Mihanpostآثار تاریخیپیشنهاد سردبیرگردشگری

معرفی خانه منطقی نژاد شیراز یکی از زیباترین معماری های دوره قاجار

خانه منطقی نژاد شیراز یکی از آثار تاریخی دوران قاجار است که زیباترین و خلاقانه ترین معماری ارزشمند ایران را به نمایش گذاشته است. در ادامه با میهن پست همراه می شوید.چرا بازدید از خانه منطقی نژاد؟

از خانه های تاریخی شیراز و به جای مانده از سلسله قاجار است.

تزئینات داخلی خانه، آینه‌کاری و گچ‌بری‌های خلاقانه، هنر و معماری ارزشمند ایران را به نمایش گذاشته است.

یکی از جاهای دیدنی شیراز است که حیاط دلنشین و زیبای آن برای ساعاتی می‌تواند شما را از فضای مدرن شهری دور کند.

حوض نیلگون و ماهی‌های قرمز خانه منطقی نژاد در کنار تخت‌های سنتی و پشتی‌های لاکی، لوکیشن بی‌نظیری را برای عکس‌های شما ایجاد می‌کند.

آشنایی با عمارت منطقی نژاد

در یکی از محله‌های اعیان‌نشین شیراز هستیم. درست در فاصله کمی از بازار قدیم و حرم حضرت شاهچراغ، چشم‌مان به عمارتی باشکوه می‌خورد که از دل تاریخ، نشانه‌ها دارد؛ خانه منطقی نژاد که بسیاری از مردم آن را به اسم‌های موزه هنرهای اسلامی، خانه هنر و موزه موسیقی می‌شناسند و کمتر با تاریخچه عمارت آن آشنایی دارند.

زمان ساخت خانه منطقی نژاد به اواخر دوران قاجار و سال ۱۳۱۱ هجری شمسی برمی‌گردد. به زمانی که حوض‌ آبی و رقص ماهی‌های گلی در میان نیلوفرها و حریم حیاط آنقدر مرسوم بود که در معماری بسیاری از خانه‌های به جا مانده از قاجار هنوز هم دیده می‌شود. تاجر معروفی از ثروتمندان شیراز به نام منطقی نژاد، صاحب اصلی این خانه شناخته شده است که ورودی عمارت خود را با پارچه‌های زربافت هندی و کتیبه‌های مزین به آیات قرآن، تزئین کرده بود. در این خانه گچ‌بری‌های زیبا و طاق‌های کنده‌کاری شده به چشم می‌خورند و با زیبایی‌شان، شما را شیفته هنر معماری ایرانی می‌کنند. خوب است بدانید که خانه منطقی نژاد از سال ۱۳۹۰ تحت حفاظت سازمان مردم نهاد دوست‌داران انجمن میراث فرهنگی و گردشگری فارس قرار گرفته و فعالیت‌های فرهنگی مختلفی در جهت حفاظت از آثار و بافت تاریخی شهر شیراز در این عمارت انجام می‌شود.

ثبت ملی: خانه منطقی نژاد در سال ۱۳۵۲ با شماره ۱۴۹۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

بخش های مختلف خانه منطقی نژاد

با وجود این‌که خانه منطقی نژاد از مساحت زیادی برخوردار نیست اما با شکل قوی معماری خود توانسته هر آن‌چه از یک خانه با معماری دوران قاجار انتظار دارید را در خود جای دهد.

در هنگام ورود به عمارت با حیاطی دلنشین و زیبا مواجه می‌شوید که حوض آبی میان آن با صدای آواز پرنده‌های نشسته روی شاخه‌های درختانش، تخت‌های چوبی که برای استراحت مهمانان در نظر گرفته شده با عطر گلدان‌های شمعدانی، تصویری رویایی از زندگی سنتی را در فضای شهری و مدرن به وجود آورده است. شاه‌نشین را در قسمت جنوبی خانه خواهید دید، با نقاشی‌هایی بر روی دیوارها و سقف تزئین شده‌ای که مختص معماری قاجار است و البته قسمت آینه‌خانه که هنر دستان معماران قاجار را نشان می‌دهد.

دو اتاق در طرفین شاه‌نشین قرار دارد و در سقف یکی از آن‌ها، بادگیری می‌بینید که با طرح‌هایی ظرافتمندانه از صورت زنان، بوته و گل نقاشی شده است. در اتاق دیگر شومینه گچ‌بری شده‌ای وجود دارد و به روی سقفش تصاویری از قصرهای اروپایی بر روی تیرک‌های چوبی به چشم می‌خورد.

دریچه‌های چوبی مشبک با شیشه‌‌های رنگی که تابش نور آفتاب را دو چندان زیبا می‌کند نیز از دیگر شگفتی‌های خانه منطقی نژاد است.

آینه خانه

آینه‌خانه یا تالار آینه از شاهکارهای معماری عمارت منطقی نژاد است که با همزیستی چوب و آینه در کنار هم شکل گرفته‌اند.

این تالار زیبا که نمونه‌ای شگرف از آینه‌خانه‌های ایران است، چنان ظریف طراحی شده که شما می‌توانید ساعت‌ها به جزئیات آن نگاه کنید و در دل آینه‌ها غرق شوید.

موزه موسیقی شیراز

سال ۱۳۸۴ بود که بعد از یک دوره مرمت، خانه منطقی نژاد با حمایت سازمان میراث فرهنگی تبدیل به موزه موسیقی شد. «موزه آواها و نواها» مکانی با اتاق‌های شنیداری، دیداری، اسناد دست‌نوشته هنرمندان موسیقی‌دان، کارگاه‌های ساخت سازهای سنتی، آرشیو ۲۰۰۰ ساعت موسیقی صوتی و تصویری، تندیس‌ها و گنجینه تارهای قدیمی و سازهای کنده‌کاری شده با دست و اطلاعات شگفت‌انگیزی بود که برای علاقه‌مندان به حوزه موسیقی فضایی دل‌نشین محسوب می‌شد. در حال حاضر با وجود نشانه‌های هنری و تزئینات گچ‎‌بری و آینه‌کاری، موزه موسیقی تبدیل به نمایشگاه و موزه‌ هنرهای اسلامی شده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا