Mihanpostپزشکیپژوهشیپیشنهاد سردبیر

عوارض ناشی از خمیر دندان‌ های سفید کننده را جدی بگیرید ؟

در کنار مسواک و نخ دندان خمیر دندان یکی از اصلی‌ترین موارد در بهداشت دهان و دندان است. ماده‌ای که استفاده از آن به قرن‌ها پیش باز‌می‌گردد. در دهه‌ های اخیر با پیشرفت تکنولوژی، خمیردندان‌ هایی متنوع و با قابلیت‌های مختلفی به بازار عرضه شده در حدی که بسیاری از مردم برای خرید یک خمیردندان خوب دچار سردرگمی می‌شوند اینکه بالاخره یک خمیردندان خوب باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد .

در این میان چالش،مشکلات و عوارض استفاده از خمیر دندان های سفید کننده همواره مورد بحث پزشکان و متخصصان سلامت دهان و دندان بوده است.موضوعی که متخصصان معتقدند: در مواد خمیر دندان سفیدکننده از پروکساید و هیدروژن برای سفید کردن دندان‌ها استفاده می‌شود. از نظر علمی، این مواد به بافت‌های نرم آسیب می‌زند. پروکساید و هیدروژن به غشاء مخاطی در دهان آسیب زده و به سلول‌های سطحی لثه صدمه وارد می‌کند.

خمیردندان عمری طولانی دارد که به دوران یونان و روم باستان بازمی‌گردد. این اقوام از خرده استخوان یا صدف برای تمیزکردن دندان‌های خود استفاده می‌کردند. ساخت نخستین خمیردندان واقعی را به ابوالحسن علی بن نافع معروف به زریاب دانشمند، شاعر و نوازنده ایرانی نسبت می‌دهند که در قرن ۹ بعد از میلاد زندگی می‌کرد و بیشتر به واسطه دانش خودش در عرصه موسیقی شناخته شده است اما ترکیب خمیردندان ابداعی او به‌درستی مشخص نیست. آن چیزی که به‌عنوان خمیردندان امروزی شناخته می‌شود از قرن ۱۹ میلادی و در بریتانیا رواج یافت. در آن زمان مردم در خانه با گچ، پودر آجر و نمک خمیردندان می‌ساختند اما از اواخر قرن ۱۹ کم کم خمیردندان به فرم مدرن در بریتانیا تولید و روانه بازار شد.

بنابراین کار خمیردندان‌های سفید کننده فقط این است که لکه‌های روی سطوح خارجی دندان‌های شما را که در اثر چای، قهوه، سیگار کشیدن و غیره ایجاد می‌شوند پاک کنند و نمی‌توانند رنگ طبیعی آنها را تغییر دهند، اما بسیاری از این خمیردندان‌ها حاوی اجزای کوچکی با خاصیت سایشی هستند که مینای دندان شما را می‌سایند. بنابراین لایه خارجی دندان شما برداشته شده و لایه زیری که سفیدتر است دیده می‌شود، اما اگر در استفاده از این خمیرها افراط کنید، درخشندگی دندان‌هایتان و مینای دندانتان از بین می‌رود و دیگر تشکیل نمی‌شود و نبود مینای دندان هم بعد از گذشت مدتی منجر به پوسیدگی دندان ها می‌شود.

لازم است بدانید که مهره‌های بسیار ریز در برخی از خمیردندان‌ها آن‌قدر کوچک هستند که شما حتی با استفاده از میکروسکوپ نیز قادر به دیدن آن‌ها نخواهید بود. این ذرات با خاصیت سایشی خود، لکه‌ها را از روی دندان شما پاک می‌کنند.

اما آن‌ها از طریق مراکز آب‌درمانی ما به سامانه‌های آب‌رسانی وارد شده‌اند، و در زنجیره‌ی غذایی جای دارند. این مهره‌های میکروسکوپی در بدن صدف‌ خوراکى‌، صدف‌ دوکپه‌اى‌، خرچنگ‌ دریایى‌ و ماهی در دریای شمال، اقیانوس آرام و اقیانوس اطلس‌ یافت می‌شوند. تاثیر آن‌ها مانند همان کیسه‌های حامل پلاستیکی است که به سمت دریا سرازیر شده و اکوسیستم را به هم می‌زنند.

این است که وقتی از خمیردندان‌هایی استفاده می‌کنید دندانتان را خراش می‌دهد، طبیعی است که دندان‌هایتان حساس می‌شوند و زمانی که لایه مینای دندانتان نازک می‌شود، عاج آن آسیب‌پذیرتر می‌شود. عاج دندان، در زیر مینای آن قرار دارد و در ساختار آن لوله‌های زیادی که شبیه روزنه هستند وجود دارند که مستقیم به عصبی که در میانه دندان است می‌رسند.

یکی دیگر از مسائل روز عرصه بهداشت دهان و دندان به خمیردندان‌های سفیدکننده مربوط می‌شود. در این خمیردندان‌ها موادی از قبیل دی‌اکسید تیتانیوم یا ترکیبات پراکسید هستند. در این خمیردندان‌ها مواد سفیدکننده روی سطح دندان‌ها رسوب کرده و باعث سفیدشدن موقتی دندان می‌شوند. باید توجه داشت این خمیردندان‌ها نمی‌توانند بد رنگی‌های شدید یا بد رنگی ناشی از پوسیدگی یا جرم را از بین ببرند.

وقتی لایه رویی این روزنه‌ها برداشته می‌شود، به سرما و گرما واکنش نشان می‌دهند و شما احساس درد می‌کنید. خمیردندان‌هایی که مخصوص دندان‌های حساس هستند، این روزنه‌ها را پر می‌کنند و احساس درد را از بین می‌برند، ولی خمیردندان‌های سفیدکننده عکس این کار را انجام می‌دهند.
اگر نمی‌توانید خمیردندان سفیدکننده‌تان را کنار بگذارید، راه‌هایی وجود دارد که می‌توانید آسیب‌های آن را به حداقل کاهش دهید. برای این کار از یک خمیردندان سفیدکننده ملایم و مسواک بسیار نرم استفاده کنید تا خاصیت سایندگی آن را کاهش دهید. درضمن به طور مرتب از این خمیردندان استفاده نکنید و گاهی خمیرهای معمولی را جایگزین آن کنید. درضمن بهتر است از خمیرهای حاوی فلوراید استفاده کنید که به تقویت مینای دندانتان کمک می‌کنند.

نتیجه :

بنابراین یک خمیردندان خوب باید در حدی حاوی مواد ساینده باشد تا بتواند عملکرد مسواک را در تمیز‌کردن دندان‌ها بهبود بخشد. ولی مقدار بیش از حد مواد ساینده باعث سایش مینا و عاج دندان شده و بیمار را با مشکلات متعددی روبه‌رو می‌کند. یکی از انواع خمیردندان‌هایی که در بازار به وفور یافت می‌شود خمیردندان‌های ضدجرم است که به نام خمیردندان سیگاری‌ها شناخته می‌شود. شرکت‌های سازنده خمیردندان‌های ضدجرم مدعی تاثیرگذاری بیشتر و بهتر محصول خود هستند و برای هرچه سفیدتر شدن دندان‌ها به‌طور مداوم بر مقدار و ابعاد ذرات ساینده موجود در خمیردندان می‌افزایند؛ مسئله‌ای که مورد تایید بسیاری از کارشناسان علوم دندانپزشکی نیست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا