جنگل‌های هیرکانی که جزو دوران سوم زمین‌شناسی هستند از یک سو و وجود 80 گونه گیاهان چوبی به همراه گونه‌های گیاهی بسیار نادری مانند بلوط، توسکا، نارون، گیلاس وحشی، بارانک، سرخدار، نمدار و… از سوی دیگر، نشان می‌دهد که این اراضی می‌توانند همچون موزه زنده‌ای برای جذب گردشگران داخلی و خارجی مورد استفاده قرار بگیرند. همچنان که بخشی از گردشگران این منطقه، گیاه‌شناسانی هستند که برای دیدن گونه‌های نادر گیاهی موجود در جنگل‌های هیرکانی به ایران می‌آیند.

وی با بیان اینکه مساحت جنگل‌های ارس دامنه جنوبی البرز شرقی بیش از 150 هزار هکتار است، گفت: در این جنگل‌ها نیز که گونه‌های غالب آن شامل ارس، گونه‌های پیرو و مای‌مرز است، عمدتا بصورت بوته‌ای و کم ارتفاع هستند دیده می‌شوند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در ادامه به جنگل‌های مناطق کویری یا بیابانی استان اشاره کرد و گفت: این جنگل‌ها شامل تاغزارها و مناطق رویش‌گر در قسمت جنوبی استان هستند که مساحت آنها بیش از 144 هزار هکتار برآورد می‌شود.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا